univ meksimovic levo todorovic desno

Strelci pred Megalink metama u Koreji

Srpski strelci – studenti doputovali su u Gvangdžu u Koreji na letnju Univerzijadu posle putešestvija preko Sofije, Dohe i Seula odakle su ih autobusima prebacili u univerzitetsko selo. Vožnja je trajala oko tri sata. Svečano otvaranje pratili su na TV dok su prilazi Gvangdžuu, a kada su stigli u selo sa stadiona su došli učesnici svečanog otvaranja.
– Nije bilo mnogo vremena za odmor, odmah smo se organizovali i sutradan otišli na trening. Strelište je jedno od boljih, ali nije i najbolje na kojme smo bili. Gađaće se na Magalink metama, tako da je pitanje da li će biti direktnih prenosa na internetu kako to radi SIUS, ali nadamo se da će u zemlji elektronika naći rešenje. Razgovarao sam sa momkom zaduženim za postavljanje rezultata na internet. Od toliko IT stručnjaka u Korji, doveli su stručnjaka iz Španije za to!? Rekao mi je da Megalink nema svoj „lajv skor“ tako da će svi rezultati izlaziti samo na zvaničnom sajtu Univerzijade – kaže u prvom raportu trener reprezentacije za pušku Stefan Višekruna, a u stručnom timu je trener za pištolj Mitja Grgić.
Sportisti su smešteni u novom selu koje, kako kaže Višekruna, veoma liči na beogradski „Belvil“ napravljen za Univerzijadu 2009:
– Kao da je prekopiran, stim što su ovde zgrade od 30 i više spratova. Domaćini kažu da su stanovi i apartmani već kupljeni pa je zbog toga sve, ali bukvalno sve od drvenarije do kućnih aparata, u celofanu i stiroporu da se ne ošteti. Spavamo na dušecima koji su u najlonu i rečeno nam je da ga ni u kom slučaju ne skidamo jeru su iznajmljeni, a kasnije, verovatno, idu u normalnu prodaju. U našoj zradi broj 304 su dva apartmana po spratu i sportisti su izmešani, „cimeri“ smo sa džudistima i jednim novinarom. Ima mnogo volontera, nisu svi baš dobri sa engleskim, ali nadoknađuju ljubaznošću i osmehom – dodao je Višekruna.
Strelište je oko 40 minuta vožnje od univerzitetskog sela. Autobusi idu na pola sata. Obezbeđenje je veoma strogo, na svim ulazma su detektor – vrata. Strelce je naviše obradovalo što su koferi sa oružjem i sav prtljag stigli sa njima u Seul, ali su oružje odmah predali organizatorima i prebačeno je u posebne magacina na strelištu. Prva takmičenja su u nedelju 5. jula. Ivana Maksimović, Katarina Biserčić i Dragana Todorović će gađati vazdušnom puškom za ulazak u finale i medalje, dok će se MK pištoljem Jasmina Grgić, Aleksandra Ristović i Danica Rašeta takmičiti prvi deo – 30 metaka precizno. Narednog dana gađaće još 30 metaka brzom paljbom i na osnovu ukupnog rezultata osam najboljih ide u borbu za medalje.
U Kazanju 2013. Rašeta je bila 20. MK pištoljem i 25. vazdušnim sa ličnim rekordom od 373 kruga. Ostali debituju u univerzitetskoj konkurenciji.
Na Univerzijadama srpski strelci studenti su do sada osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju: 2007. u Tajlandu Milenko Sebić srebro MK puškom trostav, 2011. u Ženšenu u Kini dve srebrne – Zorana Arunović i Damir Mikec MK pištoljem i 2013. u Kazanju u Rusiji bronza je pripala muškoj reprezentaciji MK puškom trostav (Igor Čotra, Borislav Mazinjanin i Milutin Stefanović).

Povezana vest:  EP u Bakuu: Sebić šesti MK puškom iz ležećeg stava