MIRA MAKSIMOVIC IVANA MAKSIMOVIC I OBRAD STEVANOVICUspesi strelaca svetla tačka u srpskom sportu u 2010.

 

Uspesi srpskih strelaca bili su svetla tačka u streljačkoj organizaciji Srbije u 2010. Kako je istakao u uvodnoj reči na godišnjoj Skupštni Streljačkog saveza Srbije u utorak u Beogradu predsednik Obrad Stevanović, oni su bili “daleko iznad kvaliteta odnosa u streljačkom sportu i iznad trenutne materijalne baze i finansijske situacije u srpskom streljaštvu“.

Zbog toga ne čudi i aplauz 53 delegata posle konstatacije predstavnika Novog Beograda Ušća Dalibora Fatića da  se u dnevni red uvrsti i informacija o uspesima i da „strelci zaslužuju samo čestitke“ za četiri olimpijske vize i 16 velikih trofeja osvojenih ove godine: četiri zlatne evropske medalje (Bobana Veličković – vazdušni pištolj seniorke i Andra Arsović – vazdušna puška seniorke, ženska reprezentacija vazdušnim pištoljem Veličković, Jasna Šekarić i Zorana Arunović, ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom  Ivana Maksimović, Dragana Todorović i Katarina Biserčić), sedam svetskih medalja (jedno zlato: Zorana Arunović – vazdušni pištolj, četiri srebra: Zorana Arunović – MK pištolj, Andrija Zlatić – vazdušni  pištolj, ženska reprezentcija MK pištoljem Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Jelena Arunović,  muška reprezentacija vazdušnim pištoljem Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić i dve bronze: Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav i ženska seniorska reprezentacija MK puškom trostav Ivana Maksimović, Lidija Mihajlović i Andrea Arsović), srebro iz finala Svetskog kupa (Lidija Mihajlović – MK puška trostav, kao i četiri medalje sa Svetskih kupova – dve zlatne (Jasna Šekarić u Sidneju i Damir Mikec u Pekingu)  jedna srebrna Damir Mikec u Fort Beningu i  jedna bronzana Andrea Arsović u Fort Beningu.

Povezana vest:  Prvenstvo Beograda: „Dupla kruna“ za Anju Knežević

U dnevni red je glasanjem 28 za i devet protiv uz 10 uzdržanih uvrštena, na predlog kluba Bor 030 tačka „Aktuelni problemi stručnog rada i nagrađivanja u SS Srbije“, kao i zahtev za razrešenje Dragoslava Bate Miloševića iz Niša, delagata regiona Centralna Srbija i KIM (odakle je i Bor 030) na mesto člana UO SSS jer, između ostalog, „nije zaistupao interese klubova iz regiona“ i „da je neprincipijelnim ponašanjem i lobiranjem u UO stvorio klan oko selektora Zorana Stojiljkovića zastupajući samo njegove interese“.

Dalibor Fatić iz Novog Beograda Ušća je rekao da ne bi bilo ovih tačaka da je odmah po usvajanju Uredbe o nagrađivanju napravljen i pravilnik o raspodeli nagrada i da danas „međuljudski odnosi u SSS ne bi bili tako loši“. Boban Marković, je ispred kluba Bor 030, naglasio da se tiho provlači teza u streljačkoj organizaciji „da su zaslužni za uspehe samo selektor i članovi sručnog štaba, a da to, na žalost, prihvataju i neki stariji strelci, zaboravaljajući, što je sramota, one koji su ih doveli do svetskih visina, a to su njihovi treneri u klubovima“.  Kritikovao je i generalnog sekretara Nenada Petkovića da je „nečinjenjm da se donesu akta koja regulišu raspodelu nagrada dozvolio selektoru da se prizemno ponaša i vređa strelce“. Citirao je i selektora Zorana Stojiljkovića, kao ilustraciju njegovog stava po pitanju raspodela nagrada i ličnim trenerima u klubovima:

Povezana vest:  Jasna Šekarić pobedila u Zagrebu

– Što se mene tiče, odmah bi ti dao celu nagradu, ali mi to zakon ne dozvoljava…

Generalni sekretar Nenad Petković je odbio kritike, rekavši da Preporuku o raspodeli nagrada nisu usvojili članovi UO SSS i da on „nema mogućnosti da nešto propisiju ili da menja propise, već samo da ih sprovodi i da je za sprovođenje odgovoran Skupštini i UO SSS“.

– Nezadovoljstvo desetak trenera zbog nemogućnosti da raspodelimo nagrade za uspehe strelaca, stvara utisak da je u streljačkom sportu mnogo problema- rekao je Petković. – To, međutim, nije tačno, to pokazuju i rezultati strelaca…

Reprezentativac Nemanja Mirosavljev, koji je predsednik kluba Novi Sad, je apelovao da se stvari smire i da se rešavaju u kući, a ne preko novina:

– Streljaštvo je zbog svega ovoga pokvarilo svoj ugled i nije iskoristilo, posle svih uspeha, šansu za mnogo veću medijsku afirmaciju, jer su se umesto toga u novinama pojavili tekstovi o problemima. Strelci razgovaraju o njima a mislim da i stručni štab reprezentacije nije protiv toga da se reše dogovorom, da deo od nagrade dobija i klub i trener takmičara. Spremni smo i mi koji dobijamo nagrade za medalje da se odreknemo dela i da ide u fond za nagrade juniorima. Uredba ne pravi haos, vratila je, na protiv, dostojanstvo asovima da normalno žive, a naša je greška što je ne koristimo na pozitivan način, jer nema nikakvih ograničenja da mi, našim internim propisma, raspodelimo nagrade.

Povezana vest:  Mirosavljevu zlato u „kraljevskoj disciplini"

Dragoslav Milošević je reagovao na zahtev Bora 030 za razrešenje konstatacijom da su sve optužbe „paušalne i bez argumenata“ i odbacio ih. Pristupilo se galsanji sa 12 za, 22 protiv i 14 uzdržanih, odbačen je predlog o razrešenju Dragoslava Miloševića na funkciju člana UO SS Srbije.

Usvojeni su  izveštaji o radu i materijalno finansijskom poslovanju u 2009. a sa dnevnog reda je skinuta tačka Usvajanje plana i programa rada za 2010. Delegat beogradskog Vidikovac Slobodan Gavrić je kritikovao, između ostalog,  UO SSS što su dozvolili da se ova sednica ne održi u aprilu i insistirao na poštovanju statuta da se zapisnik sa Skupštine dostavi 30 dana po završetku rekavši da se „zapisnik  iz 2009. usvaja posle 510 dana“. Predsednik Obrad Stevanović je objasnio da zbog priprema Svetskog kupa održanog u julu ove godine, koji je dobio samo pohvale i od delgata ISSF i od učesnika za odličnu organizaciju, Skupština SSS za 2010. nije mogla da se održi na vreme.

Predsednik Stručne komisije SS Srbije Goran Maksimović podelio je odluke o dodeli deset standardnih vazdušnih pušaka češke proizvodnje mladim strelcima. Ovo oružje nabavio je Streljački savez Srbije.