zorana arunovic i jasna sekaric desno

Na Svetskom kupu u Sidneju rekordan broj učesnika 750 iz 68 zemalja!

 

U Sidneju, na prvom Svetskom kupu puškom i pištoljem u novoj sezoni od 21. do 29. marta učestvovaće rekordan broj strelaca, čak 750 iz 68 zemalja!

Među njima je i 12 strelaca iz Srbije koje je odredio selektor Zoran Stojiljković, i koji će se od 7. do 15. aprila takmičiti i na drugom Svetskom kupu puškom i pištoljem i u Šangvonu u Koreji – puška, seniori: Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Dragan Marković i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad).

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), Lidija Mihajlović (Niš).

Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Andrija Zlatić („A. Dejović“, Užice), Dimitrije Grgić (Akadamac).

Povezana vest:  Mladi gađaju u Vroclavu, studenti preskaču Šampionat sveta

Seniorke: Jasna Šekarić i Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030).

Na svečanom otvaranju predsednik Međunarodne federacaje streljačkih sportova (ISSF) Olegario Vaskez Ranja (Meksiko) uručio je visoki orden ISSF predsedniku organizacionog odbora Niku Salivenu.

– Dobro smo, padala je jaka kiša koja je izazvala u okolini Sidneja probleme, ali na samom strelištu je sve u redu – kaže Zorana Arunović.- Još se oporavljamo od puta koji je trajao 36 sati. Ličili smo na zombije kada smo stigli na prvi trening. Uz kišu, bila je i velika vrućina i vlaga, sada se vreme popravilo granulo je sunce i za zvanični trening u utorak rano ujutro predviđaju 25 stepeni. Mislim da će se potpuno razvedriti kada počne takmičenje MK oružjem.

Povezana vest:  Još pet medalja za Srbiju u Solinu: Arsovićeva i Mikec sa „duplim krunama“

Prvog dana, u sredu 23. marta gađaće Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković vazdušnim pištoljem i prijavljeno je 49 takmičarki. Takođe, gađaće i Lidija Mihajlović, Andrea Arsović i Ivana Maksimović vazdušnom puškom i prijavljeno je 55 takmičarki.

Rukovodioci ISSF su obavestili da za sada nema pojačane radijacije u Šangvonu u Koreji posle havarije nuklearki u Japanu i da će drugi Svetski kup pošukom i pištoljem biti održan po predviđenom rasporedu.

Prošle godine u Sidneju Srbiju je predstavljalo samo dvoje strelaca. Jasna Šekarić je osvojila zlato MK pištoljem, bila je sedma vazdušnim pištoljem. Damir Mikec je bio četvrti MK i sedmi vazdušnim pištoljem. Šangvon nije bio lane domaćin svetskog kupa. U 2009. u Šangvonu je gađala samo Jasna Šekarić i osvojila četvrto mesto MK pištoljem i deveto vazdušnim pištoljem.

Povezana vest:  Marković: Odlazi Stojiljkoviću i pomozi SS Srbije da uspostavi etičke i moralne norme jer si i

Na svetskim kupovima ove godine dva najbolja u plasmanu (ne računajući strelce koji su prošle godine na SP u Minhenu osvojili olimpijsku vizu za London, među njima su Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Damir Mikec – svi pištolj i Nemanja Mirosavljev – puška ), stiču prva učešća na olimpijskom  turniru.  U Sidneju će se ukupno podeliti u svim disciplinama 34 vize za olimpijski turnir 2012.

Preostala dva svetska kupa u 2011. održaće se od 14. do 22. maja u Fort Beningu (SAD) i Minhenu od  16. do 23. juna.