zenica milos borisavljevicBorisavljević i Kozomara pobedili u Zenici

Miloš Borisavljević iz CCN Metalca osvojio je prvo mesto u brdskoj trci Zenica – Smetovi ispred druga iz kluba Marka Stankovića, dok je treće mesto pripalo Ćoriću iz Tuzle.
U kriterijumskoj trci „Trofej Zenice“ slavio je Nikola Kozomara iz OBK Beograda ispred Borisaveljvića (CCN Metalac) koji su došli solo na cilj, dok je treće mesto pripalo Joviću iz Tuzle. Dejan Marić iz kragujevačkog Radničkog bio je četvrti a Marko Stanković iz CCN Metalac peti.
U juniorskoj trci prvo i drugo mesto pripalo je biciklistima iz Tuzle, dok je treći završio junior Partizana Dušan Kalaba. U dobro organizovanim trkama, učestvovali su bicklisti iz BiH, Hrvatske i Srbije.
– Odlazak u Zenicu došao je u dobrom trenutku, jer nismo uspeli da obezbedimo učešće reprezentacije na trci u Češkoj i ovo je dobro došlo da se pred trku Biciklističke lige Srbije u nedelju u Čačku oseti takmčarska atmosfera – kaže Radiša Čubrić, trener CCN Metalca i selektor reprezentacije Srbije.- Od 2. do 6. septembra je trka „Oko Bugarske“ u nešto skraćenom obliku pa će i to biti prilika da se ispita forma pred SP u Tosakni od 22. do 29. septembra.
Da li se već zna kakav je položaj Srbije na UCI listama na osnovu kojih će se određivati broj učesnika na Šampionatu sveta?
– Češka je bila interesanta da Borisavljević, koji je u odličnoj formi, pokuša da osvoji još neki bod. UCI će najverovatnije u ponedeljak objaviti konačne rang liste. Imamo sigurno jedno mesto za trku muškaraca u eliti koje je obezbedio Ivan Stević plasmanom među prvih 200 na Evropa tur listi, i sigurno najmanje tri mesta za vozače do 23 godine. Nema ograničenja za prijavu juniora i juniorki – objasnio je Čubrić.- Potrebno je da učešće u Toskani ne gledmo samo kroz prizmu sportskog rezultata već i i kao ulaganje u budućnost, da pružimo šansu kvalitetnim biciklistima da osete atmosferu i steknu dragocena iskustva. Znam da je finansijska situacija teška i da ne smemo da vodimo „turiste“, ali mislim da imamo nekoliko kvalitetnih biciklista i mladih biciklistkinja koji zaslužuju šansu na planetarnom šampionatu.
Srbija je, u kategoriji elita, trenutno 28. od 38 nacija koje su osvajale bodove u Evropa turu sa 239,67 poena. Lavovski deo doneo je Ivan Stević 136,67 koji je trenutno 40. u konkurenciji 1.106 biciklista.
U konkurenciji takmičara do 23 godine Srbija je na listi Evropa tura 26. od 34 nacije sa 54 boda. Sve zemlje koje posle 15. avgusta budu na rang listi od 21. do 27. mesta imaju pravo na tri startera na Šampionatu sveta.
Na UCI listi žene – elita Srbija je 54. sa 22 boda u konkurenciji 68 zemalja.
Srbija nije osvojila ni jedan poen za ovogodišnji svetski Kup nacija za juniore.

Povezana vest:  Ivan Stević 43. u prvoj etapi „Istarskog proleća“