IVANA MAKSIMOVIC UZOR 2Ivana Maksimović uzor mladim sportistima u Nankingu

Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) čije je sedište u Minhenu, saopštila je da je Ivana Maksimović izabrana da predstavlja streljački sport u programu „Uzori mladim sportistima“ Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za vreme drugih letnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu u Kini.
Za vreme streljačkih takmičenja od 17. do 22. avgusta, 23- godišnja olimpijska vicešampionka iz Londona Ivana Maksimović će razgovarati sa učesnicima, prenositi im iskustva sa takmičenja, savetovati ih kako da vode sportski život, poštuju protvnika i takmiče se u duhu fer pleja, međusobnog uvažavanja i olimpijskih principa. Planirane su i tribine „Ćaskanje sa šampionima“ koje će se prenositi na digitalnoj platformi MOK.
– Ovo je veliko priznanje za mene. Nisam učestvovala na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapru 2010. tako da sam presećna što ću biti u Nankingu. rekla je Ivana Maksimović.- Učešće na letnjim Olimpijskim igrama mladih je za mlade sportiste izuzetno važno da osete atmosferu velikog takmičenja, da se usavršavaju i pripremaju za naredne sportske izazove. Imam mnogo toga da podelim sa njima, bila sam u „njihvim cipelama“ i imam dosta iskustva.
ISSF je predložio Ivanu Maksimović Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da predstavlja streljaštvo. MOK je izabrao 37 asova iz 28 sportova na programu letnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu da budu „Uzori mladim sportistima“. Među njima su brojni osvajači medalja na olimpijskim igrama i šampionatima sveta, atletičarka Kajsa Berkvist (Švedska), košarkaš Horhe Garbahosa (Španija), biciklista Frederik Manje (Francuska), stonoteniser Jirgen Person (Švedska), skakačica u vodu Minksije Vu (Kina)… kao i predstavnici golfa (Grejs Park – Koreja) i ragbija sedam (Heter Mojes – Kanada) koji će biti u zvaničnom programu Olimpijskih igara u Riju 2016. U Nankingu će učestvovati oko 3.800 sportista.
Na streljačkom turniru Sportskom trening centru Fangšan u Nankingu, 80 mladih strelaca takmičiće se vazdušnom puškom i pištoljem za šest kompleta medalja – pojedinačno puškom i pištoljem i miks timovi sa oba oružja. Srbiju će puškom predstavljati Milica Babić (Novi Sad) i Andrija Milovanović (Niš) koji su osvojili olimpijske vize na kvalifikacionom turniru u Moskvi u uoči Prvenstva Evrope u martu.
Ivana Maksimović je počela da se bavi strteljaštvom sa 12 godina. Osvojila je olimpijsko srebro 2012. u Lodonu (MK puška trostav), srebro u finalu Svetskog kupa 2013. u Minehnu (vazdušna puška), srebro u Svetskom kupu u Fort Beningu 2014. (vazdušna puška) i tri bronze u Svetskim kupovima: dve u Čangvonu 2013. (MK i vazdušna puška) i jednu u Čangvoanu 2011. (vazdušna puška). Ima dve evropske bronze: 2013. u Osijeku MK puškom trostav i 2014. u Moskvu vazdušnom puškom.

Povezana vest:  Favoritima zlatne medalje na seniorskom finalu Kupa