srbinasvecanomotvaranjuMirosavljev šesti vazdušnom puškom u Koreji

Srpski strelac Nemanja Mirosavljev osvojio je šesto mesto vazdušnom puškom na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji.
Olimpijac Novog Sada je ušao u završnicu kao osmi sa 622 kruga koliko je i „koštala“ ulaznica za finale i uspeo je da se popne za dva stepenika. Imao je u 12 finalnih dijabola 121,5 krugova a mongolski strelac, koji je prvi put u karijeri gađao u finalu nekog velikog takmičenja Bajara Niatai 121,9 krugova i nastavio je takmičenje osvojivši na kraju četvrto mesto.
Pobedio je, u konkurenciji 51 strelca, Tao Vang (Kina), trećeplasirani pre finala, sa 206,8 krugova, ispred Sergi Rihtera (Izrael) sa 205,6 krugova. Rihter je pre plej ofa bio peti. Treće mesto propalo je vodećem posle osnovnog dela (627,8) Mađaru Peteru Šidiju sa 182,2 kruga. Vangu je ovo duga medalja sa svetskih kupova, lane je osvojio srebro u Minhenu, a na OI u Londonu je bio četvrti. Trenutno je treći na svetskoj rang listi.
U gađanju MK pištoljem, oba srpska strelca su bila blizu finala! Andrija Zlatić je završio deseti sa 554 kruga, a ulaznica među osam koštala je 556 krugova. Imao je u drugoj seriji 89 i prvoj i šestoj po 91 krug. Damir Mikec je 11. u konkurenciji 41 takmičara sa 553 kruga uz lošu drugu seriju od 88 krugova.
Pobedio je sedmoplasirani pre finala Ži Vei Vang (Kina) sa 192,1 kruga ispred zemljaka Jia Jie Maija koji je imao 191,2 kruga a posle osnovnog dela bio je drugi. Vodeći pre plej ofa Japanac Tomojuki Masuda (568) je osvojio bronzu sa 171,3 kruga.
Drugog dana Svetskog kupa u Čangvonu, koji je okupio 300 strelaca iz 30 zemalja, gađaće vazdušnom puškom Ivana Maksimović i Andrea Arsović i MK pištoljem Bobana Veličković, Zorana Arunović i Jasna Šekarić.
Pre početka takmičenja uručena su priznanja najboljim strelcima sveta u 2012. olimpijskim šampionima iz Londona Italijanu Nikoli Kamprianiu (puška) i korejskoj takmičarki pištoljem Jang Mi Kim.
Čangvon je poslednji put bio domaćin Svetskog kupa 2011. Tada su srpski strelci osvojili tri medalje – zlatnu Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem, srebrnu Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav i bronzanu Ivana Maksimović (vazdušna puška).
Svetski kup u Čangvonu trajaće do 9. aprila. Učestvuju puškom Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“), Andrea Arsović (Partizan) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad) i pištoljem Zorana Arunović i Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („A. Dejović“, Užice). U stručnom štabu su v. d. selektor Goran Maksimović i treneri reprezentacije Jelena Arunović i Dragan Donević.

Povezana vest:  EP u Đeru: Srpski miks pištoljem osvojio srebro, Andrea Arsović oborila svetski rekord puškom