brani_titulu_iz_2011_zlatic

Strelci kao Magelani
 
Strelci će iduće godine putovati po svetu i gađati na osam svetskih kupova (po četiri puškom i pištoljem i četiri na glinene golubove) kao Magelani!
Početak serije Svetskih kupova puškom i pištoljem  je u Čangvonu (Koreja) od 2. do 10. aprila.  Potom se karavan seli na severnoamerički kontinent u Fort Bening (SAD) gde je drugi kup od 13. do 24. maja. Poslednja dva svetska kupa su u Evropi od 22. do 30. maja u Minhenu i potom od 3. do 12. jula u Granadi. Biće to za strelce  prilika  da još jednom probaju streliše u ovom španskom gradu na kome će se 2014. održati Šampionat sveta (sve discipline).
U gađanju glinenih golubova Svetski kupovi su u Akapulku (Meksiko), El Ainu (UAR),  Nikoziji (Kipar) i Granadi.
Finale Svetskog kuopa  puškom i pištoljem je od 6. do 12. oktobra u Minhenu, dok će se za kristalne globuse ISSF   strelci na glinene golubove boriti u Abu Dabiju (UAE) od 21. do 19. oktobra.
Međunarodnu sezonu srpski strelci počinju  učešćem  u finalu Svetskog kupa od 22. do 27. oktobra u Bangkoku u Tajlandu.  Kako je istakao v.d. selektora Goran Maksimović sa sedam strelaca, ovo je najmasovnije učešće na prestižnom takmičenju u istoriji našeg streljaštva: pištoljem će gađati Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe Crvena zvezda), Damir Mikec (Policajac), Andrija Zlatić („A. Dejović“, Užice) i puškom Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), Andrea Arsović (Partizan) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad).
Osvajanjem srebrne olimpijske medalje Ivana Maksimović se plasirala u finale u Bangkoku Takođe,  Andrija Zlatić, gađaće u Bangkoku i vazdušnim pištoljem kao osvajač olimpijske bronzane medalje, a kao branilac titule MK pištoljem iz Vroclava 2011. plasirao se automatski  i u toj disciplini.
I  Jasna Šekarić gađaće sa oba oružja u Bangoku. Bronzom sa Svetskog kupa u Milanu ove godine plasirala sa MK pištoljem, a četvrtim mestom na Svetskom kupu u Minhenu kvalifikovala se i vazdušnom pištoljem.
Osvajanjem srebrne medalje  na Svetskom kupu u Minhenu, izborio se za finale Nemanja Mirosavljev (MK puška 3 puta 40 metaka). Na ovom istom takmičenju Andrea Arsović  je vazdušnom puškom osvojila srebro i „ulaznicu“ za finale. Damir Mikec  se kvalifikovao osvajanjem zlata MK pištoljem u Milanu, a  Zorana Arunović zlatnom medaljom vazdušnim pištoljem u Minhenu.
Šestoro strelaca .- 13 kristalnih globusa
U istoriji srpskog streljaštva ukupno je šestoro strelaca osvojilo čak 13 kristalnih globusa ISSF za pobedu u finalu Svetskog kupa. Najtrofejnija je Jasna Šekarić koja ima šest kristalnih globusa (dva MK pištoljem – 1988. i 1990. oba puta u Minhenu i četiri vazdušnim pištoljem -1988. u Minhenu, 1996. u Nefelsu, 1997. u Luganu i 2005. u Minhenu). Jedna je od retkih takmičarki koja je u jednom finalu Svetskog kupa pobedila sa oba oružja (prvo finale Svetskog kupa 1988. u Minhenu). Jasna Šekarić je u finalu osvojila i tri srebra i jednu bronzu!
Goran Maksimović ima tri kristalna globusa i jedan je od malobrojnih strelaca u svetu koji je pobedio u finalu Svetskog kupa sa sva tri oružja! MK puškom trostav trijumfovao je1991. u Minhenu, vazdušnom puškom 1990. u Minhenu i MK puškom 60 metaka ležeći 1988. u Minhenu! Ima drugo mesto MK puškom 3 puta 40 metaka u Minhenu 1988.
Po jedan kristalni glubus imaju Lidija Mihajlović (MK puška 3 puta 20 metaka u Vuksiju 2009.), Andrija Zlatić (MK pištolj, Vroclav 2012.), Nemanja Mirosavljev (MK puška 3 puta 40 metaka u Minhenu 1995.) i Stevan Pletikosić (MK puška 60 metaka ležeći u Minhenu 1991.).  Mirosavljev je prošle godine u Vroclavu osvojio bronzu u trostavu, a Lidija Mihajlović ima dva srebra 2007. u Bangkoku i 2010. u Minhenu (oba u trostavu).
Povezana vest:  Zoran Jakšić i Barajevo pobednici Kupa Srbije u trapu