dejan peric selektor srbija

Perić: Odlučila je jedna odbrana

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Dejan Perić izjavio je da je večerašnju utakmicu sa Makedonijom, posle koje je njegova ekipa eliminisana sa Evropskog prvenstva u Poljskoj, odlučila jedna odbrana i čestitao je svojim igračima na kvalitetu igre i moralu. ; 
-Čestitam reprezentaciji Makedonije na napornom meču i plasmanu u drugi krug. Želim im da nastave da prikazuju dobre partije. Imali smo tešku grupu, ali ni jednom to nismo spomenuli u pripremnom periodu, jer bi to značio izgovor za sportistu koji treba da igra protiv najboljih i pobedi. Odlučila je jedna odbrana ili jedna odbijena lopta. To je sport i meni je drago da su ekipe sa prostora bivše Jugoslavije vodile mali sportski rat do poslednje sekunde – rekao je Perić, saopštio je Rukometni savez Srbije.
Rukometaši Srbije nisu večeras uspeli da se plasiraju u drugu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, pošto su u Krakovu odigrali nerešeno sa Makedonijom, 27:27. Srbija je 10 sekundi pre kraja utakmice povela, ali sa dva igrača manje nije uspela da sačuva prednost, pošto je u poslednjim trenucima izjednačio Dejan Manaskov.
Srbija je turnir završila bez pobede i s jednim bodom, kao i Makedonija, ali je ta ekipa prošla dalje pošto ima bolju gol razliku.
-Izgubili smo šansu za plasman u drugu fazu, ali u sportu postoje različiti načini da se izgubi. Čestitam mojim igračima na vrhunskoj sportskoj atmosferi, kvalitetu igre i moralu. Od srca sam ponosan na jednu grupu igrača, mladih i starih, koji su teret velikog takmičenja i izazov koji je bio pred nama, izneli na najvišem nivou – rekao je selektor Srbije.
Perić je rekao da bi ponovo sve isto uradio i naglasio da je kod poslednjeg napada njegova ekipa imala petoricu igrača na terenu, dva manje od protivnika.
-Postigli smo gol, ostalo je 10 sekundi. Najveći problem je što kod vođstva nismo uhvatili loptu nakon odbrane (Darka) Stanića, a zatim smo napravili bespotrebno isključenje. Kada bi se sve ovo ponovilo, isto bih uradio. Kod poslednjeg tajm-auta Makedonije imali smo pet igrača na terenu. Tražio sam da stanu na liniju od šest metara sva petorica i da trče oko pivotmena, da nijedan ne izlazi na protivničke igrače. Višak koji je napravljen na Manaskova je posledica toga što je jedan od mojih igrača izašao na 11 metara na Kirila Lazarova koji je bio sa loptom na 15 metara – rekao je Perić. 
Golman Srbije Darko Stanić rekao je da je presudilo neiskustvo njegovih igrača. 
-Čestitam treneru i makedonskom timu na odličnoj utakmici. Želim im svu sreću u nastavku takmičenja. U ključnim trenucima je presudilo iskustvo makedonskih igrača, odnosno, neiskustvo naših igrača. Dejan Manaskov je bio ključni igrač koji je preuzeo odgovornost – naveo je Stanić.
Strelac sedam golova u večerašnjoj utakmici Žarko Šešum rekao je da nikome ništa ne može da zameri, pošto je ekipa igrala najbolje što može.
-Ne mogu nikome ništa da zamerim u ovom trenutku. Borili smo se, igrali najbolje što možemo u ovom trenutku. Igrali smo dobro, bilo je grešaka, ali niko ne greši, niti pomašuje namerno. Igrali smo i lepo i dobro, ali ovo je za jedan gol u poslednjoj sekundi. Nema mnogo da se kaže. Ne pamtim kada mi je ovoliko bilo teško – rekao je Šešum.
On je dodao da je njegova ekipa u poslednjem napadu Makedonije želela da napravi prekršaj, ali da je to bilo teško.
-Lopta je brža od čoveka plus brojčana prednost. Oni su iskusna ekipa, napravili su višak i dali gol. Svaka čast – rekao je Šešum.
Reprezentativac Petar Nenadić, koji je takođe postigao sedam golova protiv Makedonije, apelovao je da se sačuva postojeća ekipa.
-Borili smo se i igrali dobar rukomet. Očigledno je da nam fali još iskustva, pogotovo sa klupe, ali apelujem da se sačuva ova ekipa. Ako ovaj sastav bude nastavio u ovakvom ritmu. može daleko da dogura za par godina – rekao je on.
Selektor reprezentacije Makedonije Ivica Obrvan ocenio je da su obe ekipe zaslužile da prođu u drugu fazu i da srpski tim ima kvalitet.
-Od prvog minuta se videlo da je veliki ulog u igri i da su igrači obe selekcije u grču. Ovim rezultatom smo osigurali još najmanje tri utakmice. Srećan sam zbog cele reprezentacije. Ponosan sam na igrače na sve tri utakmice koje su odigrali na EP. Moram reći Dejanu Periću da je ekipa ostavila jak utisak i poručujem ljudima koji vode reprezentaciju da nastave ovim putem. Vidi se veliki kvalitet – dodao je Obrvan.
Stelac odlučujućeg gola i najefikasniji igrač utakmice sa 10 golova Dejan Manaskov naveo je da je njegova ekipa na kraju imala više sreće.
-Oba tima su znala da će biti veoma teška utakmica. Borili smo se 60 minuta pod velikim pritiskom. Imali smo više sreće na kraju, postigli gol i remijem izborili plasman u glavnu fazu – rekao je Manaskov. 

Povezana vest:  Rukometašice Budućnosti evropske prvakinje