dimiitrije grgic zlato minhen 2014

Dimitrije Grgić osvojio olimpijsku normu za Rio!

Dimitrije Grgić, srpski strelac i reprezentaivac beogradskog Akadamca, zauzeo je čevrto mesto u finalu vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji sa 159,2 kuga što mu je bilo dovoljno da osvoji olimpijsku vizu za Rio 2016!
To je četvrta ispunjena norma za SS Srbije i OKS i druga pištoljem. Olimpijske kvote doneli su prošle godine u Granadi na SP Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj) a u Čangvonu ove godine Ivana Maksimović (puška) i Dimitirje Grgić (pištolj).
Grgić je uprvo u Čangvonu 2011. ispunio olimpijsku normu za London. Četvrto mesto mu je, ujedno i najbolji plasman na Svetskim kupovima u karijeri. Učestvovao je u ukupno četiri finala, jednom je bio peti i dva puta osmi. Ima juniorsku bronzu sa EŠ u Đeru 2004.
Zlatna medalja pripala je Jongoh Jinu iz Koreje (koji je imao olimpjsku vizu) sa 206 krugova i novim svetskim rekordom finala, srebro je osvojio Je Tun Naung iz Mianmara (Burme) sa 201 krug i pripala mu je olimpijska viza, dok se bronzom okitio Jifu Rai (Indija) koji je imao olimijsku vizu sa 171 krug. Normu za Rio je ispunio i četvrtoplasirani Grgić kao i šestoplasirani Leonid Ekimov (Rusija). Od osam finalista, četvorica su imala vize (još i petoplasirani Ksuan Vinh Hoang – Vijetnam i osmoplasirani Jusuf Dikec iz Turske) a bez vize je ostao Italijan Teskoni koji je drugi ispao.
Pre finala Grgić je bio četvrti sa 583 kruga. Najbolji rezultat imao je Turčin Dikec sa 585 krugova. Finale je vredelo 581 krug. Damir Mikec je zauzeo visoko deseto mesto sa 580 krugova i nedostajo mu je krug do plasmana među osam finalista. Andrija Zlatić je 68. sa 567 krugova u konkurenciji 90 strelaca.

Povezana vest:  Maksimovićeva i Mirosavljev ponovo najbolji u trostavu u Kupu SS Srbije