matareli i sotra sa najboljim strelcima u trapuSP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011

Atomska konkurencija u trapu za dame, legendarni italijanski šampion Enio Matareli gost  Milana Šotre

Trećeg dana Šampinata sveta u streljaštvu u gađanju glinenih golubova – trap, skit i dubl trap, strelište u „Bg sportskom centru Kovilovo“ okupirala su dame. Na programu je bio zvanični trening za seniorke  i juniorke u disciplini trap. Takmičenje je 7. septembra, u ovoj disciplini gađaju obe konkurencije po 75 golubova, potom šest najboljih seniorki ide u finale (od 17,45 časova) i boriće se za medalje i jednu olimpijsku vizu. Juniorke ne gađaju finale.  Prijavljene su 73 seniorke i 29 juniorki. Početak je u 9 časova.

Učestvovaće šampionke sveta sa tri poslednja prvenstva – Zuzana Štefecekova (Slovačka) iz Minhena 2010, Džesika Rosi (Italija) iz Maribora 2009. i Kineskinja Jingzi Liu iz Nikozije 2007. Tu su i dve Ruskinje koje mogu da se podiče svetskim titulama Elena Tkač (Lahti 2002.) i Irina Laričeva (Kairo 2001). Gađaće i Italijanka Debora Gelisio šampionka sveta  iz Lonata 2005.  Kineskinja Liu ima i svetsko srebro iz Minhena 2010. a Rosijeva bronzu sa ovog takmičenja, što znači da sve tri osvajačice svetskih medalja prošle godine izlaze na vatrenu liniju u Kovilovu…

Povezana vest:  Srpski treneri uspešni na kursevima ISSF: Arunovićevoj i Markoviću „B“ licence

Ovde su i olimpijske šampionke Satu Makela – Numela (Finska) iz Pekinga 2008.  Suzana Baloh (Australija) iz Atine 2004. i Diana Gudženeviciute (Litvanije) iz Sidneja 2000.  Tu su i dve olimpijske vicešampionke –  Suzana Štefecekova iz Pekinga 2008. i Dalfin Rasine (Francuska) iz Sidneja 2000. kao i  dve vlasnice olimpijskih bronzi  Kori Kogdel (SAD) iz Pekinga 2008. i Gao E (Kina) iz Sidneja 2000.

Povezana vest:  Bobana Veličković 388 krugova pištoljem u drugom Kupu SSS u Mladenovcu

Fatima Galvez (Španija), Debora Geliso (Italija) i Elena Tkač (Rusija) koje su pre mesec dana u Beogradu osvojile evropske medalje, ponovo će „ukrstiti puške“… Atomska konkurencija  obećava fantastično finale…

I dok su treneri „šacovali“ kako trenirju rivalke, dva stara prijatelja Enio Matareli  iz Italije i Milan Šotra predsednik Organzacionog komiteta Šampionata sveta su evocirali uspomene na druženja širom sveta.

– Rekao mi je sa suzama u očima da smo se zajedno radovali našim uspesima, ali i tugovali kada ne bi išlo kako smo očekivali. On je dosegao olimpijske i svetske visine i u sportu i u poslu jer je napravio fabriku koja prozvodi najbolje mašine za izbacivanje golubova, koje imam i na ovom strelištu. Nisam ni ja nezadovoljan – napravio sam najbolje strelište na svetu a mnogo mi je pomogao i Enio, ali i drugi prijatelji iz ovog sporta, dragocenim savetima – pričao je Milan Šotra ispraćajući Matarelija.

Povezana vest:  Mikec i Arunovićeva čuvaju mesta pri vrhu rang lista

Enio Matareli  je olimpijski šampion u trapu iz Tokija 1964. i dvostruki šampiona sveta 1961. u Oslu i 1969. u San Sebastijanu. Bio je treći na SP u Melburnu 1973. Osvojio je evropsko zlato u Bolonji 1964.  Bio je počasni gost na dodeli medalja u trapu i skoro se rasplakao kada je uručio buket novom svetskom šampionu, zemljaku Masimu Fabriciju… Lepe trenutke u društvu dva veterana svetskog streljaštva Milana Šotre i Enija Matarelija proveo je i Nerio Cikoti iz fabrike municije Baskijeri – Pelagri, jednog od najuglednijih  proizvođača sportskih i lovačkih patrona u svetu.