aerordom docek granadaStigle medalje iz Granade

Letom iz Malage preko Frankfurta stigli su u ponedeljak u ponoć članovi streljačke reprezentacije Srbije koji su u Granadi osvojili šest medalja na turniru „Velika nagrada Huana Karlosa“ – tri zlatne (Zorana Arunović – vazdušni pištolj, Andrea Arsović – vazdušna puška i Damir Mikec – MK pištolj), dve srebrne (Damir Mikec – vazdušni pištolj i Milutin Stefanović – vazdušna puška) i jednu bronzanu (Dimitrije Grgić – vazdušni pištolj). Četvrto mesto MK puškom trostav zauzela je Ivana Maksimović.
– Loš početak – dobar završetak: stigli su svi zajedno a i oružje i oprema su sa njima – našalio se sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović aludirajući na „ludi“ odlazak u Grandu kada su, zbog nevremena u Minhenu, strelci morali da lete u šest grupa sa šest različitih kompanija.- Ovaj turnir i četvorodnevne pripreme bile su nam prilike da reprezentativci osete strelište, nije bilo pritisaka da se ide na rezultat, ali izgleda da je to opustilo takmičare i osvojili su šest medalja na čemu im, još jednom, čestitam. Gađali su u uslovima kakvi će biti i u septembru na Šampionatu sveta – visoke temperature i zapara. Rukovodstvo tima obišlo je i nekoliko hotela i izabralo najpovoljaniji za smeštaj na SP u septembru, tako da je i sa te strane koristio odlazak u Granadu. Zahvaljjuemo se Olimpijskom komitetu Srbije na podršci za učešće na ovom turniru, kao i Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji izuzetno pomaže naš program.
Damir Mikec i Dimitrije Grgić su poslednjeg dana osvojli zlato i bronzu vazdušnim pištoljem posle kvalifikacija u kojima su jedna „izvukli“ rezultate za finale. Još jednom se pokazalo da je finale „od nule“ čudna rabota…
– Uslovi su bili veoma teški zbog visoke temrature i zagušljivog vazduha u strelištu – pričao je Dimitrije Grgić.- Meni je ova bronza bila neka vrsta nagrade za ono što sam propustio MK pištoljem. Tada sam u kvalifikacijama gađao dobro, imao sam drugi rezultat, a prvi sam ispao u finalu i ostao osmi. Mikec je bio treći posle osnovnog dela, ali je osvojio zlato u finalu.
Zorana Arunović je bila „zlatna“ vazdušnim pištoljem, dok je MK pištoljem bila šesta:
– Odavno nisam bila u tako jakom finalu MK pištoljem jer je za meč za bronzu bilo potrebno čak 16 „hitova“ – rekla je Zorana Arunović.- Do sada je „rekord “ bio 15. Toliko je imala Jasna Šekarić i ostala „kratka“ za meč za medalju, a ja sam imala 13. U celini zadovoljna sam i srećna zbog medalje, pripreme su bile jake i ne mogu iz punog treninga da se „ubiju“ visoki rezultati. Vazdušnim pištoljem sam imala 383 kruga što je na donjoj granici onog što samo planirali. U svakom slučaju, čeka nas mnogo rada u vrelim danima…
Andera Arsović je osvojila zlato vazdunšnom puškom:
– Bilo je teško takmičiti se u strelitu u kome je bilo pretoplo, ali slične prilike nas očekuju i Prvenstvu sveta u septembru, pa nam je svima koristio ovaj turnir.
Mikeca je dočekala supruga Melisa, strelac Salvadora koja će se takmičiti i na SP u Granadi. Dobila je na „poklon“ dve medalje – zlatnu i srebrnu:
– Trofeji na „Velikoj nagradi Huana Karlosa“ su mi dokazali da sam na dobrom putu i da program koji sprovodim pod rukovodstvom ličnog trenera Gorana Mikeca već daje rezultate. Cilj u septembru je borba za svetske meadlje koje obezbeđuju odmah i vizu za Rio – istakao je Mikec.
Ivana Maksimović je bila četvrta MK puškom trostav. U osnovnom delu imala je 581 krug i kao treća ušla u finale, ali je zadovoljna samo rezultatima u prva dva stava: sjajnih 198 u klečećem i maksimalnih 200 ležeći, dok je u stojećem stavu imala samo 183 kruga:
– Planiram još dva ciklusa priprema u Graandi do Šaminata sveta u sepetembru, prvi će biti posle „Velike nagrade Novog Sada“ početkom avgusta – rekla je Ivana Maksimović.- Ima dosta vremena da doteram formu za najvažnije takmičenje ove godine.
Sporski direktor SS Srbije Srećko Pejović, članovi porodica i brojni prijatelji streljačkog sporta dočekali su putnike iz Granade: Ivanu Maksimović („Akademija Maksimović“), Andreu Arsović (Partizan), Milicu Babić (Novi Sad), Nemanju Mirosavljev (Novi Sad), Milenka Sebića („Akademija Maksimović“), Milutina Stefanovića, Stevana Pletikosića (obojica „Čika Mata“, Kragujevac), Andriju Milovanovića (Niš), Jasnu Šekarić, Zoranu Arunović (Crvena zvezda), Bobanu Veličković (Bor 030), Jasminu Grgić (Smederevo), Damira Mikeca (Policajac), Dimitrija Grgića (Akademac), Andriju Zlatića („Aleksa Dejović“, Užice) i članove stručnog štaba Dragana Donevića, Miru Maksimović, Jelenu Arunović, Aleksandra Zlatića i Bobana Markovića. Posle fotografisanja svi su poželeli da se ovako na dočeku okupe i posle Šampionata sveta u Granadi (6 – 20. septembar) na kome će se vaditi i prve olimpijske vize za Rio.
Niški mladi olimpijac Andrija Milovanović iz Beograda je odmah otišao u Novi Sad gde će trenirati do Šampionata Srbije MK oružjem koji će se održati od 24. do 27. jula u tom gradu. Njega i Milicu Babić (Novi Sad) očekuje učešće na letnjim Olimpijskim igrama mladih od 13. do 20. avgusta u Nankingu u Kini.

Povezana vest:  Dve pobede Kelhajma Damira Mikeca u Bundes ligi