sa_sovom_kuki_manojlovic_kolarik_todorovic_simic_maksimovic

Srpski „Orlići“ sa  sovom Kuti
 
Juniorske reprezentacije Srbije  u disciplini vazdušna pupška doputovale su u finski sportski centar  Vierumaki gde u četvrtak, 16. februara počinju borbe za medalje na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem.
Dočekao ih je sneg, ali ne i tako niske temperature što je sve obradovalo, pa i domaćine navikle na zimu, jer je desetak dana pre Šampionata Evrope živa pala na minus 36!
„      Orliće“ je sačekala i maskota Prevenstva Evrope, mudra sova Kuti. Dobila je ime na konkursu na kome su učestvovali mladi strelci iz svih finskih streljačkih klubova. Kuti na finskom u slobodnom prevodu znači metak, ali i neko ko brzo misli. Sada veselo pozdravlja 595 strelaca iz 45 zemalja koliko ih  je došlo na ovo prvenstvo.
Na vatrenu liniju prve izlaze u četvrtak od 15,30 časova juniorke puškom. Finale je od 18,15. U ekipi su Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot), Marina Simić (Novi Beograd Ušće) i Tijana Kolarik (Pančevo). Na startnoj listi  je čak 80 juniorki!.
Sve tri debituju na EŠ vazdušnim oružjem. Na EŠ MK puškom u Beogradu prošlog leta gađala je samo Tijana Kolarik. Lane je reprezentacija u Breši bila deseta sa 1.175 krugova, a najbolji pojedinačni plasman imala je prošle godine juniorska šampionka Srbije Dragana Todorović iz Novog Beograda Ušća sa 393 kruga. U ekipi su bile i Tašana Bogatinovski iz Pančeva i Katarina Biserčić iz Niša.  Todorovićeva će u Vierumakiju gađati u seniorskoj reprezentaciji.
Prošle godine juniorska šampionka Evrope Hrvatice Perec i vicešampionka Ruskinja Sokolovska su postale seniorke. Još je juniorka i gađaće u Vierumakiju trećeplasirana iz Breše Francuskinja Olri.
-Dobro su radile na priprema, doputovali smo i na vreme u Finsku, probali strelište i mislim da će sve biti u redu – kaže trenr reprezentcaije Mira Maksimović.- Debitantkinje su sve tri, tako da ih ne treba opterećivati. Tražim samo da gađaju iznad svojih donjih granica  rezultata. Prosek od 392 i više krugva  je ono što je  realno da očekujemo, ali ako se sve uklopi mogu i da nas prijatno iznenade. Sve tri mogu da gađaju i dogodine i dolazak u Finsku je investiranje u lepu budućnost srpskog ženskog streljaštva.
Ivan Manojlović, trener reprezentacije je istakao:
– Lane smo sa prosekom od skoro 392 kruga bili u gornjem evropskom domu. Pogled na startnu listu, međutim pokazuje da je došlo do smene generacija, dosta dobrih juniorki su prešle u seniorsku kategoriju. Zato je teško konkretno govoriti o rezultatima i koliko će trebati za ulazak u finale.
Vierumaki je oko140 kilometra južno od Helsinkija i udaljen je 22 km od čuvenog svetskog smučarskog centra Lahti, pravi mali sportski grad na 10.000 hektara sa kompleksom sportskih terena i objekata u prekrasnoj stoletnoj šumi koji pripadaju Institutu za sport Finske i zvanični su trening centri Olimpijskog komiteta Finske, ali su otvoreni preko cele godine i za građane i predstavljaju omiljeno izletište. Godišnje u Vierumakiju boravi 300.000 posetilaca. Pripada opštini Heinola koja je udaljena oko 20 km.
Ceo Vierumaki je na obali jezera na kome leti ima nekoliko kupališta i plaža. U okviru centra je ogromna dvorana u koju je smešteno strelište za EŠ sa 100 mesta. Postoji i posebna streljana za vazdušno oružje u manjoj dvorani  u kojoj će se održati finalna takmičenja, a u njoj su i šest teniskih terena i jedan za skvoš. U drugoj sali su tereni za mali fudbal i badmington. Treću veliku halu koriste atletičari i gimnastičari. Postoji i zatvoreni 25 – metarski bazen, ledena dvorana za hokej i karling i medicinski i banjski centar.  Veoma je popularan u Finskoj i njegov golf teren sa 18 rupa a kroz centar prolazi i nekoliko staza za smučarsko trčanje  koje, ako nema snega, opslužuju snežni topovi.
Prtljag ostao u Kopenhagenu
Na aerodromu u Helsinkiju, mali šok za reprezentaciju Srbije: sav prtljag uključujući i šest pušaka, ostao je u Kopenhagenu gde je reprezentacija stigla letom Jata preko Geteborga.  Međutim, pošto iz Kopenhagena ka glavnom gradu Finske ima aviona malte ne na svakih pola sata, Finer je veoma brzo pronašao prtljag i on je još u toku noći stigao na strelište, ujutro su ga preuzeli takmičari tako da su zvanični i nezvanični trening svi odradili.
Još nekoliko reprezentacija ostalo je bez prtljaga, ali na drugim aerodromima. Crnogorcima je u Minhenu ostalo nekoliko kofera sa opremom, a Hrvati su se dva puta vraćali zbog kvara aviona u Zagreb, potom su se prebacili na let za Minhen, gde su izgubili vezu za Helsinki i stigli su, umesto u utorak u pet uveče, u sredu u pet ujutro! I njima je izgubljen deo prtljaga, junior Krišto ostao je bez kofera sa pištoljem.

 

Povezana vest:  Zorana Arunović čuva prvo mesto na svetskoj rang listi, srpski kvintet u evropskih „top 10“