streljastvo seminar 1Za najmlađe – trostav vadzušnom puškom

Da bi se popunila praznina u trenažnom prosesu sa najmlađim strelcima kada je u pitanju (skup i vremenski ograničen) rad malokalibarskim (MK) oružjem, valja uvesti u redovan program streljačke organizacije takmičenje vazdušnom puškom u trostavu. Ovo je predložio na drugom „Naučnom seminaru u streljaštvu“ u organizaciji družine „Novi Sad 1790″ i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu direktor novosadske streljačke družine, najstarijeg kolektiva na našim prostorima, reprezentativac Dragan Marković:
– Koristeći iskustva iz streljački razvijenih zemalja Evrope, Južne Amerike, ali i iz SAD možemo mnogo da dobijemo uvođenjem ove discipline – naglasio je Marković.- Dijabole nisu skupe kao MK municija, sa malim doradama na strelištima za vazdušno oružje mogu da se stvore uslovi za ovu disciplinu. Time ćemo omogućiti najmlađim strecima da u pravom uzrastu uđu u tajne sva tri stava i lakše ih primene u gađanju malokalibarskim oružjem.
Nikola Marić predsednik Stručne komisije SS Srbije je, u nastavku seminara apelovao na trenere da u svojim klubovima uvedu ovu disciplinu jer će ona doneti samo dobro srpskom streljaštvu.
– Već duže razmišljamo o ovome jer su analize pokazale da mlađi uzrast nema mnogo vremena za kvalitetnu obuku MK oružjem i ovo moramo da promenimo. Klubovi i treneri mogu da nam pognu i njihove sugestije će nam, siguran sam, biti dragocene kako da osmislimo sistem takmičenja u ovoj novoj disciplni. Važno je da budemo svi zajedno pozitivno opredeljeni i za novitete u našem sportu – naglasio je Marić.
Na otvarnju seminara govorio je novi sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović koji je veliki broj polaznika obavestio o sastavu svog stručnog štaba naglasivši da je zajednički cilj razvoj vrhunskog streljaštava, jačanje olimpijskog tima i stvaranje kvalitetnog podmlatka. Koordinator – trener za pušku biće Dragan Donević, (Partizan, Beograd), a saradnici koji će brinuti o mlađim kategorijama su Marijana Novaković (Novi Sad), Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac) i Saša Iker (Jedinstvo, Stara Pazova).
Koordinator – trener za ženski pištolj biće Jelena Arunović (Crvena zvezda), a za muški pištolj Aleksandar Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice). Treneri saradnici su Sreten Nešković („A. Dejović“), Boban Marinković (Smederevo) i Dušan Hartner (Jagodina). Lični treneri reprezentativaca, kao i klupski, po potrebi će, takođe, biti uključeni u stručni štaba. Reprezentacija prvi put ima i lekara, a to je dr Slaviša Jovanović (Jedinstvo). Po potrebi u stručni štab biće uključeni i psiholozi, fizioterapeuti i oružar.
Dragan Donević je održao predavanje o pravilnicima SS Srbije, kao i Ministarstva omladine i sporta. Najviše je bilo reči o pravilnicima za stipendiranje i kako se kategorišu i rangiraju sportisti, klubovi i treneri. Docent dr Ana Vesković, koja je i psiholog Zorane Arunović, održala je zanimljivo predavanje na temu „Psihološke pripreme“, šta su osnove psihološke pripreme, ciljevi, faze i metode, zatim kako se motiviše, pa kako se postavljaju ciljevi, koje su najčešće greške u postavljanju ciljeva. Poseban deo predavanja odnosio se na stvaranje samopouzdanja kod sportiste, jačanju pažnje i stavljanja u fokus najbitnijih ciljeva.

Povezana vest:  Andrea Arsović šampionka Evrope vazdušnom puškom