KuvaljaTour de France dolazi u Banjaluku

Direktor treće po veličini sportske manifestacije u svetu Tour de France Christian Prudhomme stiže u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je prva zvanična poseta jednoj zemlji bivše Jugoslavije, a to je za organizatore trke Banjaluka Beogard velika čast jerće predstavnik najveće biciklističke trke doći I pružiti podršku u razvoju biciklizma u BIH.
Zahvaljujući dobroj organizaciji jednog od najvećih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini ,Biciklističke zrke Banjaluka Beograd koja će se održati osmi put za redom generalni direktor trke Vladimir Kuvalja je došao u krug organizatora najvećih biciklističkih trka u svetu, Tour de France, Flash Walone, Paris Rubaix, Tour de Flandrie…
-Banjaluka ima svoje mesto u svetu biciklizma i na nama je da ga zadržimo. Biciklizam je promovisao ovaj grad, ali dovođenje velikog Tour de France će dati jednu veličinu o kojoj će pričati i naši unuci – kaže Kuvalja.
Svi su oni izrazili želju da dodju u Banjaluku kako mi pomogli u promovisanju biciklizma u ovom dijelu Evrope koji je zbog svoje istorije bio u velikom zaostatku.
Neki od niih su već imali priliku da budu u Banjaluci, danas preko 100 biciklista koji su nastupali na trci Banjaluka Beograd čine karavn jednog od velikih drand turova: Giro de Italia, Vuelta Espana ili Tour de France.
-Zahvaljujući trci koju organizujemo ušli smo na velika vrtta biciklizma, poseta Tour de France 2013 kao prvi zvanični gosti generalnog direktora Tour de France sa ovih prostora imali smo priliku da prisustvujemo zadnjoj etapi ove trke u Parizu, a nakon toga i promocji Toura za 2014 godinu- nastavlja Kuvalja.
Nakon svega nekoliko meseci Christian Prudhomme direktor Tour de France je došao u Banjaluku.
Tu veliku zahvalnost dugujuj ambasadi Francuske tj. ambasadoru gospodin Rolanu Gillesu inače velikom zaljubljenik u biciklistički sport i njegovoj supruzi Claudiji Carceroni višestrukoj svetskoj prvakinji u biciklizmu koji su zadnjih nekoliko godina članovi organizacionog odbora trke Banjaluka Beograd.
-Njihova podrška je velika i dugujemo im veliku zahvalnost. Naše prijateljstvo sa njima je stvorilo ideju da se napravi još jedna velika trka u Grand Prix Istočno Sarajevo – Sarajevo. – izjavio je Kuvalja.

Povezana vest:  Kontador će biti saslušan u novembru

PrudhommeKuvaljaTour de France u Banjaluci

Na sastanku koji je upriličen u rezidenciji Francuske u Sarajevu, pored projekta za iduću godinu u Sarajevu predložen je plan o dolasku Tour de France u Banjaluku, samim tim bi bio zahvaćen i veći dio regiona kao što su Srbija, Hrvatska pa verovatno i Slovenija.
-Treunutno smo u pregovorima sa ovim zemljama kako bi zajednički doveili ovakvu manifestaciju i kod nas. Cilj za naš grad je da budemo ciljno mesto jedne etape i sutradan da etapa startuje iz Banjaluke. To bi bila velika promocija svih gradova kroz koje trka prolazi, jer nezaboravimo da je Tour de France najgledanija sportska manifestacija na svetu. 12.000 novinara, preko 200.000 gledalaca putuje sa ovom manifestacijom, smatramo da bi preko 600.000 zaljubljenika došlo da dočeka ovaj događaj u Banjaluku, preko 180 minuta slike Banjaluke i ostalih gradova kroz koje prolazi Tour na toj jednoj etapi prikazivalo samo na Euro Sportu, da ne spominjemo ostale svjetske medije.
Hoteli u krugu od 200km će biti popunjeni, restorani i ostali ugostiteljski objekti, prodavnice, tursitičke zanimljivosti biće prenatrpani turistima, smatra se da za jedan cilj i jedan dan starta grad u kojem se to dešava zaradi preko 3.000.000 eura. To je ono što želimo! Promocija naših gradova i finansijska dobit od toga. – sa žarom nastavlja Kuvalja.
Organizatori Tour de France su uvereni da ovadašnji zaljubljenici u biciklizam to mogu da urade i da žele, tako da je ostalo je do ljudi sa naših prostora.
-Red da dobijete ovakvu priliku je dugačak, iskoristiću svoje veze da se to ubrza i onog momenta kad budemo mi bili spremni oni će doći. Ovakav događaj bi naše zauvek upisao u istoriju i u jednom momentu ceo svet bi znao za nas, a mi bi tu priliku iskoristili da promovišemo naše zemlje i kulture. – zaključuje Kuvalja.

Povezana vest:  Dukić peti u etapi u Rumuniji, Šmelcerović 12. u generalnom plasmanu