bcu procikevic mihalides muftuioglu kolev borivoje kovacevicBalkanski šampionat za elitu na trci „Beograd – Čačak“ 11. maja

Na kongresu Balkanske biciklističke unije (BCU) u Beogradu odlučeno je da se Šampionat Balkana u drumskoj tric za elitu i vozače do 23 godine održi kao deo srpskog klasika „Beograd – Čačak“ 11. maja, a za juniore i kadete 3. i 4. avgusta u Rumuniji.
Bugarska će biti domaćin Šampionata Balkana u svim kategorijama u planinskom biciklizmu 14. i 15. septembra.
Kongresu je predsedavao predsednik BCU turski biciklistički zvaničnik Emin Muftuoglu koji se, na kraju zahvalio Biciklističkom savezu Srbije na organizaciji, „Jat keteringu“ u čijoj je sali je održana sednica na izuzetnom gostoprimstvu kao i generalnom sekretaru BCU srpskom biciklističkom radniku Marku Pročikeviću na izvanredno pripremljenom sastanku.
– Šampionati Balkana u drumskoj trci i planinskom biciklizmu za elitu biće otvoreni i za vozače iz drugih zemalja – istakao je Muftuoglu.- Biće u kalendaru UCI i bodovaće se za rang liste tako da očekujemo da se pooštri konkurencija.
Učesnike i goste pozdravio je predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić, koji je i predsednik Tehničke komisije BCU. Obavestio je delegate o zaključcima sa sastanka Tehničke komisije održanog uoči kongresa:
– Prvenstva Balkana u drumskom biciklizmu biće ubuduće organizovana posebno za elitu i do 23 gadine, a posebno za mlađe kategorije – rekao je Dostanić.- Želeli smo da smanjimo troškove domaćinima, jer je veoma skupo organizovati Prvenstvo Balkana za sve kategorije. U planinskom biciklizmu i dalje će se voziti Balkanijade za sve kategorije, jer je organizacija lakša i jeftinija. Sa Biciklističkom federacijom Grčke dogovorićemo se o prvenstvima na pisti ali moramo da uložimo napore da učestvuju najmanje pet zemalja, kako bi ta takmičenja imala efekta.
Dostanić je posebno istako da BCU nema samo zadatak da organizuje balkanska prvenstva, već i da razvija biciklistički sport:
– Nova olimpijska disciplina be – em – iks traži dosta ulaganja u izgradnju staza i tu moramo da budemeo složni i da pomažemo jedni drugima. Posebno je važno da konkurišemo kod Međunarodne biciklističke unije i Evropske biciklističke konfedercaije dobrim programima i tražimo sredstva za izgradnju takvih objekata- naglasio je Dostanić.
Vladimir Pecas delegat Biciklističke federacije Grčke pozvao je sve zemlje da koriste stazu za be – em – iks na Kritu u Iraklionu.
– Planirano je da od 23. do 29. marta u Turskoj organizujemo trening kamp u be – em – iksu za zemlje članice BCU – istakao je Marko Pročikević generalni sekretar BCU- Moramo više da radimo i na stvaranju mladih vozača, tako da je planiran ove godine i kamp za mlađe kategorije koji bi vodili iskusni stručnjaci. Ostaje nam i težak zadatak da obezbedimo bolje i stabilnije finansiranje BCU sa većim budžetom korji bi se pre svega koristio za razvoj biciklizma na Balkanu.
Srbija je bila domaćin Šampionata Balkana za mlađe kategorije u Beogradu prošle godine i organizator BS Beograda dobio je samo pohvale za sjajnu orgnizaciju i gostoprimstvo i na ovom kongresu.
Jedan od kandidata za predsednika Evropske biciklističke konfedeceracije poznati biciklista iz Moldavije Andrej Čmil, izneo je neke delove svog programa za izborni kongres u Parizu 3. marta. Delegat Mekedonije Sašo Vančevski predložio je da BCU „pokaže jedinstvo i snagu“ i odmah se dogovori da sve balkanske zemlje podrže Čmila, ali je predsednik BCU Muftuoglu diplomatski sugerisao da se sečeka kongres u Parizu, da se razgovara i sa drugim kandidatom (predsednik Biciklističke federacije Francuske La Pertjen) i oceni „kako da BCU iz evropskih izbora izvuče najveću korist“.
Kongresu su prisustvovali delegati Albanije, BiH, Bugarske, Kipra, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije iTurske dok je Slovenija imala posmatrača. Specijalni gost bio je italijanski sportski radnik Enriko dela Kasa, predsednik Tehničke komisije Italijanske bicikliske federacije.
Dobrodošlicu učesnicima poželeo je i Bora Kovačević direktor „Jat keteringa“.
Učesnici kongresa bili su smešteni u ekskluzivnom hotelu „S klub“ u Jakovu.

Povezana vest:  Druga trka đaka u Novom Sadu – isti pobednici!