GABALA CETVRTI DAN MIKEC 3Damir Mikec: Borio sam se kao lav

Četvrtog dana finala Svetskog kupa u Gabali u Azerbejdžanu srpski strelac Damir Mikec osvojio je peto mesto MK pištoljem sa 131 krug. Zlatna medalja i veliki kristalni globus Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) pripali su Živei Vangu (Kina) sa 195,8 krugova, drugi je bio Tomojuki Masuda (Japan) sa 194,8, a treći Vei Pang (Kina) sa 180,1 krug. Četvrti je Indijac Jitu Rai sa 150,7 krugova.
Drugi srpski predstavnik u ovoj disciplini Andrija Zlatić zauzeo je deseto mesto sa 541 krugom (po serijama 89, 93, 94, 91, 87, 87). Finale je vredelo 554 kruga.
Pre finala Mikec je bio drugi sa 562 kruga (94, 94, 92, 94, 95, 93). Najbolji rezultat osnovnog dela imao je Španac Pablo Karera sa 563 kruga.
– U osnovnom delu sam gađao odlično, mislim i najbolje od svih takmičara, iako sam imao drugi rezultat – kaže Mikec.- U finalu sam se borio kao lav, iako me je u početku malo tresla trema, pištolj je „radio“, ali sam iz prve dve serije od po tri metka i prve serije na ispadanja od dva metka izašao kao drugi sa 76,6 krugva iza Kineza Vanga 79,1 i Japanca Masude 75,5. Tu sam napravio prvu grešku, osmi hitac sam opalio, po mojoj oceni jako dobro, ali ispalo je da je pogodak slab 8,1 krug i to me je zbunilo. I u sledeća dva hica sam se održao da na drugoj poziciji, ali je treća serija na ispadanje bila kobna, pogodio sam 8,2 i 9,4 kruga i pao sam na četvrto mesto. U četvrtoj seriji sa 9,0 i 8,8 krugova došao sam na petu poziciju gde sam i završio. Biti u finalu u ovakvoj konkurenciji je odličan plasman i sa te strane sam zadovoljan, najbolji sam Evropljanin. I sezona je bila dobra, osvojio sam zlato u Svetskom kupu u Mariboru i bio četvrti u Minhenu.
Srpski strelci su završili učešće u finalu Svetskog kupa u Gabali sa jednom medaljom. Prvog dana takmičenja Andrea Arsović je osvojila „srebrni“ kristalni globus za drugo mesto vazdušnom puškom. U istoj disciplini Ivana Maksimović je bila sedma u finalu.
U finalu je gađala i Zorana Arunović vazdušnim pištoljem i osvojila osmo mesto. Vazdušnom puškom Milutin Stefanović je zauzeo deveto mesto.
– Mikecu čestitke za sjajan rezultat u osnovnom delu i veliku borbenost u finalu. Šteta to nije napravio taj još jedan korak da se umeša u borbu za medalje, zaslužio je. Zlatić je imao tri dobre i tri loše serije, poslednje dve od po 87 krugova udaljile su ga od finala. U celini, možemo da budemo zadovoljni učešćem, ostali smo među svetskim streljačkim velesilama jer imamo medalju i nastavili smo tradiciu osvajanja trofeja na najvećim svetskim takmičenjima. U ponedeljak 27. oktobra Andrea Arsović će gađati na revijalnom takmičenju „Trofej šampiona“ za nagradu od 5.000 evra u kome učestvuju samo osvajači medalja puškom i pištoljem.
Program četvrtog dana finala Svetskog kupa u Gabali poremetila je gusta magla. Finale žena u skitu je odloženo za 27. oktobar, dok je takmičenje muškaraca MK pištoljem i žena MK puškom trostav kasnilo i potom je preseljeno i održano u zatvorenoj hali za finale.
Rezultati četvrtog dana finala Svetskog kupa u Gabali u diciplinama gde Srbija nije imala predstavnike – MK puška trostav, žene: 1. Snježana Pejčić (Hrvatska) 460,2, 2. Petra Cublasing (Italija) 459,9, 3. Jung Čang (Kna) 450 krugova itd. Pre finala, koje je vredelo 583 kruga najbolji je bila Pejčić sa 589 krugova.
Gađanje glinenih golubova, dubl trap – muškarci – finale: Džefri Holgin (SAD) – Hao vang (Kina) 29:26, za bronzu: Van Juan Hu (Kina) – Džošua Ričmond (SAD) 28:26. Finale je vredelo 141 golub.

Povezana vest:  Srbija šesta, Jovanović 20. na EŠ