korostilov sa peharom za najboljeg ucesnika vn bgd 2013Korostolov pozlatio pištolj u Nankingu

Ukrajinski strelac, 16 – godišnji Pavlo Korostilov osvojio je zlatnu medalju u gađanju vazušnim pištoljem drugog dana streljačkih takmičenja u Nankingu na Olimpijskim igrama mladih sa 203,4 kruga.

Bio je 3,6 krugova bolji od „srebrnog“ 17 – godišnjeg Čeon Giong Kima (Koreja) koji je „ubio“ 199,8 krugova, dok je bronza pripala 14 – godišnjem Eduaru Dortombu (Francuska) sa 178,6 krugova.

Korostilov je pre finala, koje je vredelo 566 krugova, bio drugi sa 582 kruga. Prvo mesto držao je Kim sa sjajnih 587 krugova, dok je treći bio Dortomb sa 576 krugova.

Povezana vest:  Dautović najbolji junior puškom, Latinović pištoljem na Šampionatu Srbije u Kaću

Ljubitelji streljaštva u Srbiji dobro poznaju 186 santimetra visokog Korostilova. Na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ u decembru prošle godine, Korostilov je osvojio pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda za najboljeg takmičara dvodnevnog turnira. Pobedio je prvog dana u junirskoj konkurenciji na „Trofeju Beograda“, a potom drugog dana i u apsolutnoj konkurenciji na „Velikoj nagradi Beograda“. „Trofej Beograda“ za juniore osvajao je i 2012.

Korostilov je ove godine u Minhenu na Svetskom kupu osvojio bronzanu medalju vazdušnim pištoljeme za seniore. U Moskvi, na EŠ u februaru, postao je juniorski šampion Evrope vazdušnim pištoljem i postavio svetski juniorski rekord finala. U Osijeku na Prvenstvu Evrope MK oružjem prošle godine osvojio je zlato sport pištoljem i sa 590 krugova postavio omladinski svetski rekord osnovnog dela. U Osijeku je osvojio i srebro standardnim pištoljem.

Povezana vest:  Maksimovićeva počinje sezonu sa druge pozicije na svetskoj rang listi

Dve evropske bronze ima vazdušnim pištoljem 2012. u Bolonji i 2013. u Odenzeu. Svestran je strelac, gađa svim vrstama pištolja – vazdušnim, MK pištoljem slobodnog izbora, standardnim pištoljem, sport pištoljem i MK pištoljem – brza paljba. Majka mu je streljački trener, a otac Serhi je nekadašnji reprezentativav SSSR i bronzani sa EŠ   1996. pištoljem središnjeg paljenja. Sestra Julija je bila deseta vazdušnim pištoljem na OI u Atini 2004. Kao dečak dobijao je od majke novac da bi bio miran na strelištu, a kasnije, kada ga je sa mukom naterala da počne da trenira pištoljem, „plaćala“ mu je za svaki trening!

Povezana vest:  Arsovićeva osma MK puškom 60 metaka ležeći na Univerzijadi

Trećeg dana takmičenja u Nankingu, u utorak 19. avgusta, na vatrenu liniju će srpska takmičarka Milica Babić u gađanju vazdušnom puškom. Drugi srpski predstavnik ovim oružjem, Andrija Milovanović gađaće u sredu 20. avgusta. Uz srpske strelce je i trener Marijana Novković.