bb2013Rekordi padaju na trci „Banjaluka – Beograd“

Rekordi padaju ove godine na sedmoj biciklističkoj trci „Banjaluka – Beograd“ 20. i 21. aprila, saopštio je direktor trke Vladimir Kuvalja!
– Prijavljeno je 180 biciklista iz 30 ekipa – naglasio je Vladimir Kuvalja.- Startovaće vozači iz 23 zemlje što je – rekord. Imamo dve ekipe više nego lane, a bili smo veoma blizu da imamo i 200 učesnika što je za trku kategorije 1.2 maksimum po pravilima Međunarodne biciklističke unije – UCI.
Trka košta oko 40.000 evra, od toga 20.000 evra je nagradni fond. Organizatore će dolazak anti doping komesara UCI koštati dodatnih 1.500 evra:
– Dobro je da imamo doping kontrolu, time UCI pokazje da je ova trke stekla visok renome i želi da je zaštiti od eventualnih neregularnosti – objasnio je Kuvalja. Obezbedićemo i stručni tim za uzimanje uzoraka.
Pokrovitelji su Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije, gradovi Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Šamac, Brčko, Bijeljina i Beograd, dok je jedan od glavnih sponzora „Banjalučka pivara“. Tehnički organizatori trka su Biciklistički klub BSK iz Banjaluke i Biciklistički klub Partizan iz Beograda.
– Predsednik Organizacionog odbora trke je Radenko Đurica, načelnik za društvene delatnosti Grada Banjaluka. Ova trka ima veliki značaj za naš grad ali je i čvrsta spona između Repubike Srpske i Srbije i cilj nam je, da je sa našim sportskim prijateljima iz Boegrada organizujemo, po tradiciji, na najbolji način – zaključio je Kuvalja zahvalivši se još jednom gradovima domaćinima na pomoći u organizaciji.
Organizatori u Beogradu muke muče! Biciklistički savez Srbije nije konsolidovao finansijsko stanje, Minstarstvo omladine i sporta Srbije je blokiralo sredstva za ovu godinu, između ostalog i milion dinara koje je Partizan namenski dobio za ovu trku, a Sekretarijat za sport i omladinu Beograda će deo namenskih sredstava za ovu manifestaciju isplatiti u maju.
– Sve radimo uz pomoć dobrih ljudi, prijatelja bicklizma i – obećanja – kaže direktor drugog dela trke Dušan Banović.- Ovo se posebno odnosi na sudijski tim i predsednik Asocijacije sudija BSS Nebojša Popov nam izuzetno pomaže. Svima koji su uključeni u organizaciju obećavamo da će novac dobiti kasnije. Ovo radimo sa mnogo entizijazma za biciklistički sport koji, čini mi se, nikada nije bio u goroj situaciji. Posebno nam je pomogao MUP Beograda i saobraćajna policija, dobili smo rešenje za održavanje trke iako je 21. aprila u Beogradu i maraton.
Od ekipa iz Srbije prijavljeni su CCN Metalac, As Aptin, OBK Beograd, Radnički Kragujevac i Borac-Železničar MBN. U ekipi CCN Metalca startovaće Gabor Kasa subotički olimpijac a u Tušnadu Ivan Stević najbolji srpski biciklista.
U petak 19. aprila je u večerim časovima tradicionalni kriterijum ulicama Banjaluke koji se održava od 1957. i koji prati po nekoliko desetina hiljada gledalaca. U subotu 20. aprila voziće se prvi deo trke od Banjaluke do Brčkog, a u nedelju 21. aprila od Brčkog do Beograda. Ukupna dužina je oko 410 kilometra i biciklisti će proći kroz sedam gradova.
Cilj u Beogradu je u nedelju 21. aprila kod Muzeja „25. maj“ oko 14,45 časova.
Prošle godine, najbolji plasman ostvario je, od vozača iz Srbije, Žolt Der koji je u majici kragujevačkog Radničkog u prvoj tri bio četvrt a u drugoj sedmi. Ove godine voziće za ekipu Utensilnord sa mađarskom licencom. Lane su u slavili Slovenci, u prvoj Kupm u durgoj Mugerli.

Povezana vest:  Kitel pobedio u 10. etapi, Frum i dalje na čelu Tura