KINESKINJA LIU PRVAKINJA SVETA

SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011

Kineskinja Jingzi Liu nova svetska šampionka u trapu, na SP u Beogradu pala još dva svetska rekorda!

Kineskinja Jingzi Liu nova je svetska šampionka u gađanju glinenih golubova – trap na Šampionatu sveta u „Bg sportskom centru Kovilovo“. Ona je sjajno gađala finale (23 goluba) i, iako je se plasirala u plej of tek posle raspucavanja, ubedljivo je osvjila sa 95 golubova (72 i 23) prvo mesto!

Srebna medalja pripala je Zuzani Štefecekovoj iz Slovačke sa 92 goluba (72 i 20) dok je bronzu osvojila Elena Tkač iz Rusije sa 90 golubova (73 i 17). Tkačova  je jedina odmah ušla u plej of sa najboljim rezultatom od 73 goluba, za preostalih pet mesta raspucavalo je sedam takmičarki. Trećim metkom su promašile i otpale Francuskinja Soze i Japanka Nakajama, a u finale su prošle Indijka Šagun Čoudhari, Jingzi Liu (Kina), Ketrin Skiner (Australija) i Kori Kogdel (SAD).

Četvrtim mestom sa 89 golubova (72 i 19) Indijka je osvojila i olimpijsku vozu za London 2012. Druga takmičrka koja nije imala vizu u finalu bila je Australijanka Skiner, ali je završila na petom mestu sa 89 golubova (92 i 17). Izgubila je vizu jer je imala slabiju drugu seriju u odnosu na Indijku (25:24). Finale im je bilo isto (po 17 golubova) kao i treća serija (po 24).

Povezana vest:  U Fort Beningu nišane nove olimpijske vize

U Kovilovu su pala još dva svetska rekorda, posle tri u muškoj konkurenciji ovim oružjem. Reprezentacija Rusije osvojila je zlato sa 213 golubova i zbirom poslednjih serija 73, Francuskinje su druge takođe sa 213 golubova ali 72 u poslednjoj seriji. Oba rezultata su novi ekipni svetski rekordi. Stari su držale Italijanke sa 211 golubova sa SP u Mariboru 2009. Treće mesto pripalo je Kini sa 211 golubova, što je ravno starom svetskom rekordu! Četvrte su u konkrunciji 15 reprezentacije,  Australijanke sa 209 golubova.

Finale nije bilo rezultatski kvlitetno, ali je bilo veoma uzbudljivo. Samo su Kineskinja i Slovakinja ubile 20 i više golubova.  Tragičar je bila Australijanka Skiner sa serijom od pet promašaja za redom, od 11. do 15. metka.

Povezana vest:  Marko Gazdić, Radmila Partonić i Jovan Tošić pobedili na Prvenstvu Beograda

– Nisam zadovoljna kako sam gađala u finalu, iako je to bio najbolji rezultat – rekla je 40 – godišnja Jingzi Liu, kojoj je ovo druga svetska titula posle Nikozije 2007.- Promašila sam drugim i trećim metkom i trebalo mi je mnogo snage i koncentracije da se vratim u meč. Na sreću, do kraja je sve bilo besprekorno…

Liu ima i svetsko srebro iz Minhena prošle godine  a ovo strelište joj je srećno jer je u finalu Svetskog kupa 2007. u Beogradu osvojila bronzu. U ovom takmičenju ima i dva kristalna globusa za pobede u Izmiru 2010. i Pekingu 2009.

Štefecekova (27 godina) je olimpijska vicešampionka iz Pekinga 2008. i svetska šampionka iz Minhena 2010.  Dvostruka je evropska vicešampionka, poslednji put u Beogradu ove godine.

Tkačova (41 godina) je svetska prvakinja iz Lahtija 2002.  Ima evropsko zlato iz Zagreba 2001. kao i dva srebra i dve bronze, poslednju je osvojila u Beogradu pre nešto više od mesec dana.

Povezana vest:  Lazar Kovačević 593 kruga u Smederevu

Evropska šampionka iz Beograda ove godine Galvez iz Španije završila je na 13. mestu sa 70 golubova. Olimpijska šampionka iz Pekinga Finkinja Satu Makela – Nimela je bila tek 26. sa 69 golubova.

U konkurenciji juniorki (ne gađaju finale), pobedila je Džesika Džo Bimen (SAD) sa 70 golubova, dok su za preostale dve medalje raspucavale tri takmičarke sa po 68 golubova: Alesio Jezi (Italija), Safije Sariturk (Turska) i Keli Kugan (Australija). Prvim metkom sve su tri promašile, u drugoj seriji promašila je Italijanka i otpala. Australijanka i Turkinja su u novoj seriji obe promašile, potom obe pogodile i tek u trećoj seriji pala je odluka koja će osvojiti sjajniju medalju: Sariturk je pogodila, Kuganova promašila i vicešampionska titula otišla je u Tursku.

U ekipnoj konkurenciji juniorki najbolja od šest prijavljenih reprezentacija bila je SAD sa 201 golubom, srebro je pripala Italijankama sa 191 golubom, a bronza Češkoj sa 184 goluba!