na mukama streljacki tim

Strelci pisali javno pismo Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću i Alisi Marić i traže pomoć da odu na EŠ

Povodom suspenzije Streljačkog saveza Srbije i zabrane učešća streljačkom timu na EŠ u Danskoj od 25. februra do 3. marta, pismom javnosti oglasila se i Ivana Maksimović olimpijska vicešampionka iz Londona. Pismo prenosimo u celini:

„Dragi i poštovani prijatelji novinari,

Osećam potrebu da Vama podelim svoju tugu, nezadovoljstvo i razočarenje povodom mogućnosti otkazivanja našeg učešća na Evropskom prvenstvu u Danskoj krajem ovog meseca. Zbog nenamirenog duga iz prethodnih godina, moje kolege i ja sprečeni smo da osvojimo još medalja za našu zemlju. Nalazim se u vrhu forme, od Londona nižem uspehe, a nedavno, na međunarodnom takmičenju u Minhenu sam osvojila zlatnu medalju u izuzetno jakoj konkurenciji, gde je učestvovalo preko 40 zemalja! Kako je ostalo još nekoliko dana do isteka roka koji je postavila Evropska streljačka konfederacija za plaćanje duga, sa poslednjom nadom za bilo kakvom promenom, okrećem se ka Vama, nadajući se da ćemo zajedničkim snagama uspeti nešto da promenimo. Molim Vas da objavite ovo pismo i pomognete da otputujemo u Dansku.“

Grupa trenera i strelaca uputila je, takođe, javni poziv za pomoć – otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Srbije Ivici Dačiću i ministru omladine i sporta Srbije Alisi Marić. Među njima su treneri Dragan Donević i Jelena Arunović, strelci Andrea Arsović, Damir Mikec, Andrija Zlatić, Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Dimitrije Grgić, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić, Dragan Marković, Jelena Živković…I njega prenosimo u celini:

Povezana vest:  EP 2011, BEOGRAD, Stevan Pletikosić treći u svojoj grupi u eliminacijama MK puškkom 60 metaka ležeći na EŠ

„Javni poziv za pomoć

Streljačka reprezentacija Srbije je u opasnosti da ne učestvuje na Evropskom prvenstvu u Danskoj od 25. februara do 3. marta i moramo da izrazimo veliko nezadovoljstvo zbog ove teške situacije u kojoj smo se našli.
Zbog toga javno molimo državne institucije, Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i sve ostale koji mogu da pomognu u rešavanju ovog problema i duga od 47.000 evra Evropskoj streljačkoj konfederaciji (ESK) koji je nastao 2011. posle Prvenstva Evrope u Beogradu. Zbog goga je Evropska streljačka konfederacija suspendovala prijavu Streljačkog saveza Srbije za Prvenstvo Evrope.Prvi rok za izmirenje bio je 15. februar, sada je pomeren na 20. februar.
Pre šest meseci vratili smo se sa dve medalje iz Londona. Andrija Zlatić je osvojio bronzu pištoljem i to je bila prva naša medalja na OI, potom je Ivana Maksimović osvojila srebro, ujedno 100. trofej za naš olimpijski sport. Cela nacija je bila oduševljena ovim rezultatima, pa osećamo potrebu da obavestimo javnost i državne institucije da su sportisti i treneru, najmanje krivi za ovakvo stanje u srpskom streljaštvu.
Moramo da ukažemo i na nesagledive posledice, ukoliko ne budemo učestvali na EŠ. Većina klubova u Srbiji se finansira preko lokalnih samouprava a glavni kriterijumi lokalnih samouprava su rezultati sportista sa Prvenstva Evrope. Pitamo se šta će biti sa klubovima ako ne učestvujemo?
Takođe, rezultatima na EŠ stičemo pravo na državne stipendije, i ukoliko ne učestvujuemo izgubićemo to pravo, a pošto je naš sport mali i neatraktivan jedina primanja su nam stipendije ministarstva sporta.
Važno je napomenuti i da je jedan od glavnih kriterijuma Olimpijskog komiteta Srbije za kategorizaciju sportista za Rio 2016. plasman na EŠ. Kako ćemo biti kategirisani ako propustimo takmičenje u Danskoj?
Kao što vidite, posledice ove suspenzije su ogromne, zato molimo sve naše institucije da pomognu u rešavanja ovog problema i omoguće nam učešće na PE“.

Povezana vest:  Strelišta u Srbiji ponovo oživela

Generalni sekeretar SS Srbije Nenad Petković, obavestio je da je posle pisma koje je na zahtev Minstarstva omladine i sporta Srbije naša ambasada u Moskvi uputila predsedniku Evrske streljačke konfederacije Vlidimiru Lisinu da ukine suspenziju kako bi naša reprezentacija učestvovala na EŠ u Danskoj, stigao odgovor u kome Lisin daje novi rok Streljačkom savezu Srbije da izmiri dugovanje od 47.000 evra – 20. februar.
– U pismu je jasno naznačeno da samo plaćanjem duga možemo da učestvujemo i nema drugih opcija – kaže Petković.- Problemi su ogromni, skinuti smo sa „bukinga“ za hotele u Danskoj posle supenzije pa ćemo morati da tražimo slobodan krevet, avio karte su rezervisane i ako otkažemo plaćamo penale… Ako platimo dug, imamo još tri dana, do 23. ferbuara da nas vrate na liste učesnika, ali će organizacija putovanja i smešataj biti užasno teška.
Streljački savez Srbije je dobio organizacuju Prvenstva Evrope 2011. u Beogradu i prepustio je „Bg sportskom centru Kovilovo“. Međutim, posle šampionata, nije uplaćen deo kotizacije prikupljene od učesnika, koji pripada ESK, od oko 47.000 evra. Streljački savez Srbije obavešten je o dugu počekom novembra prošle godine.
Vladimir Lisin je vlasnik najvećih čeličana u Rusiji, jedan od najbogatijih Rusa i nalazi se na listi najbogatijih ljudi sveta.

Povezana vest:  Bogatinovski, Sebić i Groza osvojili titule na Carevoj ćupriji