mile_djapic_i_nikola_maric

Dobar glas čuje se do Sahalina
 
Znate li gde je Sahalin? To je najveće rusko ostrvo, nalazi se  u Severnom Pacifiku, leti se 11 sati  do Moskve i geografski je najbliže Japanu.
Iz te udaljene oblasti u Beograd već dve godine za redom uporni trener dovodi po jednog strelca na „Internacionalno prvenstvo Beograda“ koje će se ove godine održati od 14. do16. decembra u Hali sportova u Novom Beogradu. Lane je to bio junior, ove godine juniorka Ekaterina Pankova, 15. na Šampionatu sveta u Minhenu 2010.
– Dobar glas o našem takmenju se čuo i do Dalekog Istoka – našalio se predsednik Streljačkog saveza Beograda Mile Đapić.- Uporni su, a za iduću godinu najavili su da će i neke druge ruske dalekoistočne gubernije poslati strelce. Takvi su nam učesnici najdraži, jer morate da poštujete i cenite kada neko preleti pola sveta da bi vam došao u goste.  Ona je stigla 5. decembra i trenira u streljačkom klubu Partizan pa se zahvaljujemo treneru crno – belih Draganu Doneviću  koji je i predsednik Stručne komisije SS Beograda na tom lepom i sportskom gestu.
Đapić posebno ističe da je „Internacionalno prvenstvo Beograda“ iz godine u godinu sve kvalitetnije takmičenje i po organizaciji i po dobrim strelcima koji učestvuju:
– Trudimo se da i pored teške ekonomske situacije uvek ponudimo bolje uslove. Na žalost, Beograd nema adekvatno strelište i ove godine umalo da i ne održimo takmičenje! Zbog Prvenstva Evrope za rukometašice, sve dvorane su bile zauzete a one koje nisu, bile su preskupe za naš tanki budžet.  Hteli smo da  rizikujemo i da uzmemo halu u Kovilovu, gde je takmičenje održavno poslednjih godina, ali je  uslov bio da naše rukometašice ne prođu u drugi krug. Odustali smo u poslednji čas, da ne teramo maler devojkama, i dobro smo uradili. Sada navijamo mirno za njih da osvoje medalju a mi smo se uselili u Halu sportova. I tu smo imali sreće, jer smo se prvi javili za ovaj termin i „pomerili“ smo grupu Kerber koja je morala da svira u četvrtak.
Direktor takmičenja, naš istaknuti sudija, trener i strelac Nikola Marić, imao je pune ruke posla:
– Kao strelac u Zvezdari, a kasnije kao sudija i streljački radnik učestvujem na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ skoro tri decenije i nekao se osećam kao da mi je ovo takmičenje ostavljeno u amanet.  Pratio sam kao je raslo, prvo je bilo u SC Olimp, potom se selilo na strelište Akedemije vojske Srbije, pa i u Mladenovac… Veliku pomoć u organizaciji imamo od Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i Streljačkog saveza Srbije koji nam je ustupio 40 elektronskih meta koliko može da stane u Halu sportova. Sa malo sredstava, trudimo se da  budemo na nivou a ako može i bolji od drugih turnira u regionu kao na primer u slovenačkom gradu Ruše ili u Zagrebu. Ovde nema zarade, ako izguramo da budemo na nuli, dobro je, jer ne smemo da diramo sredstva savez Beograda namenjena programu.
I pored dve olimpijske medalje Ivane Maksimović i Andije Zlatića i medijske halabuke posle Londona, sponzora ni od korova:
– Kao da smo ne daj Bože, gubavi, svuda molimo i kucamo za pomoć, a odgovora nema. Sad smo oslonjeni na grad i Sekretarijat za sport i omladinu i bez njih ne bismo mogli da ga održimo. Uvek imamo mnogo strelaca u juniorskim kategorijama, posebeno na „Trofeju Beograda“ i na taj način Streljački savez Beograda nastavlja tradiciju ulaganja u podmladak što je i obaveza prema Gradu Beogradu. Mislim da Hala sportova sa novim svetlom pruža izvanredne uslove. Pre pet – šest godina Ruskinja Galkina je u dva dana dva puta u toj dvorani „ubila“ po maksimalnih 400 krugova vazdušnom puškom.  Iz Ukrajine nam dolaze reprezentativci Lesja Leskiv, Darja Šaripova, Oleg Omelčuk, iz Bugarske Marija Grozdeva  i Anton Rizov,  iz Hrvatske Snježana Pejčić, iz Mađarske  Sofija Čonka, Ištvan Peni  Renata Tobai Sike pa legendarni Peter Šidi, iz Slovačke Juraj Tuzinski….. Osim Ivane Maksimović, učestvovaće svi naši olimpijci tako da očekujemo i visoke rezutate.
Prijavljeno je 256 strelaca iz 12 zemalja: BiH (12 učesnika), Bugarske (22), Hrvatske (30), Salvadora (1), Mađarske (25), Makedonije (59), Rusije (1), Crne Gore (12), Slovenije (3), Srbije (106), Slovačke (6) i Ukrajine (32).
– Zbog manje mesta, u petak ćemo održati kvalifikacije za srpske strelce u juniorskoj ketegoriji. U subotu će se, od 8 do 20,15 časova održati „Trofej Beograda“ za seniorske i juniorske kategorije puškom i pištoljem  i neće se gađati finala.  U nedelju je „Internacionalno prvenstvo Beograda“  koje takođe počinje u  8 časova, a finala su od 19 i 19,45. Bili smo prinuđeni da spojimo po dva – prvo gađaju seniori puškom i pištoljem, potom seniorke iz ova dva oružja – objasnio je Nikola Marić.
Kao dobar domaćin Streljački savez Beograda je obezbedio prevoz Fudeksovim autobusima od zvaničnog hotela  „Srbija“ do Hale sportova.
Povezana vest:  Nenad Petković, gensek SS Srbije: „Savez je pred blokadom, skresali smo listu za Fort Bening!"