GORNJI RED DJAPIC CIRIC MILISAVLJEVIC DONJI RD MAKSIMOVIC GRGIC ARUNOVIC MIKEC ARSOVICPoziv beogradskih olimpijaca ljubiteljima streljaštva da dođu na 36. „Internacionalno prvenestvo Beograda“ ovog vikenda u Kovilovo

Petoro beogradskih olimpijaca Ivana Maksimović, Zorana Arunović, Andrea Arsović, Damir Mikec i Dimitrije Grgić na konferenciji za medije u sali Turističke organizacije Boegrada,  pozvalo je ljubitelje sporta da za vikend dođu u „Bg sportski centar Kovilovo“ i prate takmičee ne 36. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“

Dragan Ćirić, predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, pokrovitelja takmičenja, poželeo je dobrodošlcu gostima na konferenciji za medije, a strelcima i organzatorima dobre rezulate i uspešnu organizaciju. Takođe, obavestio je i da će Sekretarijat za sport i omladinu Boegrada darovati dva pehara za najboljeg takmičara i najbolju takmičarku. Do sada je uručivan samo jedan trofej.

– Možemo da kažemo da je ovo jedno od najmasovnijih takmičenja u poslednje vreme jer je prijavljeno 300 strelca iz 14 zemanja: BiH, Hrvatska, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Salvador, Bugarska, Italija, Mađarska, Rusija, Slovačka, Ukrajina i Srbija – rekao je predsednik organizatora, Streljačkog saveza Beograda Mile Đapić.- Mnogo nam je pomogao Sekretarijat za sport i omladinu Beograda. Od srpskih strelaca učestvovaće svi koji su osvojili olimpijske vize za Srbiju, pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić, puškom Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev, kao i olimpijski kandidati Jasna Šekarić, Bobana Veličković (pištolj) i Stevan Pletikosić i Milenko Sebić (puška). Međutim, šansu da se nađu u beležnici selektora Gorana Maksimovića traže i ostali takmičari i takmičarke, posebno u juniorskim kategorijama, jer je ovo jedno od kriterijumskih takmičenja za sastav reprezentacije za EŠ vazdušnim oružjem u februaru iduće godine u Finskoj.

Povezana vest:  Pejović odbrao za Minhen i Baku

– Uvek je na ovom takmičenju odlična atmosfera, dobra konkurencija i besprkorni uslovi i mene motiviše da dam sve od sebe – rekla je Ivana Maksimović koja je 2009. bila pobedik. – Pošto je kroz dva meseca i Šampionat Evrope u Finskoj naše takmičenje je dobra prilika da vidim u kakvoj sam formi.

Dimitrije Grgić, strelac Akademca prošle godine drugi na „VN Beograda“ je istakao:

– Svake godine dolazi sve više dobrih strelaca. Meni je cilj da se nađem na postolju, ali to neće biti lako. Voleo bih i da nastavimo tradiciju da srpskim strelcima pripadne najviše medalja.

Za Zoranu Arunović, koja je 2009. osvojila statuu „Pobednik“ dok je prošle godine bila prva i druga, „Internacionalo prvenstvo Beograda“ je  velika inspiracija:

– Uvek se trudim da postignem najbolje rezultate na našem takmičenju. Vezuju me lepe uspomene, osvajala sam trofeje još kao juniorka. Očekujem i ove godine tešku borbu za medalje, jer je ovo deo sezone kada su svi blizu optimalne forme.

Andera Arsović, 2009. pobednica „Trofeju Beograda“ je rekla:

– Očekujem visok rezultat, ali za koju će on medalju biti dovoljan, videćemo. Konkurencija je odlična, Ukrajinke, Hrvatice, Slovakinje…su opasne rivalke. Uslovi u Kovilovu su takvi da će biti dosta dobrih rezultata.

Povezana vest:  Počelo Evropsko prvenstvo u Vroclacu: Ivanoviću izmakla medalja

Damir Mikec je 2009. bio pobednik i „Trofeja Beograda“ i „Velike nagrade Beograda“, a lane je bio treći na „VN Beograda“:

– Od 2003. kada sam prvi put gađao na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“, do danas ovo takmičenje je preraslo u  – svetsko! Ne samo da dolaze vrhunski strelci, ove godine na primer prvi tim Italije pištoljem, već su i rezultati svetski. Sećam se da je recimo Grgić 2005. „ubio“ 587 krugova i državni rekord a bio je treći a ja četvrti sa krugom manje.  I ove godne će biti, siguran sam, potreban dobar rezultat za ulazak u finale i borbu za medalje.

Dragan Milisavljević, generalni sekretar SS Beograda je obavestio de će učestvovati 182 streca iz inostranstva i 118 iz Srbije i ukazao na izuzetnu tradiciju ovog takmičenja.

– Spada u red najdugovečnijih i najboljih u regionu, ali se mi ne zadovoljavamo da smo po broju zemalja već  uspešniji od takmičenja u mestu Ruše u Sloveniji, i u Zagrebu, već nam je  cilj da budemo jači i od januarskog okupljanja u Minhenu.To je jedan od najmasovnijih međunarodnih turnira sa  više od 20 zemalja – učesnica. Takođe, voleli bismo dogodine da dovedemo neku televiziju i prenosimo finala.

Svečano otvaranje je u petak u 18 časova, a takmičenja su u subotu i nedelju od 8 časova. Finala su u oba dana u isto vrme – 13 časova: pištolj žene i 15 časova: puška muškarci, odnosno 19 časova: puška žene i 19,30 časova: pištolj muškarci.

Povezana vest:  Andrea i Andrija sa Zlatibora nišanili Minhen

Prošle godine, srpski strelci su imali izuzetan uspeh na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“. Na „Trofeju Beograda“ puškom slavila je u ženskoj konkurenniji Tašana Bogatinovski (Pančevo) ispred Ivane Maksimović (Novi Beograd Ušće) i Jelene Živković (Jagodina). U muškoj, pobedio je Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), drugi je bio Slovenac Ženjako Moičević koji sada gađa za Novi Beograd Ušće, treći Igor Čotra iz Zvezdare. Pištoljem, u muškoj konkurenciji trijumfovao je Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) je bio treći, dok je kod dama Zorana Arunović (Crvena zvezda) bila druga.

Drugog dana na „Velikoj nagradi Beograda“, srpski streci pištoljem su napunili postolje. Pobedio je Andrija Zlatić ispred Damira Mikeca i Dimitrija Grgića (Akademac). U  ženskoj trijumfovala je Zorana Arunović ispred Ukrajinke Kostevič i Bugarke Grozdeve.

U takmičenju muškaraca puškom 2010. na pobedničkom postolju „VN Beograda“ našla su se trojica srpskih strelaca. Slavio je Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac), ispred Nemanje Mirosavljeva (Novi Sad) i Milenka Sebića (Policajac). Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće)  je pobedila kod žena puškom, ispred Pejčićeve (Hrvatska) i Lukanove (Bugarska).

Pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda za strelca turnira poneo je lane Andrija Zlatić za dve pobede u dva dana i 588 krugova na „Trofeju Beograda“. Na „Velikoj nagradi Beograda“ imao je 586 krugova.