LME RADULOVIC MIHAJLOVC I MILOVANOVICSedmorka gađa evropske mete u Smederevu
 
Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije odredio je sedmoro strelaca koji će učestvati na finalnom turniru Lige mladih Evrope u Smederevu od 3. do 5. oktobra.
Puškom će gađati Milica Babić (Novi Sad), Nina Radulović (Zvezdara), Andrija Milovanović (Niš) i Stevan Jovanović (“Čika Mata”), dok će pištoljem na vatrenu liniju izaći Jovana Dragačevac i Vitomir Tucović (obje “Aleksa Dejović”, Užice) i Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće).
– Kao domaćini, automatski smo kvalifikovali dve selekcije za finale, pa je većina ovih strelaca gađala na kvalifikacionom turniru u maju u Osijeku bez nekog opterećenja, da osete specifičnu atmosferu ovog takmičenja sa muzikom i navijanjem. Imaćemo uoči finala i pripreme u Smederevu, ovo su strelci koji su ove sezone imali lepih rezultata i plasmana na najvećim svetskim takmičenjima i nadam se da će nas obradovati i u finalu Lige mladih Evrope – kaže Srećko Pejović.
Iz zone „Istok“ u Osijeku, puškom su se za završni turnir u Smederevu plasirale Hravatska i Rusija, pištoljem Rusija i Ukrajina. Iz zone „Zapad“ u Plzenu prošli su puškom Austrija i Mađarska, pištoljem Češka i Švajcarska. Zona „Sever“ održana je u Dobeleu u Litvaniji a kvalifikovali su se puškom Finci i Norvežani, pištoljem Litvanci i Poljaci. Osmi učesnik u Smederevu je Švedska i puškom i pištoljem kao najbolji trećeplasirani tim u svim grupama.
-Organizacija ovakvog takmičenja predstavlja veliko priznanje Streljačkom savezu Srbije i posebno Streljačkoj družini Smederevo i Streljačkom savezu Smedereva. Ovo nije slučajno, već je posledica odlične organizacije kvalifikacija Lige mladih Evrope prošle godine u Smederevu na novom vazdušnom strelištu u sportskoj hali, na koje mogu da budu ponosni svi građani Smedereva i koje je trenutno najbolje vazdušno strelište u Srbiji – istako je predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović koji je i predsednik Streljačkog saveza Smedereva.
U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.
U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.
U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.
U četvrtom zavšnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu.
U Smederevu 2013. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je na kvalfikacinom turniru zone „Istok“ treće mesto, a selekcija vazdušnim pištoljem četvrto i nisu se kvalifikovale za finalni turnir u Laškom u Sloveniji na kome su puškom trijumfovali strelci Rusije ispred Mađarske i Italije, a pištoljem Ukrajine ispred Češke i Poljske.
U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. Do sada su Beograd 2009. i Smederevo 2013. bili domaćini kvalifikacionih turnira grupe „Istok“.
Povezana vest:  OI 2012, Kineskinji Ji Siling zlato