osijek prvo radost pa tuga grgic mikec i zlaticSrbima izmakla bronza MK pištoljem

Muška seniorska reprezentacija Srbije u gađanju MK pištoljem slobodnog izbora osvojila je sa 1.755 krugova četvrto mesto na Šampionatu Evrope u Osijeku (Zlatić 547, Grgić 554, Mikec 554). Zlato je pripalo Italiji sa 1.761 kruga, srerbo Turskoj sa 1.765 krugova, dok je bronzu osvojila Rusija sa 1.755 krugova, ali je imala više unutrašnjih centara u odnosu na Srbiju (32:25).
Takmičenje je imalo tok pun obrta. Prvo je Zlatić posle fantastične probe, loše počeo meč sa dve prve serije 90 i 87 krugova gde je imao i „šestice“, ali su dobre serije Mikeca i Grgića držale Srbiju skoro do samog kraja na prvom mestu! Finiš je bio neverovatan: Grgić je u poslednjih pet metaka sa jendom osmicom izgubio plasman u finale, a Mikecu je posle 54. hica meta pokazala „trojku“. Odmah je pokazao sudijama da to nije njegov metak, v.d. selektora Goran Maksimović ga je pitao da li da se žali i posle potvrdnog odgovora usledila je žalba. Mikecu je dato pravo da opali 61. hitac i on je završio sa centrom…
U tom trenutku Srbija je i sa prizntaom trojkom bila ekipno – treća, a Mikec je imao plasman u finale! Prvi pregled mete na samom strelištu doneo je radost, rečeno je da je to „unkarsni hitac“ koji je stigao sa nekog drugog mesta i uleteo u Mikecovu metu u istom tentku kada je u nju ušao i njegov metak i usledilo je slavlje jer je osvojena ekipna bronza i Mikec se plasirao u finale.
Žiri za klasifikaciju je, međutim, imao konačnu reč: pregledana je meta i nađeno je poklapanje „trojke“ u meti i kontrolnoj meti. Mikecu je upisana trojka, ali je kažnjen sa dva kruga jer mu nije uvažena žalba. Ostao je bez finala, Srbiju su ta dva kruga pomerila na četvro mesto.
– Nastavlja se serija malera na ovom šampionatu i četvrtih mesta – rekao je v.d. selektora Goran Maksimović.- Ovo što se desil nikada nisam doživeo u karijeri. Mikec je do 54. hica bio vodeći, ali smo morali da se žalimo jer je bio potpuno uveren da to nije njegob hitac, a i nismo mogli da predvidimo kako će posle te stresne situcije nastaviti meč. Na priprema se dešavalo da mete pokažu čudne pogotke, i ovde smo mislili da je greška do elektronike. Gledili smo u žiriju Mikec, njegov trenar Uroš Kačavenda i ja mete i uverili se da je poklapanje kod „trojke“. Da smo znali da će Mikec poslednjih šest hitaca održati ritam, ne bismo se žalili i sve bi bilo u tedu. Koji je razlog da pogodi trojku“ nikada nećemo otkriti, možda je bio loš metak, možda je oružje zakazalo…Potpuno verujem Mikecu iskusan je strelac i zaista nema objašnjenja za ovu situaciju bez presedana u streljačkom sportu.
Umesto Mikeca u finale se palsirao Hrvat Posavec. Damir Mikec koji bi, da je usvojena žalba imao 563 kruga i drugo mesto u finalu, i posle svega tvrdi:
– Siguran sma da sam u trenutku kada se pojavila „trojka“ i ja opalio i video sam da je moj hitac centar, mogu da ocenim i slabu devetku bez gledanja u ekran a kamo li „trojku“. Ko bi znao da, ako se ne žalim, da će ispasti bolje…
Ostaje velika žal za ekipnom medaljom, koja bi bila možda i zlatna sa normalnim rezultatom Zlatića koji je podbacio za najmanje deset krugova i čak dva ispuštena pojedačna finala za krug…
Šestog dana šampionata Evrope gađaće MK puškom trostav Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić i Milenko Sebić.
Do sada Srbija je osvojila na EŠ u Osijeku dve bronzane medalje (ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem i Ivana Maksimović MK puškom trostav.
Rezultati, MK pištolj, seniori, pojedinačno: 1. Đuzepe Đordano (Italija) 197,5, 2. Žoao Košta (Portugalija) 189,3, 3. Denis Kulikov (Rusija) 167,3 …11. Dimitrije Grgić 554 (93, 91, 93, 92, 95, 90), 12. Damir Mikec 554 (90, 95, 95, 95, 95, 84), 24. Andrija Zlatić 547 (90, 87, 94, 95, 89, 92) itd. Finale je vredelo 555 krugova.
MK pištolj juniori: 1. Poljska 1.633, Belorusija 1.621, 3. Rusija 1.620. Srbija nije imala predstavnike. Ukupno 11 ekipa.
Pojednačno: 1. Dario di Martino (Italija) 187,8, 2. Arciom Lukianevets 187,7, 3. Kamil Gersten 164 itd.

Povezana vest:  Zorana Arunović deveta na turniru u Minhenu