201. rodjendan panceva oruzjeDružina „Pančevo 1813″ proslavila 201. rođendan

Streljačka družina „Pančevo 1813″ proslavila je 201. rođendan i tom prilikom u prostorijama u zgradi staroj 200 godina, koja je počela da da se renovira, otvorena je i izložba o dva veka streljačkog sporta u Pančevu.
– Naša družina je najstriji sportski kolektiv u Pančevu i želimo da na bogatoj tradiciji i ubuduće gajimo mladi naraštaj strelaca. Očekujemo podršku grada i države da rešimo pitanje naše imovine i da zajedničkim snagama stvorimo neophodne uslove za treninge i takmičenje – rekao je u pozdravnoj reči predsedndik SD „Pančevo 1813″ Živica Dimković.
Od 1813. družina Pančevo neprekidno radi a od 1891. je vlasnik zemljišta i objekta u MZ „Strelište“ koja je upravo po tome dobila ime i iz obližnje Osnovne škole „Mika Antić“ đaci su pobedili u streljaštvu na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine (SOŠOV) u Somboru. Pančevački streci su podneli i zahtev za restituciju da im se vrati oduzeto 1947.
– Bila bi sramota za grad i državu da se najstariji klub i firma koja radi punih 201 godinu ugasi jer ima problema oko plaćanja poreza na na nekoliko hektara zemlje koju ne možemo da koristimo, jer mi se čini da su namerno gradili solitere oko nas da ne bismo mogli da napravimo strelište – istakao je direktor Siniša Veljković.- Menjale su se gradske vlasti, menjaće se i dalje, mi ćemo opstati i ostati i trudićemo se da mladom naraštaju ostavimo renoviranu zradu u kojoj ćemo imati i dva vazdušna strelišta, trofejnu salu, balsku dvoranu, izložbeni prostor…
Veljković je ukazao i da je Pančevo 2005. i 2011. organizovalo, sa SS Srbije i Vojdskom Srbije, Šampionate Evrope, da je bilo domaćin tridesetak Šampionata Jugoslavije, Prvenstava Srbije i Vojvodine i republičkih takmičenja đaka. U klubu je preko 50 godina gađala i bila trener Magdalena Herold svetska šampionaka iz 1970. u Arizoni, strelac veka u Pančevu i nosilac nacionalnog priznanja. U klubu je trenutno sjajna generacija koja će nastaviti sa uspesima, Dejan Pešić, Gabriel Dautović, Tijana Kolarik, Tašana Bogatinovski (juniorska bronza na EŠ 2011), Isidora Stojanović, Vukašin Josipović, David Dautović, Đorđe Jovčević, Mina Mihajlović…
Na izložbi je bilo i nekoliko eksponata koji su pančevački strelci dali gradskom muzeju a za ovu priliku su izloženi u budućoj balskoj dvorani u strelištu. Najinteresantniji eksponat je počasna meta u koju je 1850. gađao car Franc Jozef. Svojom puškom je promašio, pa mu je Đorđe Vajfert poznati industrijalac, dao svoju sa kojom je – pogodio. Ta puška i pobednički pehar sa tog takmičenja su takođe izloženi kao i slika „Đorđe Vajfert daje pušku caru Francu“.
Posebnu pažnju privukla je i zastava koju je 1938. na proslavi 125 godina družine darovao kralj Petar. Koliko je poznato niko u Srviji nema ovakav lični dar kralja Petra. Izložene su i 24 počasne mete sa turnira od 1850. do 1938. kao i devet ručno pravljenih i veoma skupih streljačkih pušaka iz 19. veka koje su pripadale uglednim i bogatim članovima družine. Posetioci su mogli da vide i modele oružja sa početka 20. veka, pa sve do najmodernijih iz 21. veka.
– Posle svakog takmičenja strelci su se družili i organizvali balove. Bilo je mnogo gostiju jer je vladala dobra atmosfera, duh sloge i drugarstva Srba, Nemaca i Mađara – naglasio je Veljković.- Čuveni prota Vasa, iako nije bio strelac, rado je dolazio u strelište. Đorđe Vajfert je bio član i veliki dobrotvor družine. Balovi su bili veoma posećeni, oblačila su se najbolja građanska odela po tadašnjoj modi…
Članovi KUD „Čigra“ iz Pančeva u svečanim odelima iz tog doba izveli su nekoliko gradskih igara i kola, u umetničkom programu učestvovali su i Limeni orkestar Junior iz Pančeva kao i tamburaški orkestar „Banatski kicoši“.
Među brojnim uglednim gostima i zvanicama bili su u Dragan Alimpijević predsednik Streljačkog saveza Vojvodine, Saša Iker trener reprezentacije i Jedinstva iz Stare Pazove, strelci i streljački radnici iz Uljme, Bele Crkve i Beograda, dugogodišnji članovi družine, nekadašnji i sadašnji strelci, treneri i sudije.
Dan družine iskorišćen je i da se podele medalje najuspešnijma u Ligi radnih organizacija Pančeva u streljaštvu.

Povezana vest:  SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011, Amanović 86. posle prvog dana na SP u gađanju glinenih golubova - skit