vojnicka puska duga tradicija

Proslava 160 godina srpskog streljaštva 2. oktobra u Trsteniku

Srpski streljački sport obeležiće prigodnom svečanošću 2. oktobra na strelištu u Trsteniku značajan datum, 160 godina od prvih streljačkih takmičenja održanih 1851. na tek otvorenom strelištu u Topčideru u Beogradu.

Strelište je otvoreno uz  veliku svečanost kojoj je prisustvovao i srpski knez Aleksandar Karađorđević. Bio je dozvoljen pristup svim građanima, a radilo je svake nedelje. Osnovno oružje bila je vojnička puška, kojom se i danas održavaju šampionati i najstarija je disciplina sportskog streljaštva u Srbiji. Veliku podršku u radu strelišta i organizaciji takmičenja  pružala je vojska. Zahvaljujući upravo aktvnostima na ovom objektu, osnovana je 1865. i prva streljačka organizacija u Srbiji “Beogradska streljačka družina”. Već  1877. osnovan je Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije.

Povezana vest:  Šekarić: Nadam se da ću imati više sreće nego u Pekingu

Prvo Prvenstvo Srbije održano je kao “Prvo zemaljsko gađanje” 1886.

U okviru svečanosti ne strelištu u Trsteniku organizovaće se takmičenje u gađanju vojničkom puškom u takozvanu “narodnu metu”.

– Organzovanjem ove proslave želimo da vratimo dug starim strelcima i njihovoj ulozi u stvaranju  pozitivne slike o srpskom narodu – istakao je jedan od inicijatora i organzatora ove proslave legendarni srpski strelac i rekorder Slobodan Ciga Gavrić.- U srpskoj porodici sportova, streljaštvo zauzima visko mesto po broju trofeja i zbog toga imamo obavezu da sačuvamo sećanje na one koji su postavili temelje tim uspesima i ostavili nam u nasledstvo izuzetno bogatu tradiciju  na koju svi moramo da budemo ponosni, ali i da je čuvamo.

Povezana vest:  Sahranjen Milan Šotra

Kao deo proslave planirana je i promocija knjige “Istorija srpskog streljaštva” istaknutog istoričara dr Ljubomira Petrovića, koji je preminuo ne stigavši da knjigu završi. Zahvaljujući zalaganju kolega iz Instituta za savremenu istoriju, porodice i prijatelja, knjiga je završena i u osam poglavlja daje sveobuhvatan prikaz zbivanja od od sredine 19. veka do savremenih dana u srpskom streljačkom sportu.  O njoj će govoriti i gosti, ugledni istoričari i streljački radnici.

Povezana vest:  Arunović: Strelište u Londonu je savršeno, biće rekorda

Takmičenje će se održati od 8,30 do 16 časova. Nadmetanje za jubilarnu metu je od 16,30 časova. Sportski savez Srbije je otkupio deset knjiga i biće poklonjene desetorici najboljih u takmičenju. Takođe, na samom strelištu moći će i da se kupi ova knjiga, dragoceni kamen temeljac  i pionirski poduhvat u naučnom pristupu istoriji srpskog streljaštva.

U organizaciju ove proslave uključeni su Streljački savez Srbije, Sportski savez Srbije, Miroslava i Svetislav iz Despotovca, preduzeće „Injac“ iz Beograda, KUD „Prva petoletka“ iz Trstenika, Streljčki savez Trstenika i streljački klubovi Partizan, Zvezdara, Vidikovac, Livnica, Topola.