prvi dan masovic stefanovic pejovicOdličan početak na SP u Granadi: puškom peti, pištoljem šesti!

Odličan početak srpskih strelaca na Šampionatu sveta u Granadi: muška reprezentacija vazdušnom puškom osvojila je sa 1.868,8 krugova (Stefanović 625,3, Pletikosić 622,3, Sebić 621,2) peto mesto u konkurenciji 28 selekcija, dok je muška reprezentacija MK pištoljem sa 1.659 krugova (Zlatić 559, Mikec 553, Grgić 547) šesta i do bronze joj je nedostajalo sedam krugova!
Najbolji pojedinačni plasman vazdušnom puškom zabeležio je Milutin Stefanović na 12. mestu sa 625,3 kruga i za ulazak u finale nedostajao mu je tačno jedan krug. Sva trojica srpskih predstavnika MK pištoljem prošla su eliminacije i plasirali su se pojednačne kvalifikacije u utorak 9. sepetembra posle kojih će se osmorica najboljih boriti za trofeje i četiri olimpijske vize.
U atomskoj konkurenciji vazdušnom puškom, slavili su Kinezi sa 1.886,5 krugova oborivši sopstveni svetski rekord (1.882,8 – Prvenstvo Azije 2013). Srebro je pripalo Rusiji sa 1.880,5 krugova, dok je bronzu osvojila Belorusija sa 1.874 kruga. Srbija je za medalju ostala „kratka“ sa 5,2 kruga. U Minhenu 2010. bili smo osmi.
Pojedinačno, slavilo je kinesko čudo od deteta, svetski rekorder i broj jedan na svetskoj rang listi Hao Ran Jang (18 godina), ispred Rusa Nazara Logineca i Belorusja Vitalija Bubnoviča. Olimpijske vize osvojili su i četvrtoplasirani Sergej Kruglov (Rusija), petoplasirani Ji Fei Cao (Kina) i šestoplasirani Žeremi Monije (Francuska). Kina i Risija su ispunile bonus od dva strelca za Rio i ove zemlje više ne konkurišu vazdušnom puškom.
Stefanović je slabo počeo meč (prva serija 102,8 krugova) i nešto slabije završio (poslednja serija 103,7) i prošustio šansu za ulazak u finale:
– Trudio sam se da svaki metak opalim onako kako sam trenirao, ali sam pogrešio na početku, a sa tim se slaže i Srećko Pejović, sportski direktor reprezentacije, jer sam požurio, hteo sam da što pre uđem u svoj ritam i napravio sam nekoliko grešaka. U prvih pet metaka sam imao jaku tremu i pogodio sam dve devetke, od ukupno tri koliko sam ih imao u celom meču! Kasnije je bilo mnogo bolje, imao sam dobre serije, ali na žalost nedovoljno da se plasiram u finale – rekao je Milutin Stefanović koji je potvrdio da spada u sam svetski vrh u ovoj disciplini.
Srećko Pejeović, sportski direktor je ovako ocenio učinak takmičara puškom:
– Bili su veoma blizu medalje, pet krugova, kada se pogoci očitavaju na decimalu, nije bilo nedostižno. Stefanović je slabim startom pokvario rezultat, a Pletkosić i Sebić, mogli su koji krug više i bili bismo u krugu osvajača medalja. Kinezi su se potvrdili kao apsolutni favortiti za pobede u svim disciplinama, imali su čak trojicu strelaca u finalu. Rusi su drugi a malo iznenađenje je bronza Belorusije.
Eliminacije MK pištoljem računale su se za ekipne medalje i Srbija, koja je bila četvrta u Minhenu, ostala je u samom svetskom vrhu zauzevši visoko šesto mesto. Pejović ističe:
– I ovde smo imali šansu za trofej, Grgić je otpucao nešto slabije, ali je bitno da su se sva trojica plasirala u pojedinačne kvalifikacije i nadam se boljim serijama i plasmanu u finale u utorak. Teško je na ovako jakim takmičenjima prognozirati medalje i visoke plasmane. Važno je da svi daju sve od sebe, naši strelci to umeju, a ovaj dobar početak, koji je razbio početnu tremu, pomoći će, siguran sam, svima u nastavku.
Trener Damira Mikeca, Gorana Mikec je rekao:
– Damir Mikec se opteretio, želeo je da pokuša da „izvuče“ ekipu do medalje koja je bila veoma blizu. To ga je koštalo lošeg početka, prva dva metaka „osmica“ i „šestica“ i posle osam hitaca izašao je sa vatrene linije da se konsultujemo. Ta serija mu je bila i najslabija, samo 87 krugova. Imao je i 89 krugova u trećoj seriji i obe su mu znatno pokvarile rezultat.
Drugog dana Šampionata sveta Grgić, Mikec i Zlatić gađaće pojedinačne kvalifikacije MK pištoljem za ulazak u finale koje je od 14 časova. Na vatrenu liniju će i ženska reprezentacija vazdušnom puškom. U prvoj „partiji“ gađaće Ivana Maksimović i Andrea Arsović (77 učesnica) a u drugoj Katarina Biserečić (68 takmičarki). Finale je od 16 časova.
Ceremonija otvaranja 51. Šampionata sveta obavljena je u Alhambri, tvrđava i palati srednjovekovnih mavarskih kraljeva Španije, u Teatro del Generalife. Prisutno je bilo oko 1.000 zvanica i učesnika. Šampionat je otvorio predsednik ISSF Meksikanac Ranja. Ispred Streljačkog saveza Srbije prisustvovao je predsednik Siniša Mašović.
Rezultati prvi dan Šampionata sveta u Granadi – vazdušna puška, muškarci: 1. Kina 1.886,5 krugova (svetski rekord), 2. Rusija 1.880,5, 3. Belorusija 1.874…5. Srbija 1.868,8 itd. Ukupno 28 reprezentacija:
Pojedinačno: Hao Ran Jang (Kina) 207,9, 2. Nazar Loginec (Rusija) 206, 3. Vitalij Bubnovič (Belorusija) 184,9…. 12. Milutini Stefanović 625,3, 34. Stevan Pletikosić 622,3, 45. Milenko Sebić 621,2 kruga. Ukupno 116 strelaca. Finale vredelo 626,3 kruga.
MK pištolj, seniori – ekipno: 1. Kina 1.677, 2. Koreja 1.669, 3. Demokratska republika Koreja 1.666…6. Srbija 1.659 itd. Ukuno 23 reprezentacije. Zlatić je sa 559 krugova bio šesti u svojoj eliminacionoj grupi, Mikec sa 551 krug deveti, a Grgić sa 547 krugova 23.

Povezana vest:  Pletikosić i Ivana Maksimović odbranili titule u finalu Kupa Srbije, sjajno finale Andree Arsović!