loi mladih ivana i goran maksimovic

Ivana Maksimović odletela u Nanking

Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka u streljaštvu iz Londona 2012, otputovala je u kineski grad Nanking gde će na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih od 16. do 22. avgusta predstvljati svoj sport u okviru programa „Uzor mladim sportistima“ Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).
– Velika mi je čast i zadovoljstvo što je Međunarodni olimpijski komitet izabrao baš mene da predstavljam sport kojim se bavim i u kome mi je oduvek bio san da budem najbolja i da najviše napredujem. Drago mi je što imam priliku da svoje iskustvo i sve što sam proživela podelim sa mladima koje to tek čeka. Ovo je za njih samo početak i prva stanica do „velikih“ Olimpijskih igara tako da smatram da imam mnogo toga da im kažem i da ih posavetujem. Sa druge strane, nadam se da ću dosta toga naučiti od njih jer se i oni spremaju za veliko takmičenje na svoj način i možda njihovo iskustvo meni dosta pomogne. Naravno, navijaću svim srcem za sve sportiste iz Srbije i nadam se da ćemo osvojiti mnogo medalja – rekla je pred put Ivana Maksimović.
Ivana Maksimović će razgovarati sa učesnicima, prenositi im iskustva sa takmičenja, savetovati ih kako da vode sportski život, poštuju protivnika i takmiče se u duhu fer pleja, međusobnog uvažavanja i olimpijskih principa. Planirane su i tribine „Ćaskanje sa šampionima“ koje će se prenositi na digitalnoj platformi MOK.
Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) je predložila Ivanu Maksimović Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da predstavlja streljaštvo. MOK je izabrao 37 asova iz 28 sportova na programu letnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu da budu „Uzori mladim sportistima“. Među njima su brojni osvajači medalja na olimpijskim igrama i šampionatima sveta, atletičarka Kajsa Berkvist (Švedska), košarkaš Horhe Garbahosa (Španija), biciklista Frederik Manje (Francuska), stonoteniser Jirgen Person (Švedska), skakačica u vodu Minksije Vu (Kina)… kao i predstavnici golfa (Grejs Park – Koreja) i ragbija sedam (Heter Mojes – Kanada) koji će biti u zvaničnom programu Olimpijskih igara u Riju 2016. U Nankingu će učestvovati oko 3.800 sportista. Srbija će imati 24 predstavnika u 12 individualnih sportova.
Na streljačkom turniru Sportskom trening centru Fangšan u Nankingu, 80 mladih strelaca takmičiće se vazdušnom puškom i pištoljem za šest kompleta medalja – pojedinačno puškom i pištoljem i miks timovi sa oba oružja. Srbiju će puškom predstavljati Milica Babić (Novi Sad) i Andrija Milovanović (Niš) koji su osvojili olimpijske vize na kvalifikacionom turniru u Moskvi u uoči Prvenstva Evrope u martu. Trener je Marijana Novković.
Ivana Maksimović (23 godine) je počela da se bavi streljaštvom sa 12 godina. Osvojila je olimpijsko srebro 2012. u Lodonu (MK puška trostav), srebro u finalu Svetskog kupa 2013. u Minehnu (vazdušna puška), srebro u Svetskom kupu u Fort Beningu 2014. (vazdušna puška) i tri bronze u Svetskim kupovima: dve u Čangvonu 2013. (MK i vazdušna puška) i jednu u Čangvoanu 2011. (vazdušna puška). Ima dve evropske bronze: 2013. u Osijeku MK puškom trostav i 2014. u Moskvu vazdušnom puškom.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Početak Biznis lige u znaku Beogradskih elektrana