zorana arunovic minhen

Zorana Arunović osvojila srebro na Svetskom kupu u Minhenu

 

Zorana Arunović, reprezentativka Crvene zvezde osvojila je srebrnu medalju na Svetskom kupu u Minhenu u gađanju vazdušnim pištoljem sa 487,5 (388 krugova – po serijama 96, 98, 95, 99). Zlato je pripalo Francuskinji Stefani Tirod sa 488,3 (388) krugova, a bronza Laliti Jauleuskaji (Australija) sa 484,2 (386) krugova.

Bobana Veličković, mlada reprezentativka Bora 030 zauzela je odlično 11. mesto u konkurenciji 127 takmičarki sa 384 kruga (93, 98, 96, 97) i loša prva serija izbacila je iz finala i borbe za medalju i olimpijsku vizu za London. Jasna Šekarić se plasirala na 38. mesto sa 379 krugova (96, 91, 96, 96) i njoj je loša druga serija pokvarila plasman…

Pre Arunovićeve, dva srebra osvojio je i Andrija Zlatić.

Finale je vredelo 385 krugova, četiri takmičarke sa ovim rezultatom raspucavale su sa dodatnih pet dijabola za dva mesta u plej ofu. Olimpijske vize osvojile su pobednicaTirod, četvrtoplasirana Mijin Park (Koreja) i petoplasirana Ruskinja Ljubov Jaskevič.

Arunovićeva i Tirod su imale u osnovnom delu po izvanrednih 388 krugova, ali je Aurnovićeva zbog većeg broja unutrašnjih centara, čak 19, najviše od svih učesnica (Francuskinja je imala 16) krenula u finale sa prve pozicije.

– Do petog hica bila sam u vođstvu, ali sam tada opalila čistu devetku i Stefani, sa kojom se odlično poznajem, me je pretekla – rekla je Arunovićeva.- Zadovoljna sam, na prva tri ovogodišnja  svetska kupa nije mi išlo kako sam očekivala i lepo je da ovaj deo sezone završim sa medaljom. Ovo strelište je meni srećno, prošle godine na Šampionatu sveta sam na njemu osvojila zlato vazdušnim i srebro MK pištoljem i izborila sam se za olimpijsku vizu za London.

Povezana vest:  Luka Miljanić i Marta Bireš novi šampioni

Zorani Arunović je ovo prva medalja sa Svetskih kupova u karijeri. Najbolji plasman na nekom svetskom kupu do sada imala je prošle godine u finalu Svetskog kupa u Minhenu kada je bila šesta. Dva puta je na Svetskom kupu  bila osma i to  2009. u Milanu.

U karijeri ima svetsko seniorsko zlato vazdušnim i srebro MK pištoljem na SP u Minhenu 2010. Bila je juniorska šampionka sveta 2006. u Zagrebu vazdušnim pištoljem. Ima juniorsku evropsku titulu  iz moskve 2006. vazdušnim  pištoljem.

Osvojila je zlatnu medeteransku medalju 2009. vazdušnim pištoljem, a sa studentskih Šampionata sveta ima dve ekipna srebra – 2006. vazdušnim i 2008. MK pištoljem.

Bila je članica reprezentacije Srbije sa Jasnom Šekarić i Jelenom Arunović koja je 2010. osvojila svetsko srebro.  Sa Šampionata Evrope ima ekipna seniorska zlata  2009. i 2010. Ima juniorsko ekipno zlato na EŠ 2006, srebro 2004. i bronzu 2005.

U gađanju MK puškom 3 puta 40 metaka obojica srpskih strelaca bili su daleko od finala. Milenko Sebić je sa 1.164 kruga ( po stavovima ležeći 396, stojeći 381, klečeći 387) zauzeo 44. mesto, dok je Stevan Pletikosić bio 47. sa 1.162 kruga (393, 387, 382). Finale je vredelo 1.175 krugova.

Povezana vest:  Sva trojica Srba prošla eliminacije u trostavu

Pobedio je Ksing Lan (Kina) sa 1.277,8 (1.177) krugova zavaljujući izvanrednom finalu od 100,8 krugova! Bugarin Anton Rizov zazeo je drugo mesto sa 1.276,8 (1.181) krug dok je bronza pripala Ole Kristijanu Brinu (Norveška) sa 1.274,3 (1.178) krugova. Olimpijsku vizu osvojio je pobednik 20 – godišnji Ksing Lan kome je ovo prvo učešće u Svetskom kupu i osmplasirani Norvežanina Ole Magnus Baken.

U konkurenciji 17 zemalja koje su osvojile medalje na Svetskom kupu u Minhenu, Srbija je, sa tri srebra, sedma. Najviše trofeja osvojila je Kina 6 (4 – 1 – 1), slede Nemačka 4 (2 – 1 – 1), Belorsija 1 (1 – 0 – 0), Francuska 1 (1 – 0 -0), Japan 1 (1 – 0 – 1), Turska 1 (1 – 0 – 0), Srbija 3 (0 – 3 – 0), Bugarska 2 (0 – 2 – 0), Danska 2 ( 0 – 2 – 0) itd.

Na četiri Svetska kupa ove godine, srpski strelci su osvojili ukuno osam medalja i doneli OKS i SS Srbije čak tri olimpijske vize.

Medaljama su se okitili Andrija Zlatić  u Čangvonu (zlato vazdušni pištolj),  Fort Beningu (bronza MK pištolj) i Minhenu (dva srebra MK i vazdušni pištolj), Nemanja Mirosavljev u Čangvonu (srebro MK puška trostav) i Fort Beningu (bronza MK puška 60 ležeći), Zorana Arunović (srebro u Minhenu vazdušnim pištoljem)  i Ivana Maksimović u Čangvonu (bronza vazdušnom puškom).

Olimpijske vize osvojili su Ivana Maksimović (treća u Čangvonu vazdušnom puškom), Dimitrije Grgić (osmo mesto  vazdušnim pištoljme u Čangvonu) i Andrea Arsović (šesto mesto u For Beningu MK puškom trostav).

Povezana vest:  Vukašinovićeva peta, Grgić šesti drugog dana u Minhenu

Na prvom Svetskom kupu ove godine u Sidneju srpski strelci su imali šest finala, ali na žalost bez nove olimpijske vize. Šesta mesta pripala su Jasni Šekarić (MK pištolj), Nemanji Mirosavljevu (MK puška – trostav), Andrei Arsović (vazdušna puška) i Bobani Veličković (vazdušni pištolj), sedmi je bio Damir Mikec (MK pištolj), a osmi Andrija Zlatić (vazdušni pištolj).

U drugom Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji Andrija Zlatić je osvojio zlatnu medalju vazdušnim pištoljem, Nemanja Mirosavljev srebrnu MK puškom trostav i Ivana Maksimović bronzu vazdušnom puškom. Maksimovićeva i Dimitrije Grgić su osvojili olimpijske vize za London. Grgić je bio osmi u finalu. U Čangvonu je Srbija imala ukupno četvoro finalista.

Srpski strelci završili su učešće na trećem Svetskom kupu u Fort Beningu sa dve bronzane medalje – Nemanja Mirosavljev u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći i Andrija Zlatić MK pištoljem. Osvojena je i jedna olimpijska viza za London i donela je Andrea Arsović osvajanjem šestog mesta MK puškom – trostav. Zlatić je gađao u finalu i vazdušnim pištoljem i plasirao se na šesto mesto.

Na četvrtom Svetskom kupu u Minhenu srpski strelci su osvojili tri srebra – dva je osvojio Andrija Zlatić (MK i vazdušni pištolj) i jedno Zorana Arunović (vazdušni pištolj). U finalu je gađao i osvojio šesto mesto i Damir Mikec (vazdušni pištolj).