c 1 pobeda 23 mart 3Jovana Crnogorac pobedila i trku prve kategorije u Izraelu!

Pet trka, pet postolja, četiri prva mesta i jedno drugo, bilans je „izraelske turneje“ najbolje srpske biciklistkinje u planinskom biciklizmu 21 – godišnje Jovane Crnogorac (BK Novi Sad) i njenog trenera Nemanje Vasja, selekora reprezentacije Srbije u planinskom biciklizmu.
U najvažnijoj trci najviše kategorije C 1 za svetske bodove u Mizgabu, Jovana Crnogorac je u majici britanskog tima „Oranž manki“ slavila sa 2,28 minuta prednosti u odnosu na veliku rivalku Holanđanku Ane Terpstra, 29. na svetskoj rang listi i sa 3,20 minuta boljim vremenom od trećeplasirane iskusne 33 – godišnje ruske biciklistinje Elene Gogoleve. Imala je vreme u pet krugova 1:24,32 časova. Osvojila je 60 svetskih bodova!
– Jovana Crnogorac je u prvom krugu vodila veliku borbu sa Ane Terpstra – opisao je trku Nemanja Vajs.- Zajedno su bile na čelu i u ulasku u treći krug i pitao sam je kako se oseća. Kada je rekla da je sve u redu, dogovorili smo se da napadne i da se odvoji…
Terpstra, koja je godinu dana starija od Jovana Crnogorac, parirala je u prva dva „skoka“:
– U trećem se videlo da nema snage da ostane uz Jovanu koja se odvojila i veoma brzo napravila prednost od 55 sekundi. Posle četvrtog kruga imala je preko minut i po, da bi na kraju trijumfovala sa skoro dva i po minuta razlike. Nama je bilo važno da vidimo gde je na početku sezone i u odnosu i na takmičarke do 23 godine i pokazala je da je uz rame sa najboljima u svetu. I na Kipru na nekoliko trka pokazala je kvalitet, osvojila je i tamo svetske bodove i nadam se da će i nastavak sezone biti dobar – oduševljen je Nemanja Vajs.
Prve dve pobede u Izraelu Jovana Crnogorac je zabeležila u Mišmak Hameku, da bi potom u Malotu bila druga. Pobedila je, zatim, u petak u Haifi. Trenutno je na svetskoj rang listi 41. u konkurenciji 690 biciklistkinja sa 527 poena što je najbolji plasman u istoriji u srpskom biciklizmu!
Na etapnoj trci na Kipru pre dolaska u Izrael bila je 13. u generalnom plasmanu i osvojila je 50 bodova, a za deseto mesto u C 1 trci 23. februara takođe na Kipru pripalo joj je 10 bodova. Ukupno je ove godine na trkama na Kipru i u Izraelu osvojila neverovatnih 230 bodova!
– Siguran sam de će na aprilskoj rang listi UCI ući među 35 najboljih što je fantastično – smatra Nemanja Vajs.- Trke na Kipru i u Izraelu su nam pomogle da napravmo osnovu za dalji rad. Čekaju nas u maju svetskki kupovi u Nemačkoj i Češkoj i tu je cilj plasman među 20. Sve ovo je, takođe, zalet ka najvažnijem cilju a to je osvajanje olimpijske norme za Rio 2016.
Jovana je na domaćem planu godinu počela sjajano osvajanjem šampionske titule u eliti u ciklo krosu. Prošle godine je osvojila šampionske titule u eliti u ciklo krosu, planinskom biciklizmu, drumskoj trci i vožnji na hronometar i bila je druga na Balkanskom prvenstvu u planiinskom biciklizmu.

Povezana vest:  Aleksa Marić osvojio 25 svetskih bodova u Elatiju u Grčkoj