zorana arunovic radost posle zlata na sp u minhenuČak sedmoro srpskih strelaca učestvovaće u finalu Svetskog kupa od 21. do 29. oktobra u Minhenu i gađati za kristalne globuse ISSF

 

Čak sedmoro srpskih strelaca (najviše u istoriji) učestvovaće u finalu Svetskog kupa u Minehu od 21. do 29. oktobra i gađaće za kristalne globuse i skromnu nagradu od 1.200 dolara saopštila je Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF).

U čak tri discipline, Srbija će imati po dva predstavnika. Zorana Arunović, kao svetska vicešampionka MK pištoljem plasirala se automatski u finale Svetskog kupa. Gađaće ovim oružjem i Jasna Šekarić jer je sakupila 21 bod – 15 za pobedu na Svetskom kupu u Sidneju i šest za rezultat. Ona je po broju bodova na listi finalista na deobi prvog mesta sa Bugarkom Grozdevom.

Dva strelca iz Srbije gađaće i u finalu Svetskog kupa vazdušnim pištoljem – Andrija Zlatić kao svetski vicešampion i Damir Mikec kao pobednik Svetskog kupa u Fort Beningu. Mikec je prvi na listi finalista sa 22 boda…

Povezana vest:  Damir Mikec: Još nisam svestan uspeha

Lida_Vuksi_1Dve srpske takmičarke gledaćemo i u finalu Svetskog kupa MK puškom trostav 3 puta 20 metaka. Pobednica finala Svetskog kupa u Vuksiju u Kini 2009. Lidija Mihajlović automatski se kvalifikovala za ovogodišnje finale, a osvajanjem bronzane medalje ovim oružjem na Svetskom kupu u Fort Beningu ulaznicu je overila i Andrea Arsović.

Zorana Arunović će gađati i vazdušnim pištoljem, a plasirala se kao svetska šampionka iz Minhena ovim oružjem.

Nemanja Mirosavljev kao osvajač bronzane medalje na Šampionatu sveta u Minhenu MK puškom 3 puta 40 metaka ušao je u finale Svetskog kupa u ovoj disciplini.

U svakoj disciplini u Minhenu učestvovaće po osmoro najboljih strelaca na osnovu poena osvojenih na jednom od četiri Svetska kupa u sezoni i četvoro strelaca „po pozivu“. Poeni se dobijaju za plasman i za rezultat, sabiraju se i prvih osam idu u finale Svetskog kupa. Mesta automatski ima i za prošlogodišnjeg pobednika, u olimpijskoj godini i za osvajače olimpijskih medalja, u godini šamionata sveta i za osvajače svetskih medalja.

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2014, Pletikosić 14. MK puškom trostav u Granadi

Prošle godine, Lidija Mihajlović je postala peti strelac iz Srbije koji je osvojio kristalni globus ISSF za pobedu u finalu Svetskog kupa. Pre nje su pobeđivali Jasna Šekarić (šest puta), Goran Maksimovi (tri puta) i po jednom Nemanja Mirosavljev i Stevan Pletikosić. Tako je u Srbiji trenutno čak 12 kristalnih globusa!

Najtrofejnija je Jasna Šekarić koja ima šest kristalnih globusa (dva MK pištoljem – 1988. i 1990. oba puta u Minhenu) i četiri vazdušnim pištoljem (1988. u Minhenu, 1996. u Nefelsu, 1997. u Luganu i 2005. u Minhenu). Jedna je od retkih takmičarki koja je u jednom finalu Svetskog kupa pobedila sa oba oružja (prvo finale Svetskog kupa 1988. u Minhenu). Jasna Šekarić je u finalu osvojila i tri srebra i jednu bronzu!

Povezana vest:  EP u Đeru: Srpski miks pištoljem osvojio srebro, Andrea Arsović oborila svetski rekord puškom

Goran Maksimović ima tri kristalna globusa i jedan je od malobrojnih strelaca u svetu koji je pobedio u finalu Svetskog kupa sa sva tri oružja! MK puškom trostav trijumfovao je1991.  u Minhenu, vazdušnom puškom 1990. u Minhenu i MK puškom 60 metaka ležeći  1988. u Minhenu! Ima drugo mesto MK puškom 3 puta 40 metaka u Minhenu 1988.

Po jedan kristalni glubus imaju Nemanja Mirosavljev (MK puška 3 puta 40 metaka u Minhenu 1995.) i Stevan Pletikosić (MK puška 60 ležeći u Minhenu 1991.).