sesti dan pletikosc 14SP ŠPANIJA 2014
Pletikosić 14. MK puškom trostav u Granadi
 
Stevan Pletikosić, srpski strelac zauzeo je visoko 14. mesto u gađanju MK puškom trostav  tri puta 40 metaka šestog dana 51. Šampionata sveta u streljaštvu u Grandi sa 1.172 kruga (klečeći 388, ležeći 397, stojeći 387). Finale je vredelo čak 1.177 krugova.
Nemanja Mirosavljev je takođe dobro gađao i sa 1.171 krugom (393, 397, 381) plasirao se na 18. mesto. Milenko Sebić je završio na 48. poziciji sa 1.160 krugova (392, 395, 373).
Zlato je osvojio Ćinan Žu (Kina) sa 457,2 kruga, srebro je pripalo Sergeju Kamenskom (Rusija) sa 456 krugova, dok se bronzom okitio Vitalij Bubnovič (Belorusija) sa 443,6 krugova. Pre finala najbolji je bio Italijan Nikolo Kampriani sa 1.183 kruga, ali je u finalu prvi ispao.
– Ovo je bilo, po rezultatima, najjače finale u istoriji svih takmičenja u organizaciji ISSF – kategorčan je bio Pletikosić posle meča.-  Četvorica strelaca imala su preko 1.180 krugova, što ulazi u zonu blizu svetskog rekorda koji je 1.186 krugova, a  ulaznica za finale bila je pakleno skupa – čak 1.177 krugova! Zadovoljan sam rezultatom od 1.172 kruga, sa njime sam, na primer, na Prvenstvu sveta u Zagrebu 2006. osvojio srebro u ovoj disciplini i to pokazuje koliko  su napredovali rezultati, ali i tehnologija. Nove puške švajacarskog proizvođača Blajker su podigle serije do kosmičkih visina. Od osmorice finalista samo jedan nije gađao sa tom puškom. Nisam imao ni sportske sreće, u  ležećem stavu imao sam tri pogotka elektronski mereno 9,9,  bilo je još desetak takvih u druga dva stava i da je makar polovina „zakačila“ centar, gađao bih sigurno u finalu …
Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije  je ovako ocenio  dosadašnji tok šampionata:
– Tri medalje, zlatna i dve bronzane, dve olimpijske kvote i visoki ekipni i pojedinačni plasmani,svrstali su Srbiju u sam svetski vrh i sa te strane možemo da budemo zadovoljni. Postali smo odmah olimpijski sport, to nam garantuje sigurnost u nastavku borbi za olimpijske vize i naš  plan je da za Rio osvojimo ukupno šest do osam „kvota“. Sa druge strane, imali smo i dosta propuštenih prilika i moraćemo sa strelcima i trenerima dobro da analiziramo,  da utvrdimo da li je bilo grešaka i da ih za naredna takmičenja ispravimo.
Pejović ukazuje na činjenicu da je tehnologija i tehnika izuzetno podigla nivo rezultata, a da srpski strelci u ovom trenutku to nisu mogli da prate:
– Ovo nije alibi već činjenica: nova švajcarska puška  Blajker je  hit leta 2014. Naši strelci gađaju sa puškama čije su cevi iz prošlog veka, neke i iz 1970. i sigurno je da nisu konkurentni rivalima, pa ćemo se potruditi  da u narednom periodu uložimo više u opremu. Blajker cev košta oko 4.000 evra, cela puška oko 6.000 evra. Značajan izdatak za naš siromašni savez i još siromašnije klubove, ali ako želimo da pratimo svetski vrh bez toga se ne može…
Siniša Mašović predsednik Streljačkog saveza Srbije zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu, Sportskom savezu Srbije na velikoj podršci streljačkom sportu i još jednom čestitao strelcima, stručnom štabu i trenerima  na izuzetnim rezultatima:
– Srpski strelci u konkurenciji blizu 100 zemalja nisu ni u jednoj seniorskoj disciplini bili ispod osmog mesta ekipno, osvojili su i zlato i dve bronze, a osvajanjem dve olimpijeke vize smo potvrdili da smo najstariji i najuspešniji olimpijski sport. Ovakvim sjajnim plasmanima strelci su opravdali sva ulaganja države, a i streljačkog saveza,  u veoma kvalitetne pripreme. Visoko cenimo podršku Vlade Srbije preko Ministarstva omladine i sporta i molimo da nam još malo pomognu da dobijemo trening centar na strelištu na  Carevoj Ćupriji koje je na toj lokaciji od 1851. i najstariji je sportski objekat u Beogradu. Zapelo je  oko nekih odluka urabnista koje  su u suprotnosti sa onim što smo zamislili  i nisu dobra rešenja, jer ne bismo dobili objekat koji bi na duže staze obezbedio vrhunske uslove za treninge. Svesni smo ekonomske situacije, ne letimo visoko, znamo da ne možemo da imamo strelište kakvo je, na primer, ovo u Granadi. Naše strelište bi bilo neuporedivo skromnije ali dovoljno dobro da se  skućimo i ne  treniramo više po inostranstvu…
Sedmog dana u nedelju 14. septembra gađaće seniorke MK puškom  60 metaka ležeći  Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Jelena Živković (ne gađaju finale, medalje se se podeliti posle osnovnog dela).
Na vatrenu liniju će i juniorke vazdušnom puškom (Milica Babić, Tiha Todorović i Nina Radulović) i finale je od 12,30 časova. Gađaće i juniori (Andrija Milovanović, Stevan Jovanović i Miloš Ivanović) takođe vazdušnom puškom i to takmičenje će trajati dva dana!? Organizatori su povukli neuobičajen potez,  prvog dana gađaće se osnovni deo i računaće se za ekipne medalje, pojedinačno finale je u ponedeljak 15. septembra od 10,30 časova.
Povezana vest:  Dva zlata i dva srebra za kraj u Solinu