STRUCNI STAB MANOJLOVIC FRIC STOJILJKOVI KVASNEVSKI

EP 2011, BEOGRAD

Srpski strelci završili EŠ na 20. mestu po broju trofeja

Srbija je 20. nacija u konkurenciji 47 zemalja (26 osvajale trofeje) na Šampionatu Evrope u Beogradu i Pančevu u disciplinama MK oružje, gađanje glinenih golubova i puškom velikog kalibra na 300 metara sa dva trofeja – zlatnom Andrije Zlatića u gađanju MK pištoljem za seniore i bronzom Tašane Bogatinovski MK puškom 60 metaka ležeći za juniorke.

Takođe, petoro srpskih strelaca je  učestvovalo i u četiri finala, tri  seniorska i jednom juniorskom: Andrija Zlatić (prvo mesto – MK pištolj), Andrea Arsović (četvrto mesto MK puškom trostav), Damir Mikec (šesto mesto – MK pištolj), Zorana Arunović (osmo mesto – MK pištolj) i Igor Čotra (junior, šesto mesto MK puška – trostav 3 puta 40 metaka).

U bilansu medalja ovo je jedno od najneuspešnijih šamionata u istoriji. Kada su gađali pred domaćim publikom strelci  su lošije prošli  samo 1981. u Titogradu (jedna bronza, Blagoje Marinković) i Osijeku 1985. (jedna bronza, juniorka Jasna Šekarić, MK pištolj). Dve srebrne  medalje osvojili su strelci 1957. u Beogradu juniorska reprezentacija Jugoslavije MK puškom  60 ležeći i junior Branko Karašić u istoj disciplini.

Na Šampionatu Evrope u Beogradu 2005. osvojene su  četiri medalje – dve zlatne (Jasna Šekarić – MK pištolj za seniorke i ženska juniorska reprezentacija Ivana Scepinski, Andrea Arsović i Jelen Živković MK puškom 60 metaka ležeći) i dve bronzane (muška seniorska reprezentacija MK pištoljem Dimitrije Grgić, Andrija Zlatić i Damir Mikec i juniorka Jelena Živković MK puškom 60 metaka ležeći).

Takođe, nije osvojena ni jedna olimpijska viza, a priželjkivane su najmanje dve. Najbliži su bili Jasna Šekarić (nedostajala dva kruga MK pištoljem) i Stevan Plitikosić (nedostajalo šest krugova MK puškom trostav).

– Čestitam još jednom Zlatiću i Bogatinovski na trofejima, kao i ostalim finalistima. Kada se strelac plasira u finale, uvek ima izgleda i da se popne na postolje. Biti finalista je lep uspeh jer si odmah među osam u  Evropi. Moram da kažem, sa druge strane, da je  nevrovatno koliko su pojedinci malo uradili posle mnogo rada i na priremama i u klubovima – kaže selektor Zoran Stojiljković.- Imam utisak da su se Jasna Šekarić i Stevan Pletikosić, suviše opteretili i gađali su daleko od ovogodišnjih rezultata.  Pletikosić, koji ima ogromno iskustvo, delovao je kao da se predao u klečećem stavu , a Jasna Šekarić, koja je sa lakoćom ove sezone ubijala i preko 580 krugova, nije uspela da prebaci granicu od 578 krugova koja joj je garantovala olimpijsku vizu… I Jelena Arunović je na dva kruga bila od olimpijske norme.

Povezana vest:  Vladan Obradović i Goran Stojadinović pobednici trećeg Kupa Srbije u gađanju glinenih golubova

Stojiljković ukazuje i na činjenicu da je bilo dosta propuštenih prilika pa će se i po tome pamtiti ovaj šampionat:

– Andrea Arsović, koja je po svemu ove godine naš najstandardniji strelac puškom, za 0,9 krugova izgubila je bronzanu medalju u trostavu. Gađala je odlično finala, ali je bolji osnovni rezultat izgubila u stojećem stavu. Bila je osma MK puškom 60 metaka ležeći  i do trofeja delila su je tri kruga. Seniorska muška reprezentacija Srbije MK pištoljem, Grgić, Zlatić i Mikec je četvrta i za dva kruga izgubila ekipnu medalju, baš kao i ženska reprezentacija ovim oružjem Jasna Šekarić, Zorana i Jelena Arunović. Juniori MK puškom trostav su peti, sa dva ispodprosečna rezultata. Obe srpske seniorske ženske reprezentacije puškom, čiji je sastav bio iznuđen uvođenjem juniorke, su sedme, dosta blizu medalje. Znači, bilo je mnogi šansi koje se ne ukazuju često na ovakvim takmičenjima. Objektivno, sa malo više koncetracije i zalaganja imali bismo još najmanje četiri ekipne medalje – smatra Stojiljković.

Sezona još nije gotova, jer u ponedeljak, 15. avgusta reprezentacija odlazi na Univerzijadu u Šenžen u Kinu. Na spisku su  dvoje takmičara puškom Milenko Sebić iz Policajca (gađaće sve tri discipline MK puška trostav, MK puška 60 ležeći i vazdušna puška) i Andrea Arsović iz Partizana (MK puška trostav i vazdušna puška) i četvoro takmičara pištoljem – Zorana Arunović iz Crvene zvezde i Bobana Veličković iz Bora 030 (obe će gađati MK i vazdušnim pištoljem) i Damir Mikec iz Policajca i Dimitrije Grgić iz Akademca (obojica će gađati MK i vazdušnim pištoljem. Vodiće ih trenar Partizana Dragan Donević.

Takođe od 18. do 24. septembra u Vroclavu u Poljskoj održaće se finale Svetskog kupa. Za kristalne globuse ISSF gađaće Andrija Zlatić (MK i vazdušni pištolj) Nemanja Mirosavljev (MK puška trostav i MK puška 60 ležeći) i Zorana Arunović (vazdušni pištolj, kao svetski šampion iz 2010.).

– Praktično, po završetku finala Svetskog kupa  strelci počinju prireme za London 2012. To što nismo osvojili još dve planirane vize u Beogradu, umnogome remeti planove, jer sada moramo da za EŠ u Finskoj vazdušnim oružjem u martu iduće godine, sprovedemo dodatne pripreme jer je to poslednja šansa za odlazak na olimijske igre. Planiram, ako ostanem selektor, da dosta podmladim reprezentacije u svim discplinama i to upravo za Finsku. Imamo mladih strelaca, u poslednje dve – tri godine uveo sam nekoliko juniorki u reprezentaciju, bio je to pun pogodak i nastaviću započeto. Na kraju moram da kažem, sviđalo se to nekome ili ne, i da sam malo razočaran što članovi Upravnog odbora SS Srbije nisu došli, makar jednom, organizovano, da isprate takmčenje u Kovilovu, koje ruku na srce nije preko sveta. Bila bi to konkretna podrška svemu što je, na takmičarksom i stručnom planu,  urađeno za ovaj šampionat. Zahvaljujem se na izvanrednoj saradnji trenerima reprezentacije Marijani Frič, Ivanu Kvasnevskom i Ivanu Manojloviću – zaključio je Stojiljković.

Povezana vest:  Selektor Zoran Stojiljković razrešen dužnosti, novi selektor Goran Maksimović

Tehnički delegati na Šampionatu Evrope Vili Gril (Nemačka) i Petros Kirtsis (Kipar), kao i počasni predsednik ESK Uni Nikolajsen (Norveška), čestitali su organizatorima na velikom trudu i odličnoj organizaciji. Nije bilo primedbi od strelaca i trenera, što je i najvažnije, kao i drugih gostiju. Organizacioni tim „Bg sportskog centra Kovilovo“ na čelu sa predsednikom Milanom Šotrom uspešno je uradio ogroman posao. Bojana Nikolić, kao direktor Šampionata Evrope, sa saradnicma i sudijama autoritativno je vodila i nadgledala  nadmetanja u 27 disciplina puškom i pištoljem. U gađanju glinenih golubova održane su takmičenja za juniore i seniore u trapu, dubl trapu i skitu, kao i za seniorke i juniorke u trapu i skitu.

Podeljene su i 32 olimpiojske vize, 19 puškom i pištoljem i 13 u gađanju glinenih golubova.

Kovilovo će oživeti ponovo od  1. do 13. septembra klada će se održati Šampionat sveta u gađanju glinenih golubova na koji dolaze strelci iz 72 zemlje. Tu će se podeliti u tri muške i dve ženske discipline ukupno pet olimpijskih viza.

Bilans medalja na Šampionatu Evrope u Beogradu

1. Rusija          14        29        5          39

2. Nemačka     10        9          8          27

3. Francuska    8          4          11        23

4. Finska          5          1          2          8

5. Švajcarska   4          4          4          12

6. Češka          4          4          4          12

7. Norveška     4          2          1          7

8. Švedska       3          5          1          9

9. Italija           2          6          3          11

10. Slovačka    2          1          2          5

11. Austrija     2          1          2          5

12. Portugalija 2          0          1          3

13. Španija      2          0          1          3

14. Ukrajina    1          5          10        16

15. V. Britanija           1          2          2          5

16. Mađarska   1          2          1          4

17 Bugarska    1          1          3          5

Povezana vest:  Andera Arsović osvojila šesto mesto na Svetskom kupu u Fort Beningu i olimpijsku vizu za London, Andrija Zlatić šesti vazdušnim pištoljem

18. Kipar         1          1          2          4

19. Rumunija   1          0          1          2

20. SRBIJA    1          0          1          2

21. Slovenija   1          0          1          2

22. Turska       1          0          0          1

23. Belorusija  0          1          2          3

24. Grčka        0          1          0          1

25. Danska      0          0          3          3

26. Izrael         0          0          1          1

Osvajači olimpijskih viza u Beogradu

U disciplinama klasičnog streljaštva na EŠ u Beogradu u Kovilovu, podeljene su sve olimpijske vize i to su, ujedno,  bili i poslednji putnici za London MK oružjem sa Starog kontinenta.

Treba napomenuti da za vize u Kovlovu nisu konkurisali strelci onih zemalja koje su u toj disciplini već kvalifikovali dva takmičara ili takmičarke, kao i strelci koji su na SP 2010. u Minhenu ili na svetskim kupovima ove godine već ispunili normu.

Ukupno je raspodeljeno 19 viza a dobili su ih (ispred imena  je plasman sa kojim je ispunjena norma) – muškarci, MK puška 60 metaka ležeći: 1. Rajmond Debevec (Slovenija), 2. Artem Hadžibekov (Rusija), 4. Havijer Lopez (Španija), MK puška trostav 3 puta 40 metaka: 5. Jurij Šerbačevič (Belorusija), 8. Bojan Đurković (Hrvatska), 14. Vitalij Bubnovič (Belorsija) i 17. Danijel Brodmejer (Nemačka), MK pištolj na 50 metara: 4. Vladimir Isakov (Rusija), 5. Lukasa Grunder (Švajcarska), 14. Frank Dumolin (Francuska), MK pištolj brza paljba: 2. Roman Bondaruk (Belorusija) i 4. Martin Strnad (Češka).

Žene – MK puška trostav 3 puta 20 metaka: 3. Ljubov Galkina (Rusija), 6. Anžela Voronova (Estonija), 10. Tatjana Juškova (Rusija), 14. Marjo Ili Kika (Finska). MK pištolj 30 plus 30 metaka: 1. Hajdi Dithelm (Švajcarska), 13. Džordžina Gike (V. Britanija), 16. Irada Ašumova (Azarbejdžan).

U gađanju glinenih golbova, raspređeno je 13 viza. Evo i pregleda osvajača – muškarci, trap (u zagradi su plasmani sa kojim su ih osvojili): 1. Erik Varga (Slovačka), 3. Boštjan Maček (Slovenija), 7. Anton Glasnović (Hrvatska), 10. Andrea Šerhaufer (Austrija), 12. Andrej Kavalenko (Belorusija).

Dubl trap: 5. Hakan Dalbi (Švedska).

Skit: 1. Erik Delone (Francuska), 2. Tino Vencel (Nemačka), 3. Jakub Tomecek (Češka), 5.  Markus Svenson (Švedska)  i 8. Stefan Milson (Švedska).

Žene  – trap: 2. Elena Tkač (Rusija), skit: 1. Cigdem Oziaman (Turska).

Za vazdušno oružje, poslednja šansa strelcima iz Evrope je Šampionat Evrope u martu iduće godine u Finskoj. Podeliće se po četiri vize puškom i pištoljem za muškarce i žene.