ivana cangvon arhiva 2

Ivana Maksimović osvojila olimpijsku vizu za Rio sa srebrom u Čangvonu

Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka iz Londona 2012, osvojila je olimpijsku vizu za Rio 2016. osvajanjem srebrne medalje na Svetskom kup u Čangvonu u Koreji u gađanju vazdušnom puškom sa 207,7 krugova. Pobedila je Hrvatica Pejčić, koja je već imala olimpijsku vizu, sa 209,1 krug dok je bronza pripala Čandeli Apurvi iz Indije sa 185,6 krugova kojoj je, takođe pripala viza za Rio. Treću olimpjsku kvotu osvojila je četvrtoplasirana Mihaejla Arvidson iz Švedske.
Druga srpska predstavnica u ovoj disciplini Andrea Arsović, koja je Srbiji donela olimpijsku vizu na SP u Granadi prošle godine, plasirala se na 12. mesto sa 416,1 krug. F inale je vredelo 416,7 kurgova. Maksimovićeva je pre finala bila šesta sa 417,1 krug. Najbolji rezultat imala je Pejčićeva 420,8 krugova.
Olimpijski komitet Srbije i Streljački savez Srbije sada imaju ukupno tri olimpijske vize za Rio – dve puškom koje su donele Maksimovićeva i Arsovićeva i jednu pištoljem koju je lane na SP u Granadi donela Jasna Šekarić.
Drugog dana Svetskog kupa u Čangvonu, u finalu je MK pištoljem gađao i Damir Mikec i zauzeo šesto mesto sa 110,6 krugova, nedovoljno za osvajanje olimpijske vize. Pobedio je Voven Žang (Kina) sa 192,4 kruga ispred Daehun Parka iz Koreje sa 191,2 kruga i njima su pripale vize za Rio. Treći je bio Ksuan Vinh Hoang (Vijetnam), koji je imao vizu, sa 178,8 krugova.
U gađanju MK pištoljem 30 plus 30 metaka za dame najbolji plasman ostvarila je na 18. mestu Zorana Arunović sa 578 krugova. Finale je vredelo 582 kruga.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Devet srpskih nada na Prvom juniorskom prvenstvu sveta