andrea lekic

Prva Srpkinja sa 500 golova u Ligi šampiona

Ubedljiva pobeda Vardara nad Hipom u Beču tokom drugog kola ženske Lige šampiona, 38-25, donela je zanimljiv rekord jednoj od najboljih rukometašica današnjice, Andrei Lekić. Prvi od četiri gola koliko je postigla u pobedi svog tima, bio je jubilarni 500-ti u najprestižnijem klupskom takmičenju, Ligi šampiona.
Tako je postala prva i jedina Srpkinja u klubu „500“ i sa 28 godina najmladja od svih aktivnih rukometašica kojima je to pošlo za rukomet pre nje.
Prva na listi aktivnih igračica je Mađarica Anita Gorbic (33 godine, Djer) sa 741 golom, sledi Norvežanka Lin Kristin Riegelhuth (31 godina, Larvik) sa 600, zatim Crnogorka Katarina Bulatović (31 godina, Budućnost) sa 557 i Brazilka Aleksandra Do Nascimento (34 godine, Baia Mare) sa 513 golova.
Andrea je trenutno na 503 gola u svojoj devetoj uzastopnoj sezoni u Ligi šampiona. Prestižno klupsko takmičenje počela je da igra 2007.godine u dresu ljubljanskog Krima. Najveći uspeh ostvarila je sa madjarskim Đerom 2013.godine kada je osvojila Ligu šampiona. Igrala je još jedno finale u kome je pehar izmakao zbog manje postignutih golova u gostima. Boje skopskog Vardara brani već treću godinu sa bilansom od dva izgubljena polufinala u predhodne dve sezone Lige šampiona na Final four turnirima i utešnim pobedama za treće mesto. Dva puta je bila drugi strelac elitnog takmičenja, a da joj pri tome golovi nisu bili prioritet jer igra na poziciji srednjeg beka sa koje saigračicama omogućava postizanje pogodaka.
Ipak, konstantna forma i kontinuitet odličnih igara su ono što je pre golova drži u vrhu najpoznatijih i najcenjenih igračica planete, a to je pored drugih brojinih nagrada, prepoznala i Medjunarodna rukometna federacija kada joj je 2013.godine uručila priznanje za najbolju na svetu.

Povezana vest:  MLADE TIGRICE UGOSTILE MOSTARKE

PHOTO: andrealekic.com