srbi_na_treningu_u_holandiji

Staza ravna kao tepsija
 
Posle dva dana vožnje kombijem srpski biciklisti doputovali su u Zeland u Holandiju gde će u subotu i nedelju voziti na Šampionatu Evrope za juniore i vozače do 23 godine.
Selektor seniora Radiša Čubrić poveo je dvojicu takmičara do 23 godine Nikolu Kozomaru iz Partizana i Dejana Marića iz kragujevačkog Radničkog i dvojicu juniora Miloša Borisavljevića iz Metalca (Kraljevo) koji je šampion Balkana i Stefana Stefanovića iz čačanskog Borca..
– Spavali smo u Rozenbergu  u Nemačkoj i potom nastavili put do Goesa gde nam je hotel na oko 25 km od mesta starta – kaže selektor Čubrić.- Uspeli smo i da izađemo na stazu i da je obiđemo. Ravna je kao tepsija, ali i tehnički zahtevna i veoma opasna. Samo se nadam da će nas poslužiti vreme jer ako padne kipa – biće svašta! Drum je veoma uzak, ne znam kako su organizatori zamislili da tu prođe 200 biciklista. Nama je mesto na startu otežavajuća okolnost, uvek smo pozadi i  ostanemo dugo u gužvi dok čelo karavana ne odmakne.
Čubrić nije impresioniran organizacijom, u Holandiji ima mnogo biciklista ali svi voze samo po stazama, na putu je slično kao i kod nas, automobilisti ih psuju! Što se tiče atmosfere u ekipi, ona je odlična:
– Raduje me da je dobro raspoloženje i kod juniora i kod vozača do 23 godine i očekujem borbenu vožnju. Juniori voze u subotu i naš adut je Borisavljević kome staza baš ne odgovara, voleli bismo da je malo više brdovita. Dobro se naoštrio i hoće da krene u pobednički beg makar i sam na oko 30 km do cilja. Stefanoviću odgovara ovaj profil. Kozomara može da naravi dobar plasman u trci do 23 godine,  a i Marić je motovisan da se bori maksimalno. Od 200 vozača u obe kategorije, po mojoj proceni, će završiti po 40 do 50. Najveći problem biće vetar koji  stalno duva i veoma je jak.
U subotu 11. avgusta je drumska trka za juniore na 129 km i takmičarke do 23 godine (129 km) a u nedelju je šlager trka za vozače do 23 godine na 172 km, a juniorke voze 80 km. Učestvuje 730 biciklista i biciklistkinja iz 34 zemlje.
Prošle godine u Ofidi u Italiji, Gabor Kasa i Jovan Zekavica su odustali u  drumskoj trci za vozače do 23 godine. Dvojica od petorice juniora su završili drumsku trku: Veličković je bio 59, a Stevanović 62.  Odustali su juniori  Borisavljević, U. Jovanović i Danilović. Marko Danilović je bio 44. u vožnji na hronometar za juniore.
Rezultati, EŠ u Holandiji,  hronometar 24,9 km, juniori: 1. Matijas Viksma Krigbaum (Danska) 30,15 min, 2. Rajan  Mulen (Irska) + 10 sek, 3. Matej Mohorič (Slovenija) + 11 itd. Ukupno 73 junira.
Do 23 godine, žene, 24,9 km: 1. Ana van der Bregen (Holandija) 32,21 minut, 2. Mieke Kriger (Nemačka) + 51 sek, 3. Eliza Longoborđini (Italija) + 54 itd. Ukupno 27 takmičarki. Srbija nije ima predstavnike u vožnji na hronometar.

 

Povezana vest:  Esad Hasnović pobedio na trci u Čačku