ivan_stevic_kina_2012

Stević na kraju 24. u Kini
 
Srpski biciklista Ivan Stević, koji ove sezone vozi u majici turske profi ekipe Salkano, osvojio je 24. mesto u generalnom plasmanu u drugoj trci „Oko Kine (kategorija 2.1), dok je njegov suvozač subotički olimpijac Gabor Kasa završio na 36. mestu.
U poslednjoj petoj etapi na kružnoj stazi oko Tianjina od 106 km, pobedio je u saprintu četvorice vozača Amerikanac Oskar Klark (BMC)  u vremenu 1:46,01 časova sa fantastičnom prosečnom brzinom od 50,9 km na čas! Roman  Montes Osuna (Španija, Andaluzija) je bio drugi a Mark Gos (Holandija, Rabobank) treći.
U grupi od 97 vozača koja je za vodećim kvartetom imala tri sekunde zaostatka bili su na 13. mestu Ivan Stević i na 14. mestu Gabor Kasa. Pobedenik trke, nosilac žute majice nemački biciklista Štefan Šumaher (Kristina Vočis – Danska) je, poučen gorkim iskustvom sa ovogodišnje trke „Kroz Srbiju“ kada je pao i povredio ruku  u poslednjoj etapi  na krivini kod Ušća i umesto na podijumu da primi pobednički lovorov venac završio u bolnici, sada komotno završio na 36. mestu.
Šumaher je u generalnom plasmanu trifumovao sa 10:28,33 časova. Drugo mesto sa 18 sekundi zaostatka pripalo je Jeningu Huizengi (Holandija, Rabobank) dok je treći završio Vitali Popkov (Ukrajina, Lampre) sa 26 sekundi slabijim vremenom. Stević na 24. poziciji imao je 1,50 minuta zaostatka, a Kasa na 36. mestu 2,11 minuta slabije vreme.
Stević je na ovoj trci osvajanjem petog mesta u  drugoj etapi zaradio četri boda za rang listu Azija tura. Na listi Evropa tura trenutno je sa 140 bodova na 57. mestu u konkurenciji preko 1.100 biciklista.
Dve trke „Oko Kine“ održane su jedna za drugom. U prvoj trci Ivan Stević je  zauzeo 91. mesto a Kasa 93. u generalnom plasmanu. Prva tri mesta u ukupnom plasmanu osvojili su vozači danske Kristine Vočis: pobedio je  Danac Martin Pedersen, Nemac Štefan Šumaher je bio drugi sa sekundom zaostatka, a Danac Mihael Rasmusen treći sa dve sekunde slabijim vremenom. Stević je najbolji plasman imao u petoj etapi (22. mesto) a Kasa u petoj (75.) oba puta u vremenu pobednika.
Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU, Vanendert pobednik 14. etape, Vekler i dalje u žutoj majici