fb kraj stevan pletikosicPletikosić 20. na kraju Svetskog kupa u Fort Beningu

Stevan Pletikosić, reprezentativac kragujevačkog „Čika Mata“ zauzeo je 20. mesto MK puškom 60 metaka ležeći poslednjeg, šestog, dana Svetskog kupa u streljaštvu u vojnoj bazi Fort Bening u SAD sa 626,1 krug. Na 28, mesto plasirao se Milenko Sebić sa 622,2 kruga, dok je 59. završio Milutin Stefanović sa 612,4 kruga.
Zlatna medalja pripala je Henriju Junghaenelu (Nemačka) sa 208,9 krugova, ispred Kineza Gang Liua sa 208 krugova i američkog strelca Nikolausa Mourera sa 186,8 krugova.
Pre finala Gang Liu je bio prvi sa 629,6 krugova, Voren Potent (Australija) drugi sa 628,6 krugova dok je Junghaenel bio treći sa 628,3 kruga. Za ulazak u finale bio je potreban 626,1 krug.
Srpski strelci su u Fort Beningu osvojili četiri medalje – dva srebra Ivana Maksimović i Milutin Stafanović (oboje vazdušnom puškom) i dve bronze Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrija Zlatić (MK pištolj). Četvrta u finalu bila je Andrea Arsović vazdušnom puškom. Osma mesta u finalu zauzeli su Zorana Arunović (MK pištolj) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj). Deseto mesto osvojila je Ivana Maksimović MK puškom trostav.
– Možemo da budemo izuzetno zadovoljni učinkom na prvom Svetskom kupu u sezoni, koje je ujedno i prva stepenica u pripremama za Šampionat sveta u Granadi u soptembru kada ćemo se boriti i za prve olimpijske vize. Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, OKS i kancelariji našeg saveza na podršci i pomoći da realizujemo odlazak na ovo veoma važno takmičenje – kaće Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- Andriju Zlatića, a i sve nas, obradovala je bronza MK pištoljem i nadam se da će mu vratiti samopouzdanje, jer je imao u poslednje vreme dosta oscilacija u rezultatima. Siguran sam da će do Svetskog prvenstva dostići vrhunsku formu u kakvoj je bio do polovine 2012. On je jedan od najboljih svetskih pištoljaša i uvek daje najbolje kad je to najvažnije. Mislim da će ova medalja značiti i Mikecu i Grgiću i motivisati ih u narednim takmičenjima. Oni su jedna od najjačih ekipa u svetu, i svaka medalja koju osvajaju na ovako jakim takmičenjima daje im dodatno samopouzdanje neophodno za velike borbe za olimpijske kvote. Čestitke, još jednom Ivani Maksimović i Milutinu Stefanoviću na srebrnim medaljama i Zorani Arunović na bronzi i finalu, kao i ostalim finalistima Andrei Arsović i Dimitriju Grgiću, ali i Katarini Biserečić koja je postigla lični rekord na ovom takmičenju. Na najbolji način predstavili su srpsko streljaštvo u najjačoj konkurenciji.
Ostala tri svetska kupa ove godine su Minhenu (4 – 13. jun), Mariboru (13 – 21. jun) i Pekingu (1 – 7. jul).

Povezana vest:  Gabrijela Dautovića izdala puška na Kupu Budve