pripreme pejovic i epifanic u sredini

Šampion sa šampionima

Proslavljeni srpski strelac Dušan Epifanić, posetio je u Novom Sadu strelce na pripremema za Šampionat sveta u Granadi od 6. do 20. septembra i evocirao uspomene iz svoje prebogate karijere!
– Želeli smo da mlade strelce upoznamo sa našim velikim šampionom, pokušaćemo i ubuduće, kada se ukaže prilika, da dovedemo na pripreme legends streljačkog sporta da prenesu deo svog bogatog iskustva – kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije koji je sa Epifanićem u Londonu 1974. bio u ekipi evropskih vicešampiona vazdušnom puškom.- Epifanić je bio i prvi strelac iz Jugoslavije koji je „ubio“ apsilutan rezultat od 600 krugova MK puškom 60 metaka ležeći na turniru u Plzenu n1969. To je bio izuzetan podvig i u svetskim okvirima.
Epifanić je bio i olimpijac u Meksiku 1968. a u reprezentaciji je gađao od 1965. do 1975. Ima svetsku bronzu u ekipi MK puškom 60 metaka ležeći iz Finiksa 1970, dva evropska ekipna srebra – 1969. u Plzenu MK puškom trostav i 1975. u Londonu vazdušnom puškom. Kao junior osvojio je dve ekipne medalje na EŠ u Kairu 1969: srebro MK puškom 3 puta 20 metaka i bronzu MK puškom 60 metaka ležeći.
Epifanić i Pejović su se se prisetili dramatičnih trenutka u Londonu 1975. Pejović i Milutinović su završili takmičenje (reprezentaaija je tada imala četiri strelca), a u drugoj partiji gađali su Lazić i Epifanić, koga je, iako se opristio od reprezentacije, pozvao selektor Branko Jovović, pošto je te godine osvojio titulu šampiona Jugoslavije vazdušnom puškom. Posle dva strelca, Jugoslavija je bila prva, i dogovor je bio da se ne govore rezultati da se ne opterete Lazić i Epifanić koji su došli iz hotela. Međutim, nekako je „procurelo“, Lazić je dobro odradio posao, ali je sada pod pritiskom bio Epifanić. Upao je i u cajtnot, sa tribina su ga bodrili da izdrži, sa vatrene linije su, međutim, posle svakog hica stizali vapaji: „Umreću, ne mogu više…“ Posle poslednje dijabole Epifanić je pao u nesvest, napravila se gužva, dotrčali su lekari…Ipak, Jugoslavija je osvojila srebro, sedam krugova manje od neprikosnovenog SSSR.
– Ova poseta je poslužila i da malo opustimo i razgalimo strelce, koji su u punom pogonu već više od mesec dana. Stigla je i MK municija, radi se punom parom – dodao je Pejović.- Nema Damira Mikeca koji je otišao u Švajcarsku na pripreme i dvoje mladih olimpijaca Milice Babić i Andrije Milovanovića koji dolaze sa OI mladih iz Nankinga 31. avgusta, kada nam se završavaju pripreme. Ivana Maksimović je radila sa nama dva dana i pripreme nastavlja uGranadi gde će nas i sačekati.
Na pripremama su – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić („Akademija Maksimović“).
Juniori: Stevan Jovanović i Miloš Ivanović („Čika Mata“).
Seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Jelena Živković (Jagodina) i Katarina Biserčić (Niš).
Juniorke: Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot), Nina Radulović (Zvezdar), Marta Bireš (Jedinstvo) i Tijana Kolarik (Pančevo).
Pištolj, seniori: Andrija Zlatić („Alaksa Dejović“, Užice) i Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke: Jasna Šekarić i Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasmina Grgić (Smederevo), Danica Rašeta (Zemun Centar) i Alaksandra Ristović (Zvezdara).
Juniorke: Ana Alentijev (Smederevo).
U stručnom štabu su, uz Srećka Pejovića, treneri Dragan Donević, Dragan Marković, Jelena Arunović, Lidija Mihajlović, Aleksandar Zlatić, Mitja Grgić, Dejan Pešić, Boban Marković i Saša Iker.

Povezana vest:  Arsovićevoj olimpijska viza za Rio 2016, Srbiji bronza na SP!