TROSTAV SEBASrbija šesta, Sebić 11. u trostavu na EŠ

Muška seniorska reprezentacija Srbije osvojila je šesto mesto na Šampionatu Evrope u Osijeku u disciplini MK puška trostav 3 puta 40 metaka sa3.474 kruga (Sebić 1.167, Mirosavljev 1.156, Pletikosić 1.152).
Zlatni trofej u konkurenciji 17 ekipa pripao je Francuskoj sa 2.513 krugova što je prvi svetski i evropski rekord zbog novih prvila. Vicešampioni Evrope postali su Rusi sa 3.509 krugova, dok je bronza pripala Belorusiji sa 3.591 krugom. Ukrajina je četvrta sa 3.490, Švajcarska peta sa 3.484 kruga.
Ni jedan srpski strelac nije se plasirao u pojedinačno finale. Milenko Sebić je završio na 11. mestu sa 1.167 krugova (klečeći 388, ležeči 400, stojeći 379). Sebiću je za finale bio potreban razultat od 1.168 krugova jer je imao odličan broj strogih centara (73, drugi od svih učesnika). Poslednjim metkom bila bi mu dovoljna i devetka, „ubio“ je osmicu i ostao ispod crte. Nemanja Mirosavljev je bio 35. sa 1,156 krugova (391, 391, 374) a Stevan Pletikosić 46. u konkurenciji 64 strelca sa 1.152 kruga (386, 392, 374). Najbolja tri rezultata u kvalifikacijama imali su Rus Nazar Loginets 1.180, Francuz Siril Graf 1.177 i Danac Stefen Olsen 1.172. Finale je vredelo 1.168 krugova.
Strelac kome je sreća u Osijeku potpuno okrenula leđa je Milenko Sebić reprezentativac Novog Beograda Ušća, koji je poslednjim metkom „ubio“ 8,8 krugova i nije ušao u finale. I u disciplini MK puška 60 metaka ležeći pre nekoliko dana ostao je bez finala jer su ga za 0,1 krug pretekla dvojica strelaca!
– Klačeći stav mi nije bio dobar, ali sam sve „izvukao“ u ležećem sa ličnim rekordom od maksimalnih 400 krugova – rekao je Sebić posle meča.- Poslednjei metak u stojećem stavu sam „video“ u centru, ali izgleda da sam ga opalio kada se pojačao vetar i pogodio sam osmicu. Mora malo da uz tebe bude i sreća. Bez obzira na razačaranje zbog ispadanja iz finala, moram da budem zadovoljan rezultatom, 1.167 krugova po vrućini vetru je veoma dobro…
V. d. selektora Goran Maksimović je ovako ocenio poslednji dan prvenstva i učinak naših strelaca u trostavu:
– Sebić je odlično vodio meč do samog kraja, kada je jedna jedina greška je bila kobna. Mirosavljev je podbacio za desetak krugova, njemu promena redosleda stavova ne odgovara, veoma teška gađa stojeći posle ležećeg i to se i ovde pokazalo. Pletikosić je, takođe mogao bolje i on je završio meč sa slabim stojećim stavom. U Osijeku 2009. smo imali dva medalje, zlato i srebro muških selekcija puškom, ovde dve bronze – ženska selekcija MK pištoljem i Ivana Maksimović MK puškom trostav, ali u celini ne mogu da budem zadovoljan. Posle sjajne sezone, 15 medalja na svetskim kupovima i sedam na MI, moralo je mnogo bolje na EŠ koje je bilo naš cilj sezone.
Nemanja Mirosavljev je, analizirajući meč sa trenerom Draganom Markovićem, otkrio interesantan podatak:
– U klečećm i ležećem stavu imao sam devet pogodaka elektronski mereno 9,9. Da su bili desetke, konkurisoa bih i za finale. Stojeći stav me muči već dugo i ne znam kako da se izborim. Očekivao sam malo više, možda tri četiri kruga, u ležećem stavu.
Predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović je istakao:
– Čestitam osvajačima medalja ali i svim reprezentativcima, bili su borbeni, disciplinovani i dali su sve od sebe, kao i članovima stručnog štaba. Osvojili smo dve medalje i tako nije prekinut niz uspešnih učešća na Šamionatima Evrope. Deo sporta je i kada ti sreća okrene leđa i ne bude sve onako kao si hteo i naše „ispuštene“ medalje i finala moramo da sportski prihvatimo. Neke stvari koje su se dešavala u takmičenju muškaraca MK pištoljem zaslužuju ozbiljnu stručnu analizu i ocenu koja bi bila pouka za ubuduće. Organizatorima u Osijeku hvala za gostoprimstvo i čestitke za odličnu organizaciju i sjajne uslove na divnom strelištu Pampas.
Srpski strelci su učešće završili sa dve medalje, obe bronzane. Ivana Maksimović je bila treća MK puškom trostav kao i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem (Arunović, Šekarić i Rašeta).
U finalu je gađala juniorka Ana Alentijev (MK pištolj) i osvojila osmo mesto. Deveto mesto ima Milenko Sebić (MK puška 60 metaka ležeći), 11. su bili Dimitrije Grgić (MK pištolj) i Milenko Sebić (MK puška trostav) a 12. Damir Mikec (MK pištolj) i svoj trojici su finala izmakla za – krug.
U ekipnoj konkurenciji, četvrta je bila muška ekipa MK pištoljem (medalju su izgubili zbog manjeg broja unutrašnjih centara jer su imali isti rezultat kao bronzani Rus), peta ženska ekipa MK puškom 60 metaka ležeći, a šesta muška ekipa MK puškom trostav.

Povezana vest:  Zorana Arunović vicešampionka Evrope, Bobani Momčilović Veličković bronza