mira maksimovicMiri Maksimović ISSF trenerska licenca

Mira Maksimović, terener reprezentacije i olimpijske vicešampionke Ivane Maksimović, do skora u Novom Beogradu Ušću a od nove sezone u novom klubu „Akademija Maksimović“, uspešno je položila ispit za trenersku „C“ licencu Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF).
– Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu Srbije koji mi je pomogao da pohađam ovaj seminar. Održan je u finskom mestu Kuortane gde se nalazi i trenažni centar finskog streljaštva, a licenciran je i kao međunarodni trenažni centar ISSF u okviru programa usavršavanja i školovanja trenera koji se sprovodi u saradanji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom – kaže Mira Maksimović.- Pohađali su ga treneri i iz Tajlanda i Australije uz još desetak stručnjaka iz evropskih zemalja. Saminar je obuhvatio predavanja za sve dicsipline klasičnog strljaštva puškom i pištoljem, kao i u gađanju glinenih golubova. Uz teoretski deo održano je i mnogo radionica gde smo govorili o iskustvima u radu sa strelcima. Uža tema bili su stavovi puškom, a jedan od demonstratora bio je i francuski olimpijac Valerian Suveplan koji je govorio o teškoćama i izazovima kroz koje je prošao u toku karijere kada je, u jednom ttenutku, hteo i da napusti streljaštvo. Bilo je reči i o praktičnom, svakodnevnom radu sa takmičarima što naročito zanima svakog trenera.
Predavači – mentori bili su Željko Todorović (Crna Gora), Kimo Ili Jaskari (Finska), Kevin Kiti (Irska) i Klaudio Robaca (Italija). Todorović, koji je i direktor trenerskih akademija ISSF, je posebno podvukao veliko interesovanje koja vlada za ove seminare i da je dosta polaznika „D“ seminara nastavilo školovanje.
– Pre tri godine u Baru prošla sam „D“ seminar i bilo je normalno da nastavim. Sigurna sam da ću ostati u ovom procesu školovanja i da je sledeći izazov „B“ licenca – dodala je Mira Maksmović.- Biće veoma naporno uskladiti obaveze jer novi klub „Akademija Maksimović“ traži 24 – časovno angažovanje. Borimo se da pronađemo prostor, pošto bez strelišta ne možemo kvalitetno da radimo i molim sve dobronamene da nam pomgnu da dobijemo krov nad glavom. Trenutno smo još uvek u strljlištu Novog Beograda Ušća u atomskom skloništu i zahvaljujem im se na gostoprimstvu i izuzetnoj saradnji.
U klubu „Akademija Maksimović“ su, za sada, Ivana Maksimović, Dragana Todorović, Ana Akifović, Milenko Sebić, Marko Maksimović i Goran Maksimović. Mira Maksimović ističe:
– Rešili su da pređu iako su znali da uslovi neće biti najoptimalniji u prvo vreme, da nas čeka mnogo teškoća, jer nemamo sredstava čak ni da platimo kotizacije za takmičenja. Sa decom i novim strelcima možemo da počnemo da radimo tek kada nađemo strelište. Videla sam u poslednjih nekoliko mesci dva fantastična objekta, u Kuortaneu u Finskoj i u Dortmundu u Nemačkoj i imam viziju kako da, kada dobijemo prostor, uredimo naše strelište. Uzor mi je i način na koji je Dragan Jović trener tekvondoke Milice Mandić osmislio trening salu. Želim da uz strelište bude i lep prostor gde ima mesta da se posedi, da roditelji sačekaju dete dok završi trening, ali i da sportisti popričaju i druže se…
U Srbiji, „A“ trenersku licencu ISSF ima Goran Maksimović koji je i predavač na seminarima. „B“ licencu poseduju Jasna Šekarić i Nemanja Mirosavljev, a „C“ Jelena Arunović, Dragan Marković i Mira Maksimović. Sa „D“ licencom Srbija ima više od deset stručnjaka.

Povezana vest:  Goran Maksimović: Veliki uspeh, uprkos problemima