logo kuvajt

Šampionat Azije u Kuvajtu suspendovan za olimpijske vize

Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) sa sedištem u Minhenu, poštujući odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), suspendovala je Šampionat Azije (sve discipline MK i vazdušno oružje i gađanje glinenih golubova) koji će se održati u Kuvajtu od 1. do 12. novembra i na njemu se neće dodeljivati olimpijske vize za Rio 2016. Bilo je, inače, planirano da se sa ovog šampionata podeli ukupno 35 olimpijskih viza.
Izvršni komitet MOK je jednoglasno odlučio, na sastanku u Lozani, da se takmičenje u Kuvajtu ne računa za olimpijske kvote i o tome je odmah obavestio ISSF.
Kako se navodi u saopštenju ISSF, prvi razlog za skidanje sa liste za olimpijske kvote je što kuvajtske vlasti nisu dale ulaznu vizu tehničkom delegatu takmičenja, izraelskom streljačkom zvaničniku i članu Adminstrativnog saveta ISSF Jairu Davidoviču, što „nije u skladu sa principima Olimpjske povelje gde je zabranjena svaka diskriminacija i ovi principi važe na svim takmičenjima uključujući i olimpijske kvalifikacije“.
Drugi razlog je što je Olimpijski komitet Kuvajta suspendovan zbog mešanja vlasti u rad nacionalnog olimpijskog komiteta, što se, takođe, kosi sa odredbama Olimpjske povelje. NOK Kuvajta zabranjeno je svako učešće u međunarodnom olimpijskom pokretu.
Sa ovog takmičenja neće se priznavati ni „em – ku – es“ (minimalni kvalifikacioni rezultat). ISSF je, međutim, naglasio, da takmičenje u Kuvajtu može da se održi pod normalnim uslovima, samo se neće deliti olimpijske kvote i „em – ku –es“.
– ISSF je veoma zabrinut zbog posledica ove suspenzije, pre svega kako će se ona odraziti na status sportista iz Azije. Radimo punom parom, da što pre pronađemo drugog organizatora koji bi se prihvatio da bude domaćin takmičenja samo za olimpijske vize za strelce iz Azije. ISSF će pronaći način i da finansijski pomogne sportistima i nadoknadi deo troškova koji će doneti odlazak na nova takmičenja – naglasio je predsednik ISSF Olegario Vaskez Ranja u pismu upućenom nacionalnim federacijama.

Povezana vest:  Zorana Arunović druga u finalu Svetskog kupa