srpski junior kragujevcanin stevan jovanovicJuniori gađaju finale na SP u Granadi

Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) čije je sedište u Minhenu, saopštila je da će prvi put posle 1994. kada su uvedene juniorske kategorije na Šampionatima sveta, podmladak gađati finala za svetske titule u Granadi od 6. do 20. Septembra 2014. godine! Do sada se u juniorskim kategorijama takmičenje na Šampionatima sveta završavalo posle osnovnog dela.
Ovo je, kako je istakao predsednik ISSF Olegario Vaskez Ranja, nastavak snažne prodrške koju ISSF pruža omladinskim kategorijama i da „jak juniorski program čini jakim i ceo ISSF“. Posebno mesto u tim nastojanjima je uvođenje juniorskog Svetskog kupa čije će prvo izdanje biti u Sulu u Nemačkoj od 26. maja do 1. Juna 2014. Ovo takmičenje će u godini kada se održavaju Olimpijske igre mladih biti kvalifikaciono za njih i imaće 15 olimpijskih disciplina plus miks timove. Na njemu može da se postigne i „osnovni kvalifikacioni rezultat“ („em – ku – es“). Biće sprovedena i doping kontrola. Učestvaće strelci sa 20 godina i mlađi.
– Izabrali smo Sul za prvi juniorski Svetski kup jer je on već dugi niz godina domaćin IVK juniorskog turnira koji okuplja preko 550 učesnika – rekao je generalni sekretar ISSF Šrajber.- Strelište ima sjajne uslove, a za prvi Svetski kup biće opremljeno elektronskim metama.
Novitet je i da su nacionalne federacije dobile prvo da od iduće godine posebno prijavaljuju po dva juniora ili juniorke za takmičenje van konkurencije na Svetskim kupovima.
– Mislim da je ovo dobro i da ISSF nije morala da čeka 20 godina da uvede juniorska finala, koja već postoje na Šampionatima Evrope – komentar je Srećka Pejovića direktora reprezentacije Srbije.- Korisno je i to što će juniori imati pravo da učestvuju i na „pravim“ Svetskim kupovima za „em – ku – es“. Uvek je dobro imati što više jakih takmičenja u tom uzrastu. Naravno, nova takmičenja donose i nove finansijske izdatke i tu će biti najviše poteškoća.
Prve seniorske medalje u Granadi podeliće se 9. septembra (muškarci i žene – vazdušna puška). Istog dana je na programu i prvo juniorsko finale MK pištoljem na 50 metara.

Povezana vest:  Produžena saradnja Crvene zvezde i Telekoma