MARINA SIMIC ES JUNIORKAJuniorke probijaju led na EŠ u Osijeku

Srpske reprezentacije su na pripremama u Osijeku za Šampionat Evrope od 22. do 28. jula, v.d. selektora Goran Maksimović i stručni štab pomno prate rad ali svi jedva čekaju da počnu takmičenja.
Osijek je poslednji put bio domaćin EŠ 2009. kada su srpski strelci osvojili dve medalje, obe ekipne: zlato MK puškom 60 metaka ležeći (Mirosavljev, Pletikosić i Sebić) i bronzu MK puškom 3 puta 40 metaka (Mirosavljev, Pletikosić i Marković). Prvi put Šampionat Evrope održan je u Osijeku 1985. kada je Jasna Šekarić osvojila jedinu medalju, bronzanu MK pištoljem za juniorke.
Uz 19 strelaca, Srbiju će na EŠ ove godine predstavljati i četvorica sudija. Nikola Marić je u žiriju za klasifikaciju, Vitomir Homan je sudija na 50 metara a Mitja Grgić glavni sudija na 25 metara, dok će Novosađanin Ivan Dević, koji je u aprilu na seminaru u Zagrebu sa Arankom Binder dobio „B“ sudijsku licencu Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF), biti zvanični konferansije Šampionata Evrope.
Dević je sjajno vodio konferansu u finalima „Velike nagrade Novog Sada“ pre dva meseca i organizatori iz Osijeka su ga pozvali da bude i na EŠ.
Na vatrenu liniju prve izlaze 23. jula juniorke MK puškom trostav u kvalifikacijama (finale u 12,30 časova), zatim seniori u eliminacijama (računaju se za ekipne medalje) MK puškom 60 metaka ležeći, potom i juniorke MK pištoljem 30 plus 30 metaka (finale u 16 časova).
Raspored po ostalim danima – 24. jul: MK puška 3 puta 40 metaka, juniori (finale u 14,00), MK puška 60 metaka ležeći- seniori, pojedinačne kvalifikacije (finale od 16,00).
25. jul: MK puška 60 metaka – ležeći, juniorke i seniorke (ne gađaju finale), MK pištolj 30 plus 30 metaka, seniorke (finale od 16,00).
26. jul: MK puška 60 metaka ležeći juniori (finale od 11,30), MK puška trostav 3 puta 20 metaka – seniorke (finale od 14,30).
27. jul: MK pištolj slobodnog izbora – seniori (finale od 14,30).
28. jul: MK puška 3 puta 40 metaka – seniori (finale od 13,30).
Srbiju će predstavljati ukupno 19 strelaca i šest ekipa: muške i ženske seniorske ekipe puškom i pištoljem, juniorske muške i ženske ekipe puškom i jedna juniorka pištoljem. Nećemo imati juniorske ekipe pištoljem.
Gađaće – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić (Novi Beograd Ušće) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac).
Seniorke: Ivana Maksimović, Dragana Todorović (obe Novi Beograd Ušće) i Andrea Arsović (Partizan).
Juniori: Stefan Aleksandrovski (Jedinstvo, Stara Pazova), Miloš Tasić (Vranje) i Jovan Čičevski (Novi Sad).
Juniorke: Marta Bireš (Jedinstvo), Marina Simić (Novi Beograd Ušće) i Tijana Kolarik (Pančevo).
Pištolj, seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke: Zorana Arunović i Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Danica Rašeta (Zemun Centar).
Juniorke: Ana Alentijev (Smederevo).
Na poslednjem Šampionatu Evrope MK oružjem u Beogradu i Pančevu 2011. Srbija je bila 20. nacija u konkurenciji 47 zemalja (26 osvajale trofeje) sa dve medalje – zlatnom Andrije Zlatića u gađanju MK pištoljem za seniore i bronzom Tašane Bogatinovski MK puškom 60 metaka ležeći za juniorke.
Na Šampionatu Evrope u Osijeku učestvovaće 563 strelca iz 37 zemalja i boriće se za medalje u 23 discipline – puška i pištolj na 50 metara, pištolj na 25 metara i puška velikog kalibra na 300 metara.

Povezana vest:  Ivana Maksimović i Dragana Paleček najuspešniji strelci Beograda u 2013.