banja luka biciklizamBiciklistička tura kroz tri zemlje promoviše sportske igre i regionalnu saradnju

Pre više od pedest godina, Prijepolje je bilo domaćin prvih Međurepubličkih omladinskih sportskih igara. Ove godine, od 3. do 7. jula, okupiće se više od 3000 učesnika iz 30 gradova Srbije, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore kako bi se takmičili u velikom broju sportskih disciplina.
Trodnevna biciklistička tura kroz tri zemlje održava se u okviru projekta Fonda za ljudsku sigurnost koji je usmeren na Prijepolje i pet drugih opština u jugozapadnoj Srbiji. Biciklistička tura će na simboličan način povezati tri države kroz koje prolazi, slično kao što to čini olimpijska baklja putujući oko sveta, svake četiri godine, pred početak Olimpijskih igara.
Vožnja biciklom će takođe ukazati na ciljeve projekta Fonda za ljudsku sigurnost koji treba da doprinese osnaživanju, angažovanju i zapošljavanju pripadnika ranjivih grupa u region, kao i da promoviše međuetničko razumevanje i veću koheziju unutar zajednica. Vožnja će se oslanjati na inicijativu poznatu kao „Biciklistička diplomatija“, pokrenuta u 2012. godini, koja okuplja ljude, zajednice i države.
Biciklističa tura, promovišući ovogodišnje Međurepubličke omladinske sportske igre, krenuće 30. juna iz Prijepolja i vratiti se nazad uoči početka sportskih igara, u utorak 2. jula. Peloton (glavna grupacija biciklista) će ući u grad i održati konferenciju(e) koja će promovisati sportske igre, regionalnu saradnju i projekat Fonda za ljudsku sigurnost.
Peloton će činiti oko petnaest biciklista iz tri države koji će nastojati da predstave što više kultura, etničkih i religijskih zajednica iz Jugoistočne Evrope. Diplomate iz zemalja učesnica biće pozvane da učestvuju u vožnji, uključujući i stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijama Infantea i belgijskog ambasadora Alena Kundickija.
Vožnju će podržati sponzori sportskih igara, kao i drugi koji mogu biti posebno angažovani.
Peloton će obezbeđivati vozila država učesnica i/ili organizatora biciklističke ture.

Povezana vest:  Porodica italijanskog bicikliste kažnjena zbog dopinga