LME DETALJ SA TAKMICENJA U SMEDEREVUDve pobede Rusije u finalu Lige mladih Evrope u Smederevu

Strelci Rusije osvojili su obe titule, puškom i pištoljem, na finalnom turniru Lige mladih Evrope završenom u Smederevu.
Rusija je puškom odbranila titulu osvojenu prošle godine u Laškom u Sloveniji ispred Norveške, dok su Mađari, lane drugi, sada osvojili bronzu! Pištoljem, Rusija je na tronu smenila prošlogodišnjeg pobednika Ukrajinu. Interesantno da su pištoljem u mečevima za bronzu bili isti akteri kao 2013. Ove godine je Poljska savladala Češku, prošle godine su Česi osvojili bronzu.
Duel puškom za zlato između Rusije i Norveške bio je veoma uzbudljiv, završen je u regularnom delu 60:60 u poenima! Odlučio je raspucavanje sa po jednom dijabolom. Ekaterina Paršukova je pobedila Helenu Vikron 10,6:9,8 i Rusija je povela sa 1:0 u pobedama, na drugoj „tabli“ Henrik Larsen je bio bolji od Vladislava Fetisova 10,7:10,2 i bilo je 1:1, a u prvom raspucavanju trećih pušaka u ekipama Dženi Vitne i Olge Glavinskaje, prvom dijabolom bilo je nerešeno 10,3:10,3 pa je odlučila još jedna dijabola u kojoj je bilo 10,1:9,9 za Ruskinju i 2:1 u pobedama pa je tako je razlika od dve desetinke kruga donela Rusiji zlato!
U meču za zlato Ekaterina Paršukova (Rusija) imala je 28 poena od mogućih 40, dok je kod Norveške Erik Larsen imao 27 poena. U meču za bronzu Ištvan Peni (Mađarska) osvojio je 27 poena.
Pištoljem, Daria Lopatina (Rusija) je bila najbolja u meču za zlato sa 23 poena, a najbolji strelaca u susretu za bronzu bio je Aleksandar Tiburek (Poljska) takođe sa 23 poena.
U mečevima za medalje gađao je strelac protiv strelca po 20 dijabola ocenjivanih na decimalu. Pobeda u svakom hicu donosila je dva poena, nerešen rezultat po poen.
Srpski strelci su završili takmičenje u grupama. Puškom je reprezentacija bila treća, a pištoljem četvrta. Isti plsman imali su i na kvalifikacionom turniru održanom prošle godine takođe u Smederevu i nisu se kvalifikovali za finale u Laškom.
– Puškom, posle sjajnog starta i ubedljive pobede protiv Austrije od 20:4 koja je bila najubedljivija na celom turniru puškom, očekivali smo plasman među četiri, ali su u preostala dva meča protiv Mađarske i Rusije naše „prve table“ Andrija Milovanović i Stevan Jovanović podbacile, nisu osvojili ni jedan bod i bili smo treći u grupi koja je bila veoma jaka, jer su dve ekipe iz nje osvojile medalje – Rusija zlatnu, Mađarska bronzanu – kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- Pištoljem, objektivno, nismo imali sastav koji je davao nadu za neki viši plasman u izuzetno jakoj konkurenciji.
Odlični organizatori i domaćini finale Lige mladih Evrope bili su streljački radnici Smedereva uz podršku društveno sportskih i privrednih organizacija grada i SS Srbije.
Puškom su za Srbiju gađali Milica Babić (Novi Sad), Nina Radulović (Zvezdara), Andrija Milovanović (Niš) i Stevan Jovanović („Čika Mata“), pištoljem Jovana Dragačevac i Vitomir Tucović (obje „Aleksa Dejović“, Užice) i Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće).
Rezultati šestog finalnog turnira Lige mladih Evrope, vazdušna puška – meč za zlato: Norveška- Rusija 60:60, raspucavanje 2:1, pobeda Rusije.
Meč za bronzu: Mađarska – Hrvatska 65:55.
Konačan plasman: 1. Rusija, 2. Norveška, 3. Mađarska, 4. Hrvatska.
Pištolj – meč za zlato: Rusija – Ukrajina 63:57, meč za bronzu: Poljska – Češka 63:57.
Konačan plasman: 1. Rusija, 2. Ukrajina, 3. Poljska, 4.Češka.

Povezana vest:  Marković 11. u gađanju samostrelom na 30 metara na SP