vojnicka_puska_duga_tradicija

Šegrt i Soboljev šampioni Srbije vojničkom puškom
 
Miroslav Šegrt („Radivoj Ćirpanov“, Novi Sad) sa 181 krugom u disciplini vojnička puška 20 metaka ležeći i Saša Soboljev (Borac, Čačak) sa 244 kruga u trostavu 3 puta 10 metaka vojničkom puškom postali su šampioni Srbije na Prvenstvu Srbije održanom u Trsteniku uz veliko zalaganje streljačkih  radnika Opštine Trestenik i uz podršku Streljačkog saveza Srbije.
Šegrt je odbranio titulu ispred Milana Jarića iz subotičkog Vojnika sa 180 krugova i Siniše Mašovića (Smederovo) sa 179 krugova. Šegrtu je ovo treća uzastopna titula (2010, 2011, 2012).
U ekipnoj konkurenciji subotički Vojnik odbranio je titulu sa 521 kruga, ispred Stražilova (Sremski Karlovci) 510 i novosadskog kolektiva „Radivoj Ćirpanov“ koji je i prošle godine bio treći, sa 510 krugova.
U trostavu, Saša Soboljev je sa 244 kruga i boljom poslednjom serijom u klečećem stavu osvojio titulu ispred Borivoja Provčina (Smedervo) koji je takođe imao 244 kruga. Bronza je pripala prošlogodišnjem šampionu Goranu Vranovu (Metalac FOD, Bor)  sa 242 kruga.
Smederevci su sa 713 krugova osvojili titulu u trostavu. Zrenjaninski Bečkerek koji je 2011. bio šampion, osvojio je drugo mesto sa 704 kruga, dok je Vojnik (Subotica) treći sa 673 kruga.
Uzbudljivo je bilo u takmičenju veterana. Mališa Marković (Metalac FOD, Bor) je osvojio titulu sa 89 krugova i to na više centara. Sjajano je gađao prvih pet od ukupno deset metaka i pogodio pet puta u centar. Drugo mestp takođe sa 89 krugova na ukupno više devetki od trećeplasiranog,  pripalo je Milanu Jariću (Vojnik) dok je treći sa 89 krugova bio Živorad Kazaković („Dragan Jevtić Škep“ Gornji Milanovac).
Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici vlada. Posle Drugig svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugastila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.
Povezana vest:  Babićevoj i Kovačeviću uz titule i državni rekordi