liga mladih smederevo 2103 arhivaU Osijeku proba za Smederevo
 
Srpski podmladak gađao je na kvalifikacionom turniru zone „Istok“ za Ligu madih Evrope i sportski direktor SS Srbije Srećko Srećko Pejović je sumirao ocene:
– Pošto smo domaćini finalnog turnira Lige Evrope u Smederevu u oktobru i automatski smo obezbedili učešće za obe naše ekipe – vazdušnom puškom i pištoljem, u Osijeku nismo imali rezultatski imperativ pa smo probali širi spisak kandidata. Liga mladih Evrope je specifično takmičenja, gađa se duelno, uz muziku i bučno navijanje i atmosferu koja je neuobičajena na strelištima. Neki naši strelci su prvi put izašli na vatrenu liniju u takvim uslovima zato sam, u celini, zadovoljan. Posebno je dobro gađali puškom Stevan Jovanović, a Jovana Dragačevac pištoljem.
Pejović planira da posle Svetskog prvenstva u Granadi posebnu pažnju posveti strelcima koji će gađati u Smederevu uz dobre pripreme, sa ciljem da se obezbede visoki plasmani, a puškom učešće u finalu finala:
– Utisak je da su iz našeg regiona jaki Hrvati, a da su Rusi, kao i mi, u Osijeku testirali više kandidata i da će u Smederevo dovesti mnogo jači tim. Mi smo malo i taktizirali Osijeku, kombinovali smo ekipe. Bili smo treći puškom iza Hrvatske i Rusije, dok su prva tri mesta pištoljem osvojili Ukrajinci, Rusi i Hrvati, naša ekipa je bila četvrta.
Iz zone „Istok“ u Osijeku puškom su se za završni turnir u Smederevu plasirale Hravatska i Rusija, pištoljem Rusija i Ukrajina. Iz zone „Zapad“ u Plzenu prošli su puškom Austrija i Mađarska, pištoljem Češka i Švajcarska. Zona „Sever“ održana je u Dobeleu u Litvaniji a kvalifikovali su se puškom Finci i Norvežani, pištoljem Litvanci i Poljaci. Osmi učesnik u Smederevu biće najbolja trećeplasirana ekipa zona „Zapad“ i „Sever“.
U kvalifikacijama zone „Istok“ za Ligu mladih Evrope vazdušnom puškom i pištoljem u Osijeku učestvovali su puškom: Andrija Milovanović (Niš), Stevan Jovanović i Miloš Ivanović („Čika Mata“, Kragujevac), Milica Babić (Novi Sad) i Ivana Marić (Jedinstvo, Stara Pazova) i pištoljem Jovana Dragačevac i Vitomir Tucović („Aleksa Dejović“) i Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće). U stručnom štabu bili su sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović i treneri Lidija Mihajlović i Boban Marinković.
U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.
U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.
U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.
U četvrtom završnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu.
U Smederevu 2103. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je na kvalfikacionom turniru zone „Istok“ treće mesto, a selekcija vazdušnim pištoljem četvrto i nisu se kvalifikovale za finalni turnir u Laškom u Sloveniji.
U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite.
Povezana vest:  Mirosavljev četvrti, Maksimovićeva peta u Bangkoku