EMILIJA ZDRAVKOVIC 1

Mladi strelci Srbije u Ligi Evrope gađaju u Budvi

Mladi strelci Srbije učestvovaće ovog vikenda na kvalifikacionom turniru istočnog regiona  za Ligu mladih Evrope čiji je domaćin Budva.

Vazdušnom puškom takmičiće se Tijana Kolarik, Gabrijel Dautović (oboje Pančevo), Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot) i Aleksanadar Petkovski (Niš) dok će pištoljem na vatrenu liniju stati Dragan Građin i Jelena Tomić (Kikinda) i Emilija Zdravković (Jagodina). Vodiće ih treneri Ivan Manojlović (Pančevo) i Dušan Hartner (Jagodina).

Prijavljene su puškom selekcije Hrvatske, Izraela, Crne Gore, Rusije, Srbije, BiH i Ukrajine. U kvalifikacije (subota pre podne)  neće ići ekipe Hrvatske i Srbije, dok će prestalih pet ekipa gađati eliminacije  i tri najbolje nastaviće takmičenje.  Pištoljem je prijavljeno pet reprezentacija: Hravtska, Crna Gora, Rusija, Srbija i Ukrajina i nema kvalifikacija. Dve najbolje selekcije puškom i pištoljem kvalifikovaće se za finale lige u oktobru. Prošle gdine u grupi u Vroclavu Srbija je pobedila.

Povezana vest:  Pletikosić 23. vazdušnom puškom u Granadi

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. U grupama gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

Povezana vest:  Zorana Arunović osvojila zlato na Svetskom kupu u Gabali

U finalu i meču za treće mesto gađa, takođe, strelac protiv strelca, ali sa 20 dijabola i ograničenim vremenom za nišanjenje od 75 sekundi za svaku. Posle svakog hica proglašava se pobednik (hici se ocenjuju na decimalu) i on dobija dva boda. Za nerešen rezultat dobija se bod. Maksimalno može da bude 120:0

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju. U drugom finalu 2010. u Bolonji  Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

Povezana vest:  Dva zlata za Srbiju na startu mitinga „Olimpijske nade“