Seniorska rukometna reprezentacija Srbije u petak 10. juna u 18 časova (sudije Hansen i Petersen iz Norveške) počinje plej-of dvomeč protiv Mađarske za plasman na Svetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj. Očekuje se da tribine Nove hale sportova u naselju Ribnica budu ispunjene do poslednjeg mesta kako bi izabranici Dejana Perića ostvarili što bolji rezultat pred revanš u Vespremu, koji je na programu 15. juna u 20 časova (sudije Guško i Repkin iz Belorusije).

Šešum: Džoker čeka komšije

Kapiten nacionalnog tima Srbije Žarko Šešum (29) najiskusniji je član reprezentacije. Odigrao je 130 mečeva u dresu sa državnim grbom, postigao 348 golova i od njega se očekuje da diriguje igrom Srbije sa pozicije srednjeg beka. Iza sebe ima sjajnu sezonu u nemačkom bundesligašu Gepingenu.

– Treniramo već nekoliko dana i mogu da tvrdim da sve izgleda dosta dobro. Svi smo došli zdravi, a sitniji problemi uzrokovani dužinom sezone nas ne sprečavaju u radu. Sve to je samo posledica, zbog napora koji su iza nas. Sve što smo radili tokom ovih kratkih priprema je baš dobro, svaka vežba ima smisao i svrhu, što nam je i najbitnije jer nemamo puno vremena da se pripremimo za dvomeč sa Mađarima – priča Žarko.

Reprezentacije Srbije i Mađarske se odlično poznaju.

Povezana vest:  Ivana Prijović i dalje u šampionskom timu

– Da kažemo da zbog revanša koji igramo na vrućem terenu u Vespremu imaju malu prednost, ali… Poznajemo se stvarno dobro. Igrali smo što u duelima reprezentacija, što klubova, a mnogo i kao saigrači. Znači, baš se dobro poznajemo. Iako imaju novog selektora ne očekujem da će nešto mnogo drugačije da igraju, iako će sastav u odnosu na dva prošla prijateljska meča da bude znatno drugačiji. Sistem igre će da im bude sličan.

Ipak, naš nacionalni tim veruje u sebe, a stručni štab i igrači su spremni…

– Imamo džokera u rukavu, verujte nam. Spremni smo i na iznenađenja, ali i mi imamo keca u rukavu – zaključuje kapiten reprezentacije Žarko Šešum.

Marjanac: Mi za strah ne znamo!

Uvek naše reprezentativne selekcije imaju sjajne golmane. Da li ministre odbrane, zidove, rampe… Ali, vreme je da startnu „jedinicu“ na dresu sa državnim grbom ponese Dragan Marjanac (31). Sigurni čuvar mreže švajcarskog Bern Murija upisao je 73 meča u nacionalnom timu i postigao gol!

– Tačno je da dugo čekam priliku  da budem prvi golman reprezentacije, ali bilo je objektivnih okolnosti zbog čega se to nije dogodilo ranije. Bilo je tu golmana koji su bili ispred i bolji od mene, ali uvek sam tu. Radujem se svakom pozivu i s ponosom nosim dres reprezentacije – priča Dragan.

Ponekad je malo sreće neophodno u sportu.

Povezana vest:  EP 2012 SRBIJA, Srbija i Poljska otvaraju EP za rukometaše

– Nismo dočekali na prošlom prvenstvu da se poklope neke stvari. Možda je sadašnji trenutak baš to. Ekipa je super, čine je pravi momci i nema razlogaza bilo kakvo negativno razmišljanje. Prava smo zdrava grupa ljudi, koja je zajedno odrasla. Baš zbog toga verujem da ćemo i ovo iskušenje sa Mađarima proći vrlo lako.

Povezana vest:  SP ŠVEDSKA 2011, Srbija jedva pobedila Alžir, Vuković zadovoljan

Iskustvo zajedničkog odrastanja daje specifičnu težinu našem nacionalnom timu.

– To što smo zajedno prolazili i kroz mlađe selekcije i kroz reprezentaciju, pa i klubove znači nam puno. Preživeli smo tokom tih godina mnogo toga i tek bi trebalo da nam se vrati deo. Dobro se poznajemo i prijatelji smo i van terena, a to može da bude samo plus za reprezentaciju. Verujemo selektoru i oni nama.  Jedva čekamo utakmicu da pokažemo da nam nije mesto u sredini ili zapećku. Novo, vezano veliko prvenstvo našoj generaciji bi puno značilo.

Mađari su rival, a motiva na pretek.

– Oni su dobra ekipa i dosta se poznajemo. Iskusni su i među nama nema tajni. Sve je otvereno, a uz našu mušku igru ne bi trebalo da bude problema. Mi za strah ne znamo, a i motiv naših timova biće drugačiji. Svi hoće na prvenastvo, ali je naš motiv jači jer želimo da nam se vrati sve što nam je oduzimano – zaključuje Dragan Marjanac.